Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Ogórki kiszone

Tekst i foto lenel 04-08-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty5 min.?

Składniki:


1. Materiał:
Ogórki, najlepiej średnie i małe (duże robią się dziurawe), z dobrego źródła bo nie jesteś w stanie stwierdzić czy są na nawozie i opryskach czy nie (dopiero w trakcie wychodzi na jaw, po prostu źle pachną). Słoiki dowolne - mogą być twist, mogą być weck.
2. Przyprawy:
Czosnek w ząbkach, chrzan korzeń, koper najlepiej suche koszyczki nasienne, nie stosować zielonych ani suszonych listków
3. Zalewa
Na 1 litr wody 1 łyżka czubata soli – zagotować i ostudzić. Na litrowy słoik ogórków potrzeba około 0,4 litra zalewy.

Jak przyrządzić:


Wykonanie: (na słoik 1 litrowy)
Ogórki i słoiki dokładnie umyć. Na dno słoika wkroić (średniej grubości talarki ) 2-3 średnie ząbki czosnku oraz około 2 razy tyle (objętościowo) chrzanu; mogą być talarki lub dowolna forma.
Układać ogórki pionowo, ciasno, ale tak aby nie uszkodzić i koniecznie (to ważne) jasnym końcem do góry bo będą gorzkie.
Na ułożoną warstwę wkroić 1-2 ząbków czosnku i 2 razy tyle chrzanu jeśli wpadną w dziurki między ogórki to nie szkodzi. Ułożyć następną warstwę małych ogórków i znów czosnek 1 ząbek i chrzan 2 razy tyle oraz 1 średni koszyczek nasienny kopru z kawałkiem łodygi około 10 cm. Ważne, aby koper dać na samym wierzchu, nigdzie więcej. Zalać zalewą tak aby ogórki były całkowicie zalane. Odstawić w chłodne miejsce na tacy ponieważ ogórki kisząc się gazują i zalewa częściowo wycieka ale to w niczym nie przeszkadza i w żadnym wypadku nie należy otwierać słoików i dolewać. Po zakończeniu gazowania słoiki odstawić na półki, najlepiej w chłodne miejsce, można zdjąć sprężynki z wecków. Im będzie chłodniejsze miejsce przechowywania tym, proces kiszenia przebiega wolniej i dłużej, ogórki pozostają twarde i chrupiące. Bez problemów powinny dotrwać do następnych zbiorów.
Jeżeli będziesz miała pytania, chętnie odpowiem. Można stosować inne dodatki np. liście orzecha włoskiego, wiśni, porzeczki czarnej i wiele wiele innych, ale z moich doświadczeń wynika, że przyspieszają one procesy gnilne a przy intensywności czosnku, chrzanu i kopru nie mają żadnego wpływu na smak ogórków.
To jest oczywiście tylko moje zdanie. Proponuję eksperymentować - ilość czosnku i chrzanu też można dostosować do własnych upodobań. Smacznego.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:


Czas przygotowania:


Nie gotuje się.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.07.2012 Franka

Pamiętajcie, aby wodę zagotować z solą kamienną, nie może być sól jodowana, bo ogórki się popsują.

Zgłoś 08.08.2005 alik

Dlaczego tak ważne jest, aby koper był na wierzchu? Zawsze daję na spod, żeby nie zaśmicał i nie wypływał, czyli robię b.żle?

Jeżeli piwnicę mam średnio chłodną, to czy nie należy ogórków... Pokaż więcej

Dlaczego tak ważne jest, aby koper był na wierzchu? Zawsze daję na spod, żeby nie zaśmicał i nie wypływał, czyli robię b.żle?

Jeżeli piwnicę mam średnio chłodną, to czy nie należy ogórków jednak króciutko zapasteryzować, aby przerwać proces kiszenia? Czasem tak robię / o ile mam jeszcze na siły/, ale może nie jest to konieczne? Z góry dziękuję za odpowiedż i pozdrawiam.

