Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Niebiańskie brokuły

Tekst i foto Kakunia 08-08-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-3 porcje20 złprosty20 min.dużo

Składniki:

- brokuły,
- kostka masła,
- śmietana - 1 opakowanie,
- bazylia,
- zioła prowansalskie,
- sól,
- pieprz.

Jak przyrządzić:

Brokuly najzwyklej w swiecie ugotowac, ale nie rozgotowac. Lepiej jak sa twardsze - smaczniejsze. W garnuszku rozpuscic maslo, dodac smietane. Podgrzewac na ogniu az do momentu zgestnienia obu skladnikow. Dodac przyprawy. I gotowe.
Wyjac brokuly na talerz, mozna ulozyc na ksztalt kwiatuszka, i polac przepysznym sosem. Miodzio. Mowie Wam. Zrobcie swoim narzeczonym.

Jak podawać?

Z grzankami (moze byc pieczywko z serem), lub z jakims pysznym mieskiem.

Uwagi:

Polecam swieze brokuly w sezonie:-) Mrozonki nie wiele odstepuja jakoscia, ale jednak to mrozonka, Smietana-Szefa Kuchni, 12%;
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.09.2003 madhii

hmm...... zaraz sprawdzimy czy miodzio ;-)

Zgłoś 13.10.2003 dorota

mam nadzieje że będą mi smakować bo jutro mam je zamiar zrobić.

Zgłoś 05.01.2004 ulcia

UMARŁAM Z ROZKOSZY PRZY TYM DANKU!!!

Zgłoś 18.08.2004 Lena

bardzo dobre :)

Zgłoś 18.08.2004 Lena

bardzo dobre :)

Zgłoś 09.11.2004 aniuta

Łatwe, szybkie i pyszniutkie, czyli wszystko to, co tygrysy lubią najbardziej. Dla wzbogacenia smaku polecam posypać wszystko uprażonym łuskanym słonecznikiem. Genialnie smakuje w towarzystwie s... Pokaż więcej

Łatwe, szybkie i pyszniutkie, czyli wszystko to, co tygrysy lubią najbardziej. Dla wzbogacenia smaku polecam posypać wszystko uprażonym łuskanym słonecznikiem. Genialnie smakuje w towarzystwie smażonego sera camembert (ser kroimy w zdłuż na pół, obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej i ziuu na patelnię z rozgrzaną oliwą). Tu niezastąpiony "Sekret mnicha" z pieprzem. POLECAM, PALCE LIZAĆ!

Zgłoś 21.03.2005 Maryla

kostka masła? plus opakowanie 12% śmietany? to po co w ogóle te brokuły. No a pomysł dodania do tego sera camembert smażonego na tłuszczu pochodzi chyba od kardiologa cierpiącego na brak pacjen... Pokaż więcej

kostka masła? plus opakowanie 12% śmietany? to po co w ogóle te brokuły. No a pomysł dodania do tego sera camembert smażonego na tłuszczu pochodzi chyba od kardiologa cierpiącego na brak pacjentów.

Zgłoś 13.04.2006 lusi44

A ja brokuły robię tak:

1 brokuł, 8 jaj na twardo ugotowanych, 4 pomidory. Brokół gotujemy kroimy wszystkie składniki żeby były równej wielkości (jajko na 4 części) . wszystko zalewamy so... Pokaż więcej

A ja brokuły robię tak:

1 brokuł, 8 jaj na twardo ugotowanych, 4 pomidory. Brokół gotujemy kroimy wszystkie składniki żeby były równej wielkości (jajko na 4 części) . wszystko zalewamy sosem czosnkowym przed samym podaniem. Ja sama zjadam to na 4 razy i dlatego porcjami biorę i przed jedzeniem polewam sosem czosnkowym.

Bardzo smaczne!! Polecam

Zgłoś 05.09.2006 Zdrowiej

Popieram Marylę - po co brokuły topić w tłuszczu? Tracą swoje dietetyczne własciwości. Polecam sałatkę z brokułami na zimno. Warstwowo układamy - brokuły, cebulka czerwona, chuda wędlina pokrojo... Pokaż więcej

Popieram Marylę - po co brokuły topić w tłuszczu? Tracą swoje dietetyczne własciwości. Polecam sałatkę z brokułami na zimno. Warstwowo układamy - brokuły, cebulka czerwona, chuda wędlina pokrojona w paski, znów cebulka i na wierzch jajko w plasterki. To polać sosem - oliwa z oliwek, trochę musztardy francuskiej, octu balsamicznego i przyprawy.