Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Nieziemniaczane placki

Tekst i foto Judysia 03-08-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

1 cukinia,
1 kapusta pekińska,
1 jajko,
mąka,
olej,
majonez,
jogurt,
świeży koperek,
czosnek,
sól, pieprz

Jak przyrządzić:

Kapustę pekińską pokroić na 4 części wzdłuż, następnie pokroić na drobne kawałki (tak jak do surówki). Cukinię umyć, można obrać ze skóry lub ją zostawić, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Do miski wrzucić kapustę, cukinię, 1 jajko, mąkę (mąki tyle, aby zagęścić masę), dodać sól i pieprz do smaku. Tak przygotowaną masę smażyć na rozgrzanym oleju. Do placków polecam sos koperkowo-czosnkowy. Jogurt mieszamy z mniejszą ilością majonezu, dodajemy koperek, rozgnieciony czosnek, sól, pieprz. Energicznie mieszamy i już mamy zimny sos. Druga wersja to z serem rokpolem (lazurem). Podczas smażenia placków kładziemy na wcześniej już przyrumienioną stronę 2 lub 3 kostki (1 cm) sera i czekamy, aż lekko się roztopi.
Życzę smacznego:)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.08.2006 Makucha

Bardzo fajny przepis, dziekuję, placki wszystkim smakowały!

Zgłoś 09.08.2006 ewelosa

poprostu rewelacja z wszelkich postwci cukinii ta mi smakuje najbardziej :) -ja dodałam jeszcze prażonych ziaren dyni spróbujcie bo warto

Zgłoś 19.09.2014 goÅÄ

jkBSUf fzqdowkfxdao, [url=http://ofkizjaandxb.com/]ofkizjaandxb[/url], [link=http://lhzmmduuowbh.com/]lhzmmduuowbh[/link], http://urjbsmtqupxe.com/