Zgłoś 11.08.2005 Krycha z Gdyni

Ja wszystkie przyprawy (chrzan,czosnek i koper)daję nz dno slika, potem ogórki jasnym do gory i na wierzch jeszcze po kawalku chrzanu , ząbek czosnku i trochę kopru. I teraz uwaga ! Od 20 lat z... Pokaż więcej

Ja wszystkie przyprawy (chrzan,czosnek i koper)daję nz dno slika, potem ogórki jasnym do gory i na wierzch jeszcze po kawalku chrzanu , ząbek czosnku i trochę kopru. I teraz uwaga ! Od 20 lat zalewam ogurasy osolonym wrzątkiem ! Trzymają się nawet dwa lata (jezeli wcześniej nie zostaną pożarte). Nigdy mi się nie zepsuły. Wrzątek zabija bakterie niepotrzebne. Ale ogorki nie mogą być przenawożone, bo są puste w środku. Zyczę smacznego!

Zgłoś 12.08.2005 dana

ja tez zalewam wrzatkiem,jest to proste skuteczne i wygodne.Koper natomiast jest naprawde obojetne gdzie jest czy u gory czy na dole ja kroje lodygi na male kawalki i wkladam na dno ,a na wierzc... Pokaż więcej

ja tez zalewam wrzatkiem,jest to proste skuteczne i wygodne.Koper natomiast jest naprawde obojetne gdzie jest czy u gory czy na dole ja kroje lodygi na male kawalki i wkladam na dno ,a na wierzch baldaszek.oczywiscie chrzan i czosnek obowiazkowo.Ogorki wkladam tak jak pasuja jasne czy ciemne do gory to nie ma znaczenia ,nigdy nie trafily mi sie gorzkie .Natomiast dobrze jest po zalaniu odwrocic sloik do gory dnem i sprawdzic czy nie ciekna jezeli tak trzeba zmienic nakretke.Odatawiam i nie mam problemow.nie musza byc nawet w chlodnej piwnicy.

Zgłoś 12.08.2005 Syla

Jakbym miała się tak bawić z ogórkami jak ty to bym chyba zrobiła na zimę tylko parę słoików. Od conajmniej 6-7 lat robię ogórki i bnie ma znaczenia co jest na wierzchu z co pod spodem, ważne że... Pokaż więcej

Jakbym miała się tak bawić z ogórkami jak ty to bym chyba zrobiła na zimę tylko parę słoików. Od conajmniej 6-7 lat robię ogórki i bnie ma znaczenia co jest na wierzchu z co pod spodem, ważne że jest. Moim zdaniem najważniejsze żeby dać dużo chrzanu i czosnku bo one dają twardość i smak ogórkom, no i ja daję więcej soli ale to rzecz gustu. Dołączam się do Krychy z Gdyni ja też zalewam ogórki wrzątkiem z solą i zaraz zamykam i nie psują mi się. Nie ma co odprawiać rytuałóww nad ogórkami bo czasami kupi się nawożone i się i tak popsują.

Ciekawosta, moja teściowa zawsze dodawała do ogórków kawałeczek ostrej suszonej chili ale naprawdę ciut, są super, takie lekko ostrawe. Smacznego

Zgłoś 16.08.2005 AK

DO krychy z gdyni : Ogórki nie robią się puste jak wczesniej zostana namoczone a wrzątek szybciej rozpoczyna proces fermentacji

Zgłoś 16.08.2005 Bogusia

Dawno, dawno temu zalewałam ogórki zimną wodą. Przynajmniej od ćwierci wieku zalewam wrzątkiem. To sprawia, że ogórki długo, długo utrzymują smak świeżo kiszonych. Nie zgadzam się jednak z dozow... Pokaż więcej

Dawno, dawno temu zalewałam ogórki zimną wodą. Przynajmniej od ćwierci wieku zalewam wrzątkiem. To sprawia, że ogórki długo, długo utrzymują smak świeżo kiszonych. Nie zgadzam się jednak z dozowaniem soli łyżką. Łyżka jak łyżka. jedna większa druga mniejsza. Od zawsze sól ważę. Na 1 litr wody nie mniej i nie więcej jak 4,5 dkg soli. Do kiszenia używam tradycyjnie weków. Uważam, że słoje z szklaną pokrywką są najodpowiedniejsze. I...jak większość pań, uważam, że wszystkie dodatki mogą być i na spodzie i z boku i przykryte baldaszkiem kopru. A koper najlepiej jeszcze zielony ale z wykształconym ziarnem. Z praktyki wiem, że suchy koper zmienia kolor wody na brzydki brunatny, a ja bardzo lubię spijać wodę z kiszonych ogórków.

