Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Ogóreczki małosolne

Tekst i foto Basia 09-07-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
-12 złprosty20 min.-

Składniki:

1,5 kg świeżych gruntowych ogórków (nie mogą być zżółknięte i miękkie!), bukiet kopru, laska chrzanu, główka czosnku, sól i woda).

Jak przyrządzić:

Szybko i prosto. 1 litr wody zagotuj z 2 łyżkami stołowymi soli. Ogórki umyj w zimnej wodzie i obetnij końce z dwóch stron. Obierz i umyj czosnek, koper oraz chrzan. Układaj w 2 litrowym słoju na przemian: pokrojony w plastry czosnek, koper, chrzan i kilka ogórków... tak do końca słoja. Górę zakryj koprem i zalej WRZĄCĄ! osoloną wodą. Przykryj spodeczkiem słój.

Potrzebne przybory:

Słój, garnek.

Jak podawać?

Ze wszystkim do czego tylko dusza zapragnie (wedle uznania). Smacznego!

Uwagi:

Pamiętajcie, że smak ogórka zależy od jego jakości. Jeśli kupicie miękkie i sparciałe, nic z nich nie będzie! Poza tym ten przepis jest od mojej babci, a ona jest wspaniałą kucharką!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.07.2009 Ola,

hm.... dwie łyżki soli na litr wody to dość dużo....