Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Naleśniki z warzywami

Tekst i foto Monika 06-09-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?10 złprosty40 min.średnia

Składniki:

Ciasto: mąka, mleko, jajka, proszek do pieczenia.
Farsz: papryka (najlepiej w różnych kolorach), cebula, cukinia bądź kabaczek.
Przyprawy: curry, sól, zioła prowansalskie.

Jak przyrządzić:

Ciasto ubijamy mikserem lub trzepaczką, dodając odrobinę proszku do pieczenia, sól do smaku i curry (ciasto staje się interesująco żółciutkie). Na koniec dodać utrzepane białka. Ciasto winno mieć trochę gęstszą konsystencję niż zazwyczaj.
Cebulę pokrojoną w krążki dusimy na patelni, do tak przygotowanej dodajemy paprykę pokrojoną w paski, na koniec cukinię lub kabaczek pokrojone w kostkę. Wszystko razem jeszcze troszkę dusimy, ale niezbyt długo. Warzywa nie mogą być bardzo miękkie. Doprawiamy solą i ziołami.
Na usmażone z obydwu stron placki (grubsze od standardowych naleśników) nakładamy warzywa i składamy na pół. Polewamy sosem czosnkowym lub pomidorowym przyrządzonym na ostro. Sosy można zrobić samemu - czosnkowy: trochę gęstej śmietany, majonezu, rozgniecione ząbki czosnku, sól; pomidorowy: koncentrat pomidorowy, trochę keczupu, do obydwu obowiązkowo dodajemy przyprawy według własnych upodobań. Naprawdę pycha. Smacznego.

Uwagi:

Najlepiej zjeść naleśniki na ciepło.

Czas przygotowania:

Proporcje warzyw dobieramy według własnego uznania, ale dobrze jest, jak dominuje papryka.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.09.2005 zajadacz

BAARDZO DOOBRE I GRATULUJĘ. WŁAŚNIE SIĘ ZAJADAM. !!!!!!

Zgłoś 10.08.2006 hala

i właśnie szukałam tego przepisu- dziekuje...