Zgłoś 16.08.2005 kiszka

Dzien-dobry wieczor wszystkim. Chcialam dodac odrobine wlasnego doswiadczenia. Otoz oprocz malej ostrej papryczki/obowiazkowo/ dodanej do kazdego sloika kiszonych ogorkow wkladam tez w proporcji... Pokaż więcej

Dzien-dobry wieczor wszystkim. Chcialam dodac odrobine wlasnego doswiadczenia. Otoz oprocz malej ostrej papryczki/obowiazkowo/ dodanej do kazdego sloika kiszonych ogorkow wkladam tez w proporcji 1/3 papryke slodka w tAKIch sobie zgrabnosciach jakie lubie, czyli zwyklych krazkow. Ogorki maja lekko paprykowy smak po zakwaszeniu. Tez pyszne. Nic sie nie psuje. Kiszona papryka smakuje doskonale. Ogorki nie zdradzajac konsumentom sposobu intrygujaco...

Zgłoś 18.08.2005 lenel

do alik

nie wiem dlaczego umieszczenie kopru u góry ma znaczenie ale stwierdziłem w ciągu 15 lat robienia tych ogórkow że jeżeli jest koper na górze to ogórki są smaczniejsze (bardziej a... Pokaż więcej

do alik

nie wiem dlaczego umieszczenie kopru u góry ma znaczenie ale stwierdziłem w ciągu 15 lat robienia tych ogórkow że jeżeli jest koper na górze to ogórki są smaczniejsze (bardziej aromatyczne) i lepiej się przechowują.

Natomiast zalewanie wrzątkiem może spowodować że ogórki "zwiędną" nasiona wewnątrz się zaparzają i pozostaje wolne miejsce gdzie jest potem pełno wody tzn kwasu.

Najlepiej samemu poeksperymentować np. zrobić część tak a część inaczej i wybrać te najlepsze-każdy ma inny gust i smak na szczęście.

Zgłoś 19.08.2005 fiolek

Nie podałeś ile wsypać soli na litr wody a chyba to też jest bardzo ważne???? Ja sypię 1 łyżkę stołową lub 1,5 łyżki.

Zgłoś 20.08.2005 lenel

Do fiolek

Chyba przeoczyłeś, w punkcie trzecim przepisu jest podane: jedna łyżka czubata na litr wody

Zgłoś 20.08.2005 dannni

do lonela.pierwszy raz tez sie balam ze ogorki zwiedna a co gorsza ze sie ugotuja ale nic z tych rzeczy sa swietne na drugi dzien juz zmieniaja kolorek ,ja wkladajac do sloika obcinam ogoreczkom... Pokaż więcej

do lonela.pierwszy raz tez sie balam ze ogorki zwiedna a co gorsza ze sie ugotuja ale nic z tych rzeczy sa swietne na drugi dzien juz zmieniaja kolorek ,ja wkladajac do sloika obcinam ogoreczkom konce z obu stron szybciej fermentuja

Zgłoś 22.08.2005 lenel

do

dannni

Ja akurat z zalewaniem ogórków wrzątkiem mam złe doświadczenia, ale moze miałem po prostu pecha. w każdym razie zraziłem się i zawsze zalewam przestudzoną zalewą i od t... Pokaż więcej

do

dannni

Ja akurat z zalewaniem ogórków wrzątkiem mam złe doświadczenia, ale moze miałem po prostu pecha. w każdym razie zraziłem się i zawsze zalewam przestudzoną zalewą i od tego czasu nie mam problemów. Natomiast obcinanie końcówek faktycznie przyspiesza kiszenie, natomiast zalewanie przegotowaną zalewą opóźnia przynajmniej wg moich obserwacji.

Zgłoś 22.08.2005 lenel

do kiszka

Przepraszam przeoczyłem Twój wpis a szkoda bo chciałem Cię mocno poprzeć ogórki kiszone z ostrą papryką bardzo dobrze się komponują i świetnie smakują, również ogórki konserwow... Pokaż więcej

do kiszka

Przepraszam przeoczyłem Twój wpis a szkoda bo chciałem Cię mocno poprzeć ogórki kiszone z ostrą papryką bardzo dobrze się komponują i świetnie smakują, również ogórki konserwowe z ostrą papryka są bardzo smaczne. Ale to już swego rodzaju perwersje kulinarne i nie każdy je lubi.

