Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Ogórki kiszone

Tekst i foto aśka 12-08-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

Ogórki średniej wielkości,
chrzan,
gałązki z drzewa wiśni,
gałązki czarnej porzeczki,
czosnek,
liście winogron,
koper,
sól kamienna - nie jodowana.

Jak przyrządzić:

Ogórki myjemy i namaczamy w wodzie na ok. 4 godziny.
Myjemy słoiki i wkładamy do każdego: 1 ząbek czosnku, kawałek chrzanu, po kawałku gałązek wisni i porzeczki z listkami, koper oraz duży liść winogronowy.
Ogórki wkładamy do słoików a następnie zalewamy gorącą wodą z solą - 1 czubata łyżka soli na 1 litr wody. Zakręcamy dokładnie i przetrzymujemy przez kilka dni w temperaturze pokojowej. Po kilku dniach przenosimy w chłodne miejsce - piwnica.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.08.2005 Krycha z Gdyni

Tak sie robi ! To wychodzi i smakuje! Ale ja daję tylko koper chrzan i czosnek. No i zalewam osolonym wrzątkiem (łyżka soli na litr wody) Naprawdę dobre i nie psują sie calą zimę, czasami nawet ... Pokaż więcej

Tak sie robi ! To wychodzi i smakuje! Ale ja daję tylko koper chrzan i czosnek. No i zalewam osolonym wrzątkiem (łyżka soli na litr wody) Naprawdę dobre i nie psują sie calą zimę, czasami nawet do lata się trzymają Zrob tak choć raz, a zobaczysz..Pozdrawiam i życzę smacznego!

Zgłoś 14.08.2005 IZA

A JA WKŁADAM CAŁE ZIELSKO PŁASKĄ ŁYŻECZKĘ SOLI DO SŁOIKA I ZALEWAM WODĄ Z KRANU I SĄ PYSZNE

Zgłoś 17.08.2005 iwcia

lyzka soli na sloik toz to sama sol a nie ogorki solone.J a daje podobnie jak inni lyzka soli na litr wody i tym zalewam w sloiku ogorki.

Zgłoś 08.06.2006 Taki jeden

Gorąca woda? chyba kogos pokrecilo.... dodajcie jeszcze ze 2-3 galazki czabru. Takie ogorki sa swietne

Zgłoś 09.08.2009 gaga

oczywiście, że gorącą wodę / skraca proces fermentacji/

jeśli ktoś dawał zimna tez nie zaszkodzi

Zgłoś 22.07.2011 brooke7

ja daję: liść chrzanu (kawałek), kwiatki kopru, łyżeczkę gorczycy, 1-2 ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie