Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ognista zupa z buraków

Tekst i foto Zuza Gałuszka 11.12.2012

Nowatorskie podejście do buraka. Polecam nie tylko fanom tradycyjnego barszczu czerwonego, ale także wszystkim wielbicielom orientalnych smaków. Ciekawe połączenie egzotycznych przypraw, spokojnie, powszechnie dostępnych, z naszym polskim tradycyjnym burakiem. Jeśli ktoś musi połączyć go z ziemniakami, może to zrobić, zgrzytu nie ma, ale zupa jest pyszna także całkiem sama, z pieczywem lub grzankami.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
65 złśredni40 min.średnia

Składniki:

1 kg buraków,
1 szklanka śmietanki 18%,
1 łyżka kurkumy,
1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego),
1 łyżeczka oregano,
1 duża cebula,
2 spore ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy,
1 łyżeczka mielonego pieprzu,
½ łyżeczki soli.

1 litr wody.

Jak przyrządzić?

Buraki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.



Cebulę drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę.



W rondlu rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej czosnek i cebulę na złoty kolor.



Pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżone kumin, oregano i kurkumę.



Mieszamy całość jeszcze przez chwilę, po czym wlewamy 1 litr wrzątku i wrzucamy buraki.



Gotujemy 30 minut, miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietankę i mieszamy.



Podgrzewamy jeszcze przez krótką chwilę i podajemy solo albo w towarzystwie pieczywa lub ziemniaków.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 28.05.2013 gośćSTAN

kto spieprzyl czarna oliwke? n iech sie przyzna!

Zgłoś 11.12.2012 gość

a gdzie czosnek ???

Zgłoś 12.12.2012 gość

a gdzie zasmazka?

Zgłoś 19.12.2012 gość

Parodia 2 tyg. wisi przepis i nie ma go kto zmienić, kpiny na tej kuchni

Zgłoś 28.12.2012 gość

nie chcę być niemiła, ale to wygląda jakby cała redakcja umarła po zjedzeniu tej zupy...

Zgłoś 02.01.2013 cat

Ugotowałem zgodnie z przepisem. Za coś takiego powinni karać. Przy takich proporcjach przypraw to syf bez smaku. Z ognistą ma tyle wspólnego że było na ogniu gotowane.

Zgłoś 26.02.2013 gość

niezależnie od przepisu ,dodaję więcej czosnku lub chili ,pieprzu i coś tam jeszcze. Każdy ma inne podniebienie i lubi lub nie lubi. Zamieszczajcie swoje przepisy ,a komentarze zawsze będą i w... Pokaż więcej

niezależnie od przepisu ,dodaję więcej czosnku lub chili ,pieprzu i coś tam jeszcze. Każdy ma inne podniebienie i lubi lub nie lubi. Zamieszczajcie swoje przepisy ,a komentarze zawsze będą i wśród nich znajdą się i głupie.Więcej gotujcie frustraci .

Zgłoś 21.04.2013 gość chyba 8

Ludziska,przecież przepis może być inspiracją ,a każdy według uznania ,doda sobie chili,czosnku,czy czegoś tam jeszcze .Zamiast marudzić ,niech każdy przyśle swój najlepszy przepis

Zgłoś 22.09.2013 Arim

Takiego barszczu nikt by u mnie nie tknął /z....dodajemy zmiażdżone kumin, oregano i kurkumę. / Chyba nigdy nikt nie jadł barszczyku jak należy. Majeranek,cytryna, pieprz, sól cukier, czosnek... Pokaż więcej

Takiego barszczu nikt by u mnie nie tknął /z....dodajemy zmiażdżone kumin, oregano i kurkumę. / Chyba nigdy nikt nie jadł barszczyku jak należy. Majeranek,cytryna, pieprz, sól cukier, czosnek kucharek a nie wymyślone przyprawy

Zgłoś 25.09.2013 gość

fuuuuuuuj

Zgłoś 21.10.2013 AMALITA

Zupa pyszna, u mnie wszyscy się zajadali. Kwestia gustu :)

Zgłoś 04.04.2017 borys

Taka zupa jest bardzo zdrowa. Żeby była jeszcze smaczniejsza można ją przygotować na bulionie warzywnym Krakus. Zrobimy to sprytnie i zdrowo. Ten bulion ma na prawdę dobry skład. NIe zawiera glu... Pokaż więcej

Taka zupa jest bardzo zdrowa. Żeby była jeszcze smaczniejsza można ją przygotować na bulionie warzywnym Krakus. Zrobimy to sprytnie i zdrowo. Ten bulion ma na prawdę dobry skład. NIe zawiera glutaminianu sodu, konserwantów i zagęstników.