Zgłoś 22.08.2005 ika

Ja do każdego słoika na spód dodaję mały kawałek listka selera .Mój mąż twierdzi że są rewelacyjne.

pozostałe czynności wykonuję tak samo jak moi poprzednicy i zalewam gorąca wodą.

... Pokaż więcej

Ja do każdego słoika na spód dodaję mały kawałek listka selera .Mój mąż twierdzi że są rewelacyjne.

pozostałe czynności wykonuję tak samo jak moi poprzednicy i zalewam gorąca wodą.

Zgłoś 22.08.2005 paweł

ogórki to nie tort na wesele,do dużego słoja lub glinianego gara kładzie się to co trzeba(koper,czosnek,chrzan-ja kładę jeszcze kilka krążków marchwi),na to ogórki średnie,zdrowe,twarde - byle j... Pokaż więcej

ogórki to nie tort na wesele,do dużego słoja lub glinianego gara kładzie się to co trzeba(koper,czosnek,chrzan-ja kładę jeszcze kilka krążków marchwi),na to ogórki średnie,zdrowe,twarde - byle jak-zalewa sie kranówka ciepła w proporcji łyzka soli na litr wody, zakrywa się kawałkiem płótna lub tetry na trzy dni dni w ciepłym pomieszczeniu( np. w kuchni);gdy już są prawie takie "pół na pół" wylewa się to wszustko do dużej michy,ogórki układa się pionowo w słojach,można dołożyć trochę chrzanu z posiadanej zalewy,zalewę przez sitko,uzupełnic słoje,zakręcić,do gara,od zagotowania ZIMNEJ wody - 5 minut,gorące wyjąć,postawić do góry giyrami na stole przy oknie,okno otworzyć żeby szybciej wystygły,za kilka godzin do piwnicy - od 30 lat lat wszystkie były "udane".Mam nawet takie co mają trzy lata. Smacznego

Zgłoś 23.08.2005 lenel

Jak widać każdy kto kisi ogórki ma własne doświadczenia. Najważniejsze aby były smaczne i się dobrze przechowywały.

Ci którzy dotrychczas nie kisili mogą sobie coś wybrać albo wypracować ... Pokaż więcej

Jak widać każdy kto kisi ogórki ma własne doświadczenia. Najważniejsze aby były smaczne i się dobrze przechowywały.

Ci którzy dotrychczas nie kisili mogą sobie coś wybrać albo wypracować własny przepis i się z nami podzielić.

Oby tylko było co zagryzać tymi ogórkami.

Smacznego

Zgłoś 12.09.2005 sabina

czy ogorki sie nie udadza, jesli byly nawozone?

i czy koper jest absolutnie koniecznym skladnikiem. Slyszalam, ze zamiast kopru mozna dodac wiecej czosnku, czy to prawda, a moze jest jaki... Pokaż więcej

czy ogorki sie nie udadza, jesli byly nawozone?

i czy koper jest absolutnie koniecznym skladnikiem. Slyszalam, ze zamiast kopru mozna dodac wiecej czosnku, czy to prawda, a moze jest jakis inny zamiennik?

Zgłoś 17.09.2005 lenel

Sabina koper nie jest niezbędnym składnikiem ogórków można go wogóle nie dodawać, lub dodać koper włoski, lub cokolwiek innego co jest aromatyczne i smakuje Ci z ogórkami. Wszelkie eksperymenty ... Pokaż więcej

Sabina koper nie jest niezbędnym składnikiem ogórków można go wogóle nie dodawać, lub dodać koper włoski, lub cokolwiek innego co jest aromatyczne i smakuje Ci z ogórkami. Wszelkie eksperymenty w tym zakresie są wskazane. Poza tym każdy ma inny smak.

Jeśli chodzi o nawożenie ogórkw to zależy ile tego nawozu było. Jeżeli zgodnie z norma to nic się nie powinno dziać natomiast jeżeli było więcej saletry to będą się robić miękie tak jak zgniłe a "zapach" lepiej nie mówić sama poczujesz.

Zgłoś 19.09.2005 Beata

Ja zrobiłam ogórki kiszone i wszystko wylałam:(((( Nie wiem dlaczego ale tak się zgazowały że przy otwieraniu ogórków pokrywka prawie do sufitu leciała a ogórki były tak napęczniałe że też strz... Pokaż więcej

Ja zrobiłam ogórki kiszone i wszystko wylałam:(((( Nie wiem dlaczego ale tak się zgazowały że przy otwieraniu ogórków pokrywka prawie do sufitu leciała a ogórki były tak napęczniałe że też strzelały. Wszystko do luftu. Nie wiem co zrobiłam nie tak. Zaznaczam, że wczesniej kipiały i dopiero jak przestały kipieć to po jakimś tygodniu je otwierałam, więc powinno być dobrze, ale niestety nie było.

