Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Ogórki faszerowane

Tekst i foto śrubka 24-08-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty30 min.?

Składniki:

ogórki szklarniowe, 40 dag wątróbki drobiowej, 1 cebula, papryka konserwowa, czosnek, sól, pieprz

Jak przyrządzić:

Zaczynam od posiekania bardzo drobno wątróbki (można też zmielić, ale lepsza jest posiekana) i smażę ją na maśle razem z drobno posiekaną cebulą, po ok. 5 min dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek (2-3 ząbki), sól i pieprz i jeszcze duszę przez ok. 2 min. Odstawiam do ostudzenia i w międzyczsie przygotowuję ogórki: odkrawam końce i dzielę je na 5-centymetrowe kawałki, ale nie obieram, dalej wyskrobuję środek, ale uwaga, nie do samego końca, żeby to, co będzie w środku, nie wyleciało. Wydrążony miąższ z ogórków lekko solę, żeby puścił sok i odstawiam na sitko, żeby obciekło. Paprykę konserwową kroję w drobną kosteczkę. Wystudzoną wątróbkę mieszam w misce razem z odciśniętym miąższem z ogórków i papryką i przyprawiam solą i pieprzem. Całość musi być choć trochę pikantna. Gotowy farsz nakładam do wydrążonych ogórków i ozdabiam np. koperkiem.

Jak podawać?

Na zimno jako przystawkę.

Uwagi:

Jest to doskonała przystawka nawet dla tych, którzy nie przepadają za wątróbką. Ogórki można faszerować też twarożkiem wymieszanym ze szczypiorkiem i kawałkami łososia i przyozdobić kawałeczkiem cytryny.

Czas przygotowania:

Ogórki radzę przygotować tuż przed podaniem, ponieważ jeśli poleżą kilka godzin w lodówce, to mogą sflaczeć i staną się wtedy miękkie, a przecież mają być chrupiące.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.08.2006 PRAWDZIWA Martana

Srubko, rozne rzeczy faszerowalam ale na ogorki nie wpadlam do tej pory, bardzo fajny przepis, dzieki.