Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Niebo w gębie

Tekst i foto Ewcik 07-07-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty30 min.niska

Składniki:

brokuły, kalafior, jogurt naturalny lub śmietana light, czosnek, ryż brązowy, przyprawy (zioła prowansalskie, sól ziołowa, oregano, bazylia)

Jak przyrządzić:

Rozdrobnione brokuły i kalafior przygotować razem na parze, tak aby były miękkie (ale się nie rozpadały). Osobno ugotować ryż, przełożyć mieszankę brokułowo-kalafiorową na patelnię, aby ją lekko przyrumienić, dodać przyprawy (zioła prowansalskie, sól ziołową, bazylię, oregano itp.) oraz 2 ząbki świeżo zgniecionego czosnku. Gdy potrawa ma już swój smak, dodać jugurt i zamieszać. Szybko odstawić z gazu, aby się nie zwarzyło. Można pomieszać z ryżem lub podawać niezmieszane.

Potrzebne przybory:

garnki, patelnia, łyżka, zgniatarka do czosnku

Jak podawać?

Na talerzu, zmieszane z ryżem lub niezmieszane.

Uwagi:

Potrawa łatwa w przygotowaniu, zdrowa, z witaminami, niedroga.

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.11.2006 dulkaa

moja mama robi niebo w gebie ale ciasto pyszne :)