Zgłoś 30.07.2006 e-kka

Mnie też sie nie udały. Robiłam wg wcześniej sprawdzonego przepisu. Zalewałam gorąca wodą 1 łyżka niejodowanej soli na 1l wody. Wszystkie do wyrzucenia!!!! Myślę, że błędem było użycie ziel... Pokaż więcej

Mnie też sie nie udały. Robiłam wg wcześniej sprawdzonego przepisu. Zalewałam gorąca wodą 1 łyżka niejodowanej soli na 1l wody. Wszystkie do wyrzucenia!!!! Myślę, że błędem było użycie zielonego kopru ( wcześniej stosowałam suchy) mała ilość chrzanu ( on działa bakteriobójczo ) i brak liści wiśni, bo reszta była bz.

Zgłoś 31.07.2006 ela

spróbujcie do słoika dodać liść selera, bardzo fajny smak i zapach ogorów, smacznego

Zgłoś 26.07.2009 maria

Moja super zalewa do ogorkow to: 1 litr wody 1- 1,5 kopiasta łyżka soli 1 łyzka cukru 1 łyzka octu obowiazkowo czosnek koper , chrzan, lisc / debu,orzecha wloskiego,cz... Pokaż więcej

Moja super zalewa do ogorkow to: 1 litr wody 1- 1,5 kopiasta łyżka soli 1 łyzka cukru 1 łyzka octu obowiazkowo czosnek koper , chrzan, lisc / debu,orzecha wloskiego,czarnej porzeczki wisni / co kto ma , reszta przypraw co mam pod reką. Ogoreczki sa super super. Na zime po 3 dniach przerywam fermentacje pasteryzujac do zagotowania wody. Wtedy nie ukisna za mocno, są twarde . Zauwazylam tez ze ogorki krojone nigdy sie nie popsuja nie wiem dlaczego ale tak jest.

Zgłoś 07.08.2010 gosc

Mam pytanie.Zalałam ogórki gotowaną wodą(zalewą) i po paru minutach zagotowałam je wszystkie w garnku.Czy ogórki mi ukisną czy źle zrobiłam???pomóżcie

Zgłoś 23.07.2008 STANISŁW

KOMBINUJECIE JAK KOŃ POD GÓRE OGÓRKI ROBIE OD 20 LAT I NIGDY MI SIĘ NE ZEPSUŁY LITROWY SLÓJ OGÓRKÓW KOPER CHRZAN 2 ZĄBKI CZOSNKU 1 LISTEK LAUROWY 1WIŚNIOWY 4 ZIARNKA PIEPRZU 4 ZIARNKAZIELA NGIEL... Pokaż więcej

KOMBINUJECIE JAK KOŃ POD GÓRE OGÓRKI ROBIE OD 20 LAT I NIGDY MI SIĘ NE ZEPSUŁY LITROWY SLÓJ OGÓRKÓW KOPER CHRZAN 2 ZĄBKI CZOSNKU 1 LISTEK LAUROWY 1WIŚNIOWY 4 ZIARNKA PIEPRZU 4 ZIARNKAZIELA NGIELSKIEGO 1 PŁASKA ŁYŻKA SOLI WSYPAĆ DO SŁOIKA ZALAĆ WRZĄCĄ WODĄ ZAKRĘCIĆ PORUSZAĆ ABY SIĘ SÓL ROZPUŚCIŁA POSTAWIĆ ODWRÓCONE DOGÓRY DNEM AŻ WYSTYGNĄ PO 3 DNIACH WYNIEŚ DO PIWNICY I WCINAĆ CAŁĄ ZIMĘ PYCHA

Zgłoś 15.07.2009 Mistrz Kiszenia Ogórków

Moi Drodzy! Poniżej zamieszczę Jedyny Słuszny Sposób na wyśmienite kiszone ogórki. Od 20 lat z powodzeniem go stosuję, a moja rodzina i goście zabijają się, bym otworzył słoik do wódeczki :) Wod... Pokaż więcej

Moi Drodzy! Poniżej zamieszczę Jedyny Słuszny Sposób na wyśmienite kiszone ogórki. Od 20 lat z powodzeniem go stosuję, a moja rodzina i goście zabijają się, bym otworzył słoik do wódeczki :) Woda z tych ogórków to jak ambrozja (na kaca wręcz idealna).

