Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Naleśniki ze szpinakiem

Tekst i foto sonia 02-01-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
420 złprosty60 min.-

Składniki:

Składniki na naleśniki - standardowo, opakowanie szpinaku, dwa duże ząbki czosnku, 3/4 opakowanie sera feta, średnia cebula.
Sos beszamelowy:
1,5 szklanki mleka, 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, przyprawy: sól, pieprze, Vegeta, tarty parmezan

Jak przyrządzić:

Naleśniki przygotowujemy według zwykłego przepisu tak aby wyszło ok.8 placków. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i chwilę podsmażamy drobno posiekaną cebulę a następnie wrzucamy zamrożony szpinak i czekamy aż się rozpuści, co jakiś czas mieszając by cebulka się nie spaliła. Gdy szpinak rozmrozi się całkowicie i będzie przypominał trawę, dodajemy przyprawy oraz czosnek.Dy wszystko jest dokładnie wymieszane i zaczyna lekko się gotować możemy wyłączyć ogień i odstawić do wystygnięcia. Do ostudzonego szpinaku dodajemy fetę w kawałkach i widelcem rozdrabniamy łącząc ze szpinakiem. Tak przygotowany farsz rozkładamy na naleśnikach i zwijamy w rulonik a następnie układamy w blaszce. Gdy mamy zrobione już wszystkie naleśniki przyrządzamy sos beszamelowy. Podgrzewamy mleko, wrzucamy masło a następnie mąkę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką, ciągle mieszając aż uzyska konsystencję budyniu. Tak przygotowanym sosem zalewamy naleśniki Wkładamy do piekarnika na 15-20 minut. Po dziesięciu minutach pieczenia, posypujemy tartym parmezanem i wstawiamy na dalsze 10 minut. Gdy parmezan i się zarumieni, potrawa jest już gotowa.

Uwagi:

Należ pamiętać dosalając szpinak, iż później będziemy mieszali go ze słoną fetą.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.10.2010 kinia

Wlasnie szukalam czym zalac nalesniki:)))Bo tak posypane samym serem zoltym pewnie beda suche .Dziekuje za przepis ,beda pyszne..... juz wiem;)))