Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Ogórki kiszone

Tekst i foto joanna 08-08-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty40 min.?

Składniki:

Ogórki, chrzan w liściu (może też być w korzeniu), czosnek (4 ząbki na bańkę), koper. Zalewa: woda, sól, lisć laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie.

Jak przyrządzić:

Ogórki dokładnie myjemy i obcinamy końce z dwóch stron. Ogórki musimy dobierać tak, aby przecisnęły się przez otwór w bańce. Następnie na dnie bańki układamy chrzan, koper i czosnek (pokrojony) i wypełniamy bańkę ogórkami. Na wierzch także układamy koper, chrzan i czosnek. Przygotowujemy zalewę. Na każdy 1 litr wody wsypujemy 1 łyżkę soli i dodajemy pieprz, ziele i liść laurowy. Zalewę zagotowujemy i czekamy koniecznie, aż ostygnie, po czym zalewamy bańkę z ogórkami, zakręcamy i odstawiamy.

Potrzebne przybory:

bańki po wodzie mineralnej 5 l

Jak podawać?

Kiedy będziemy chcieli otworzyć bańkę, ścinamy jej wierzch i w ten sposób wyciągamy ogórki. Najlepiej je później przełożyć do słoików i zalać tą samą wodą, która jest w bańkach.

Uwagi:

Ogórki tak robione są twarde nawet po roku i zachowują smak i aromat. Radzę spróbować, bo ja kiszę tak ogórki od paru lat i naprawdę jestem zadowolona. Życzę smacznego!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.08.2009 Justyna

Do ogórków KISZONYCH nie dodaje się ziela angielskiego ani liści laurowych !!!!!!!!! To przepis na ogórki konserwowe