Nadmienię, że ani razu się nie zepsuły czy nie wyszły. Proszę nie czynić żadnych odstępstw od przepisu !!!

- średniej wielkości ogórki (ilość dowolna)

- chrzan

- czosnek

- świeży koper (gniazda nasienne)

- liście wiśni

- liście dębu

- sól kamienna

- pieprz mielony

Na dno słoja DWA pokrojone drobno ząbki czosnku, małe gniazdo nasienne kopru, po JEDNYM liściu wiśni i dębu. Pionowo układamy ogórki, dodając między nie TRZY cienkie, pionowo pokrojone kawałki chrzanu. Na górę słoja większe gniazdo nasienne kopru. Zalewamy wrzącą solanką - na 1 litr wody DWIE stołowe łyzki soli i szczypta pieprzu.

Dokręcamy silnie nakrętkę, pamiętając o doborze nakrętki do słoika (cztero zaczepowe i sześcio zaczepowe - TO BARDZO WAŻNE - SZCZELNOŚĆ!) i po DWÓCH tygodniach możemy degustować.

Pozytywną oznaką kiszenia jest piana po 2 dniach i biały osad po 5 dniach.

Przy otwieraniu rozlegnie sie charakterystyczny syk i gazy wydobędą się na zewnątrz, wypełniając całą kuchnię tym boskim aromatem.

Odpowiem na pytania. Powodzenia w kiszeniu!

Zgłoś 03.04.2010 Graf

Szanowni Panstwo,

przeczytalem prawie wszystkie porady i nie znalazlem odpowiedzi dlatego pisze z prosba o pomoc.

Jest bardzo prosto zrobic ogórki jesli sie ma wszystkie slkadniki, n... Pokaż więcej

Szanowni Panstwo,

przeczytalem prawie wszystkie porady i nie znalazlem odpowiedzi dlatego pisze z prosba o pomoc.

Jest bardzo prosto zrobic ogórki jesli sie ma wszystkie slkadniki, niestety mam problem, mieszkam na Równiku. Do dyspozycji mam Koper Czosnek i troche lisci Chrzanu (po ostatnim urlopie w Polsce zabralem korzen, wsadzilem, rosnie inaczej jak w Polsce , korzen jest taki jak byl, liscie strzepiate, i cos zjada lodyge od srodka.) W Asji mieszkam od 9 lat, Temperatura w ciagu dnia okolo 42° w nocy spada do 28°. Jak z tego wynika nie mam chlodnego pomieszczenia.

Robilem ostatnio ogórki najprostszym przepisem, sa gorzkie i puste nie byly tez duze. Moze ktos z panstwa ma doswiadczenie w robieniu przetworów w krajach Tropikalnych.

Prosze o odpowiedz na Adres: DrAndreas1@gmail.com

Zgłoś 09.05.2011 Daria

A ja robię tak:

Ogórki (2 kg)

Najlepiej małe, bardziej jędrne

Przyprawy:

Czosnek

Koper

Sól kamienna

Woda

http://nuclearts.pl/przetwory... Pokaż więcej

A ja robię tak:

Ogórki (2 kg)

Najlepiej małe, bardziej jędrne

Przyprawy:

Czosnek

Koper

Sól kamienna

Woda

http://nuclearts.pl/przetwory/ogorki-kiszone-kwaszone-przepis-jak-je-zrobic-przyrzadzic/

Zgłoś 14.07.2010 lusjola

Ja tylko w kwesti kopru dodajcie na sam koniec kwiat z kopru tak robila moja mama i babcia.Sami sie przekonacie jeki aromat sie rozejdzie po kuchni w momecie otwarcia sloja w zimie

Zgłoś 07.08.2010 gosc

Mam pytanie.Zalałam ogórki gotowaną wodą(zalewą) i po paru minutach zagotowałam je wszystkie w garnku.Czy ogórki mi ukisną czy źle zrobiłam???pomóżcie

