Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Naleśniki z warzywami

Tekst i foto kasia 03-11-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.średnio dużo

Składniki:

- marchew,
- pietruszka,
- seler,
- pieczarki lub grzyby,
- można dodać dyni,
- przyprawy.

Na ciasto:
- jajko,
- mąka,
- woda lub mleko,
- szczypta soli,
- olej,
- zółty ser.

Jak przyrządzić:

Naleśniki: połączyć mąkę z wodą (mlekiem), wyrobic na masę o konsystencji zsiadłego kefiru, dodać roztrzepane jajo i sól, zmiksować no i piec naleśniki.
Farsz: po oczyszczeniu warzyw zetrzeć je na tarce o średich oczkach i wszystko razem poddusić na patelni, można dodać trochę masła, przyprawić.
Do usmażonego naleśnika wkłładamy farsz (najlepiej formować trójkąty) i podsmażac z obu stron, przy drugiej stronie posypać serem.

Uwagi:

Pyszne i pożywne.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 29.12.2002 kasia

pieczarki można poddusić jako pierwsze. Możesz je drobno posiekać, ale nie koniecznie, w końcu to farsz do naleśników! smacznego!!

Zgłoś 08.11.2002 ala

czy pieczarki też drobno posiekane dodać od razu do warzyw i razem dusić ?

Zgłoś 13.04.2005 anoosia

po pierwsze naleśniki się smaży!! a nie piecze!!. Po drugie twój przepis sugeruje, iż to może być albo mleko albo woda. Błąd może być mleko lub po połowie mleko z wodą.

Zgłoś 24.05.2005 pysio

jeśli nie smażyłaś naleśników na wodzie to twój błąd na wodzie też wychodzą i są zdrowsze i mniej kaloryczne

Zgłoś 12.08.2005 Kamila

proponuje do farszu dodać jeszcze ogórki kiszone... naleśniki są wtedy smaczniejsze!!

Zgłoś 16.03.2006 bogusia

moze ogorki kiszone zamiast dyni?!

Zgłoś 17.06.2006 ret

tekie sobie nie wart czasu straconego