Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Ogóreczki w sosie musztardowym

Tekst i foto jeloneq 25-08-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.mało

Składniki:

- 3 kg ogóreczków - hekatomby niewskazane, małe albo średnie,
- 1 litr h2o,
- 3/4 szklanki octu 10%,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 łyżki soli,
- 5 łyżek musztardy,
- (2 łyżki chrzanu - wersja ostrzejsza),
- na słoiki - 1 listek laurowy, ziele angielsie, ząbeczek czosnku, koper,
- słoiki dżemowe.

Jak przyrządzić:

Zagotowac wodę z octem, cukrem i solą. Przestudzić. Zmiksować z musztardka i chrzanem. Odstawić.
Ogórasy obrać, pokroić w słupki. Jeżeli mają za dużo pestek, to pozbawić słupek owego nadmiaru przez drastyczne wycięcie. Do słoiczków włożyć liść laurowy, zabek czosnku, ziele angielskie, koper. Naładować do granic możliwości ogórkami. Słoiki napełnić zalewą. Niezakręcone odstawić na 30 min. Następnie zakręcić i zagotować. Od momentu wrzenia wody należy odczekać 3-5 min (w zależności od wielkości ogórków) i wystawić do ostygnięcia.

Potrzebne przybory:

Gar, słoiczki, nóż, trzepaczka, albo shaker ze słoika, kosz na śmieci.

Jak podawać?

Pychotka sama w sobie, no i oczywiście do wszystkiego co jemy, może z wyjątkiem deserów.:)

Uwagi:

Generalnie wychodzi 6 słoiczków - ale wszystko zależy od umiejętności zapychania słoiczka ogórkami:)))
Najszybciej można jeść po dwóch dniach, choć preferowany czas dostępu = 5 dni. :))

MNIAM!!!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.08.2003 KrysiaMiśka

Hekatomba ma akurat troszke inne znaczenie, aniżeli "wielkie, wyrośnięte warzywo", ale myślę,że wszyscy domyślają się, o co tu chodziło.... ;-)

A ogórki znam i polecam.Mam w piw... Pokaż więcej

Hekatomba ma akurat troszke inne znaczenie, aniżeli "wielkie, wyrośnięte warzywo", ale myślę,że wszyscy domyślają się, o co tu chodziło.... ;-)

A ogórki znam i polecam.Mam w piwnicy 20 słoików.

Zgłoś 26.08.2003 jeloneq

wiem, ze hekatomba ma inne znaczenie:)) ale ja lubie prowokowac do dyskusji:))

Ciesze sie ze zachwalasz mój przepis - właśnie siedze i wcinam kolejny słoik :))

Zgłoś 19.01.2004 mycha

Ja robię takie ogórki podobnie, lecz nie dodaję żadnych przypraw oprócz musztardy, soli i cukru. Nawet do głowy mi nie przyszło, że można by przepis nieco właśnie wzbogacić o rzeczone przyprawy.... Pokaż więcej

Ja robię takie ogórki podobnie, lecz nie dodaję żadnych przypraw oprócz musztardy, soli i cukru. Nawet do głowy mi nie przyszło, że można by przepis nieco właśnie wzbogacić o rzeczone przyprawy. Mimo to ogórki są pycha. Muszę wypróbować teraz tak jak w przepisie powyżej. Pozdrowienia.

Zgłoś 12.03.2004 jola

Mnie nie przekonują, bo nie lubię warzyw z octu, ale mój mąż jest zachwycony, więc produkuję w ogromnej ilości

Zgłoś 28.03.2005 elka

rzeczywiscie pycha! robiłam w tej zalewie (nie dodawałam chrzanu) także cukinię i twarde gruszki- rewelacja!

Zgłoś 24.02.2006 dori

Są świetne, w smaku przypominają sałatkę szwedzką.

Zgłoś 25.07.2006 helenka

co roku robie ogorki w musztardzie,bez dodatkow,tylko cukier sol i musztarda,zalewam goracym wywarem i zakrecam,na drugi dzien wekuje 5 min.Sa pyszne do obiadu i roznych przystawek.

Zgłoś 31.07.2008 Andżelika

Mam pytanie, czy można nie pasteryzować, tylko zagotować wszustko razem i gorące nakładać do słoików?

Sałatkę szwedzką właśnie tak robiłam i jest super.

Poprostu nie lubię pasteryz... Pokaż więcej

Mam pytanie, czy można nie pasteryzować, tylko zagotować wszustko razem i gorące nakładać do słoików?

Sałatkę szwedzką właśnie tak robiłam i jest super.

Poprostu nie lubię pasteryzowania, wiec zaczełam zastaniawiać sie czy tak mozna zrobić?

Zgłoś 16.11.2011 Majka

Jak ktos nie lubi przetworow w occie (tak jak ja :-) to mozna zamiast octu uzyc soku z cytryn. Moja mama tak zawsze przyzadzala ta zalewe musztardowa i ja tez tak robie. Pychotka!