Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Naleśniki ze szpinakiem z sosem z kurek

Tekst i foto Grzesiek 18-05-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?40 złśredni60 min.?

Składniki:

Nadzienie: szpinak świeży, szpinak mrożony, ser gorgonzola, serek topiony ementaler (trójkącik). Sos: opakowanie kurek mrożonych (grzybów), śmietana, masło, kostka rosołowa, cebula, czosnek, ciasto naleśnikowe według własnego uznania.

Jak przyrządzić:

Siekamy świeży szpinak - oczywiście wcześniej umyty! Na patelnię wrzucamy szpinak mrożony i czekamy, aż się dokładnie rozpuści, następnie dodajemy świeże liście szpinaku (ok. 2 główek) i wyciskamy do tego wszystkiego czosnek. Gdy woda odparuje, dodajemy kolejno ser gorgonzola ok. 150-200 g i ser ementaler i gotujemy, aż wszystko się rozpuści i dokładnie połączy. Teraz trzeba spróbować - jeśli mało soli, to solimy. Sos: kurki podsmażamy na maśle, dodajemy cebulę i smażymy dalej. Gdy wszystko ładnie się przyrumieni, dodajemy odrobinę wody i rozpuszczamy w niej kostkę rosołową. Na koniec dodajemy śmietanę, aby sos zagęścić. Nadzienie wykładamy na naleśniki (w moim przypadku to naleśniki pergaminowe - ciasto bardzo cienkie) i zawijamy jak krokiety. Obsmażamy bez bułki tartej i polewamy sosem :)

Jak podawać?

Może stanowić danie główne, może też być przystawką.

Uwagi:

Ze względu na zawartość sera nie jest to potrawa dietetyczna, ale bardzo smaczna :) Zamiast gorgonzoli mozna kupić zwykly polski ser pleśniowy. Smacznego.

Czas przygotowania:

Nie przypalić szpinaku.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.