Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Naleśniki ze szpinakiem

Tekst i foto ujmos 31-10-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?12 złprosty30 min.?

Składniki:

Mleko, mąka, jajko, szpinak (mrożony), kostka bulionowa wołowa, kostka żółtego sera.

Jak przyrządzić:

Ciasto: smażymy naleśniki. Polecam cieńsze (szklanka mąki, jedno jajko i mleka dolewamy do uzyskania masy). Nadzienie: wkładamy zamrożony szpinak do garnka, podlewamy odrobiną wody, żeby się nie przypalił lub jeśli mamy czas, to zawsze można odmrozić w opakowaniu "siłami natury". Kostkę sera kroimy drobniutko i wrzucamy do odparowanego szpinaku. Ser ma za zadanie "skleić" szpinak. Kiedy już zrobi się z tego masa, doprawiamy do smaku kostką bulionową i tradycyjnie smarujemy naleśniki, zawijamy i smacznego!

Potrzebne przybory:

patelnia, garnek, mikser

Jak podawać?

Można posypać naleśniki mieloną słodką papryką, bardziej dla efektu wizualnego.

Uwagi:

Jak wspomniałam wcześniej, przed dodaniem sera szpinak trzeba odparować i to tak naprawdę solidnie. Kiedy już ser się roztopi, zaczyna się walka z czasem, ponieważ masa zastyga i jeśli długo leży, nie nadaje się do niczego.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.11.2007 Kasia

szpinak jest ostatnio moim ulubionym warzywem.naleśniki robiłam-na prawde pycha!

szpinak przyrządzam tak:podsmażam cebulke na margarynie,wkładam mrożony szpinak.na małym ogniu sie to park... Pokaż więcej

szpinak jest ostatnio moim ulubionym warzywem.naleśniki robiłam-na prawde pycha!

szpinak przyrządzam tak:podsmażam cebulke na margarynie,wkładam mrożony szpinak.na małym ogniu sie to parkocze,dopóki sie szpinak nie rozpuści.musi sie odparować i dodaję:serek topiony ziołowy lub śmietankowy,trochę przypraw:papryki słodkiej,ostrej,pieprz ziołowy,kostka warzywna.wskazany jest koperek zielony.polecam!

Zgłoś 21.11.2007

Kostka bulionowa wołowa???????!!!!!!!!!!To chyba maja być dania bezmięsne!!!!!!!!!!!!!1

Zgłoś 19.02.2008 Elizabeth

ja dodaje do szpinaku bazylie, pieprz, sól, czosnek granulowany o trochę papryki ostrej i ma fajny smak i nie ma w tym nic mięsnego jak kostka wołowa :) pozdrawiam