Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Nalewka żurawinowa

Tekst i foto Zuza Gałuszka 01.11.2011

Jest zaledwie kilka takich owoców, które zaopatrywały nas od tysiącleci w witaminy nawet głęboką zimą. Wyjątkowy zapas minerałów, antyoksydantów, witamin, mikroelementów zawartych w żurawinie, jest gotowy do użycia dopiero bardzo późną jesienią. Owoce zebrane po pierwszych przymrozkach tracą goryczkę a zyskują pełną paletę wartości. Nikogo nie trzeba przekonywać, że zakonserwowane w alkoholu mogą stać się naszym wsparciem w czasie niekończących się zimowych wieczorów.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
20120 złśredni30 min.wysoka

Składniki:

1 kg żurawiny,
1 litr czystej wódki,
½ litra spirytusu,
70 dag cukru,
1 łyżka miodu.

Jak przyrządzić?

Żurawinę myjemy i miksujemy.

Przekładamy do dużego słoja i zalewamy wódką.

Zostawiamy na dwa tygodnie w słonecznym miejscu.

Po tym czasie przecedzamy płyn przez kilkakrotnie złożoną gazę.

Cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie (pół szklanki), a kiedy wystygnie, dolewamy go do nalewki wraz z miodem i spirytusem.

Dokładnie mieszamy i rozlewamy do butelek.

Odstawiamy na co najmniej 1 miesiąc.

Potrzebne przybory:

słój,

gaza,

4 półlitrowe butelki.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 01.11.2011 babka

na pytanie o żurawinę suszoną, napiszę, że piłem, ale albo było tej żurawiny za mało w nalewce, albo suszona słabo się nadaje, albo wykonanie było takie sobie, bo było ledwo trochę aromatu, dość... Pokaż więcej

na pytanie o żurawinę suszoną, napiszę, że piłem, ale albo było tej żurawiny za mało w nalewce, albo suszona słabo się nadaje, albo wykonanie było takie sobie, bo było ledwo trochę aromatu, dość bimbrowatego smaku i "cienki płyn"

Zgłoś 31.10.2011 Lubie nalewki

Mam pytanie czy może być żurawina suszona?

Zgłoś 01.11.2011

daje niezlego kopa ten wynalazek:)

Zgłoś 02.11.2011 Krystyna z Mławy

Nie morze byc to żurawina suszona gdyż ta pokryta jest specjalnym woskiem aby dłużej joł morzna było przechowywać.

Zgłoś 04.11.2011 Eustachy Motyka

Właśnie ją robię. Ale doczytałem się w necie, że pierwsze przymrozki trzeba zastąpić zamrożeniem żurawiny na co najmniej dobę w zamrażarce i właśnie takowoż też czynię. Jaka wyjdzie opiszę.

... Pokaż więcej

Właśnie ją robię. Ale doczytałem się w necie, że pierwsze przymrozki trzeba zastąpić zamrożeniem żurawiny na co najmniej dobę w zamrażarce i właśnie takowoż też czynię. Jaka wyjdzie opiszę.

Zgłoś 05.11.2011 mika

robiłam nalewke w trochę inny spsób, jest swietna.

moj jest prostszy . szklana zurawiny, szklana cukru i szklana wódki . Zurawinę miażdzymy, mielimy od razu dodajemy cukier i wódę i do but... Pokaż więcej

robiłam nalewke w trochę inny spsób, jest swietna.

moj jest prostszy . szklana zurawiny, szklana cukru i szklana wódki . Zurawinę miażdzymy, mielimy od razu dodajemy cukier i wódę i do butli. potrząsamy butla lub slojem ze dwa dni by sie rozpusciło i chowamy w chłodne ciemne miejsce. po 3 tygodniach cedzimy, filtrujemy i juz mozna do gardziołka. wytłoki broń cie boże nie wyrzucać - cenne do deserów i herbatki.

proporcje oczywiście mozna zmienic ja daje mniej cukru a wiecej żurawiny. przepis jest od którejs z pań Gessler i robie juz z 5 lat.

Zgłoś 04.11.2011

chciałabym przeczytać choćby jeden komentarz od osoby,która zrobiła tę nalewkę, bo nie wiem czy warto ją zrobić?

Zgłoś 11.12.2011 gość 2

Przecież ZUZA zrobiła taką nalewkę i podała przepis, na pewno jest dobry Ja nie przepadam za pracami kuchennymi ,ale tę nalewkę chętnie bym spróbował.

Zgłoś 20.07.2012 ericj1

Czy probowal ktos uzycia cukru pudru do nalewki? Osobiscie uzylem cukru pudru do nalewki na morwach! TRAGEDIA!!!! Najgorsze ze nie wiem dlaczego? Czy to cukier puder czy morwy nie pasowaly do sp... Pokaż więcej

Czy probowal ktos uzycia cukru pudru do nalewki? Osobiscie uzylem cukru pudru do nalewki na morwach! TRAGEDIA!!!! Najgorsze ze nie wiem dlaczego? Czy to cukier puder czy morwy nie pasowaly do spirytusu? Moze ktos zna odpowiedz?

Zgłoś 16.11.2012

hmmmm.................................................Tu mam coś jeszcze lepszego. Ta wiedza otworzy Ci oczy www.steelfuckers.blogspot.com

Zgłoś 16.11.2012 Żulant z Ochoty

Najlepsze nalewki to te za 5,50. Są nawet miętowe i czekoladowe. Nie jakieś frymuśne fidrygałki z borygo...

Zgłoś 16.11.2012 kasia

Ja piję zdrową i pyszną herbatkę. Herbatka? jak najbardziej ale tylko zielona lub czerwona. A dobra herbatka również świetnie pomaga w odchudzaniu. Ale sama herbata nie pomoże, wiem ze swojego d... Pokaż więcej

Ja piję zdrową i pyszną herbatkę. Herbatka? jak najbardziej ale tylko zielona lub czerwona. A dobra herbatka również świetnie pomaga w odchudzaniu. Ale sama herbata nie pomoże, wiem ze swojego doświadczenia. Mnie sie udało, zaczęłam inaczej się odżywiać, do tego poleciła mi znajoma świetną herbatę, a miałam jeszcze kilka kg. do przodu, których się pozbyłam, wyglądam lepiej, młodziej. Nie udałoby mi się bez świetnego programu o którym możecie poczytać na (www.idealnafigura.com/gberes)

Zgłoś 12.07.2014 fbajirpyra

gp0o5D rfouojrriues, [url=http://neaymxiygvuv.com/]neaymxiygvuv[/url], [link=http://xsejcczznnvt.com/]xsejcczznnvt[/link], http://tyqdkejlzooi.com/