Zgłoś 30.06.2012 Solar

A ja daję koper między ogórki i oczywiście najwięcej na wierzch. Czosnek i chrzan ( korzeń i liście ) upycham gdzie się da. Wg mnie ogórki powinny być ułożone ciasno ( o tym już było ) i zalane ... Pokaż więcej

A ja daję koper między ogórki i oczywiście najwięcej na wierzch. Czosnek i chrzan ( korzeń i liście ) upycham gdzie się da. Wg mnie ogórki powinny być ułożone ciasno ( o tym już było ) i zalane totalnie wrzątkiem. Osobiście daję bardzo dużo czosnku i chrzanu. Nie bójcie się. Moje ogórki wychodzą ze świetnym posmakiem. Wszyscy się zażerają. Aaaa. Kupując ogórki (zawsze robię to na targu - u mnie na rynku) nie pozwólcie, żeby wybierał sprzedawca. Zawsze wybieram samodzielnie i każdy ogóreczek sprawdzam pod względem twardości. Jak mam cień wątpliwości to nie biorę, bo będzie tzw "kapeć". Inną sprawą jest fakt, że na słoik 0,9 l na górę potrzebne są małe ogóreczki.

Pozdrawiam

Zgłoś 24.03.2013 Dominikos

Witam mam pytanie dotyczące przechowywania słoików z zakiszonymi ogórkami, mieszkamy w bloku w którym mieszkania s ciepłe, jak również w piwnicy jest 20 - 25 stopni. Czy mogę te świeżo zawekowan... Pokaż więcej

Witam mam pytanie dotyczące przechowywania słoików z zakiszonymi ogórkami, mieszkamy w bloku w którym mieszkania s ciepłe, jak również w piwnicy jest 20 - 25 stopni. Czy mogę te świeżo zawekowane ogórki w niej trzymać i czy nic im się nie stanie?? Pozdr.

Zgłoś 16.07.2013 Bela

Nie ma jednego przepisu na kiszenie ogórków. Tyle przepisów ile gospodyń, kazda ma swój własny i najlepszy. Gdyby słuchać tych wszystkich porad, to mozna zgłupieć. Ja słyszałam, że niektórzy pas... Pokaż więcej

Nie ma jednego przepisu na kiszenie ogórków. Tyle przepisów ile gospodyń, kazda ma swój własny i najlepszy. Gdyby słuchać tych wszystkich porad, to mozna zgłupieć. Ja słyszałam, że niektórzy pasteryzują już podkiśnięte ogórki...

Zgłoś 16.07.2013 Bela

Nie ma jednego przepisu na kiszenie ogórków. Tyle przepisów ile gospodyń, kazda ma swój własny i najlepszy. Gdyby słuchać tych wszystkich porad, to mozna zgłupieć. Ja słyszałam, że niektórzy pas... Pokaż więcej

Nie ma jednego przepisu na kiszenie ogórków. Tyle przepisów ile gospodyń, kazda ma swój własny i najlepszy. Gdyby słuchać tych wszystkich porad, to mozna zgłupieć. Ja słyszałam, że niektórzy pasteryzują już podkiśnięte ogórki...

Zgłoś 30.07.2013 aneta

z tym układaniem ogórków do góry białym końcem to bzdura na maxa. A w beczkach - jak niby sie układa-istnieje moda by kisić ogórki w plastikowych 5-litrowych butelkach i tam wrzuca się ogórki p... Pokaż więcej

z tym układaniem ogórków do góry białym końcem to bzdura na maxa. A w beczkach - jak niby sie układa-istnieje moda by kisić ogórki w plastikowych 5-litrowych butelkach i tam wrzuca się ogórki przez małą dziurę i nie będą stały pionowo na pewno a sa pycha

Zgłoś 05.08.2013 gośćBABANN

Ja właśnie jestem w trakcie. :ogórki w słojach są z tydzień...a ja..je teraz otworzyłam by gaz uleciał .I co teraz? po 3 min zamknęłam. Czy to coś złego> bałam się ,ze wystrzela tak się w... Pokaż więcej

Ja właśnie jestem w trakcie. :ogórki w słojach są z tydzień...a ja..je teraz otworzyłam by gaz uleciał .I co teraz? po 3 min zamknęłam. Czy to coś złego> bałam się ,ze wystrzela tak się wieka unosiły. Proszę powiedzcie czy będzie dobrze?

Zgłoś 16.08.2015 gość

czy mozna po trzech dniach kiszenia otworzyć słoik i uwolnic gazy?