Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Ogórki kiszone tarte

Tekst i foto aga 15-08-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty20 min.?

Składniki:

Ogórki świeże (mogą być nieforemne),
sól,
koperek zielony,
czosnek.

Jak przyrządzić:

Ogórki obrać i zetrzeć na tarce, tak zwanej burakowej. Posolić do smaku (muszą być troszkę bardziej słone, niż takie na mizerie), wcisnąć czosnek w zależności od ilości ogórków i dodać pokrojony zielony koperek. Wszystko wymieszać, włożyć do dużego słoja i odstawić na 3 dni. Po tym czasie przełożyć do słoików i pasteryzować 10 minut. Pyszne na zupę ogórkową.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.08.2005 magda

a te starte ogorki w sloju to maja stac w lodowce i sie kisic czy w temperaturze pokojowej ?

Zgłoś 17.08.2005 magda

no szkoda ze autor nie interesuje sie losami swojego przepisu i nie odpowiada tym co sie zainteresowali przepisem na tyle by go wykonac ale maja pytania....

Zgłoś 25.08.2005 Aga

Każdy , nawet głupi wie , że ogorki kisimy w temperaturze pokojowej, czyli w kuchni, ale nie na slońcu. W bardzo zimne dni w lecie stawiamy nieco bliżej kuchenki (żródła ciepła). Ukiszone paster... Pokaż więcej

Każdy , nawet głupi wie , że ogorki kisimy w temperaturze pokojowej, czyli w kuchni, ale nie na slońcu. W bardzo zimne dni w lecie stawiamy nieco bliżej kuchenki (żródła ciepła). Ukiszone pasteryzujemy po to, żeby nie powstała paćka, tylko tarty ogorek. Amatorzy przecierów ogórkowych mogą zmiksować.

Zgłoś 26.08.2005 magda

no wiesz, Aga nie kazdy mial to szczescie urodzic sie taki madry jak ty, ja jeszcze nigdy nie robilam zapraw, zadnych, bo dopiero zaczynam stawiac w kuchni pierwsze kroki i przykro jest jak czlo... Pokaż więcej

no wiesz, Aga nie kazdy mial to szczescie urodzic sie taki madry jak ty, ja jeszcze nigdy nie robilam zapraw, zadnych, bo dopiero zaczynam stawiac w kuchni pierwsze kroki i przykro jest jak czlowiek slyszy ze jest glupkiem tylko dlatego ze czegos nie wie i sie grzecznie zapytal. Ten przepis wydawal mi dobry do tego by zaczac robic cos samodzielnie ale sie chcialam upewnic by czegos nie sknocic. Czytalam gdzies tutaj, ze ciasto drozdzowe wstawia sie do lodowki co jest dla mnie nie do pomyslenia bo babcia specjalnie palila w kuchni by bylo cieplo bo ciasto roslo. Wiec to kiszenie nie jest takie oczywiste, przynajmiej dla mnie, wolalam zapytac. Dziekuje ci za uprzejma odpowiedz i pozdrawiam-magda.

Zgłoś 31.08.2011 ala

pyszne ogórki za zupę, w tym roku też zrobiłam :-) polecam

Zgłoś 31.08.2011 ala

pyszne ogórki za zupę, w tym roku też zrobiłam :-) polecam

Zgłoś 31.08.2011 ala

pyszne ogórki za zupę, w tym roku też zrobiłam :-) polecam

Zgłoś 17.12.2007 Agnieszka

@Magda:

Wcale nie dziwię się Adze, że tak Ci odpowiedziała. Agresja rodzi agresję-przeczytaj sobie swój drugi komentarz-zbyt uprzejmy to on nie był. Nie każdy ma kupę czasu, żeby siedzieć... Pokaż więcej

@Magda:

Wcale nie dziwię się Adze, że tak Ci odpowiedziała. Agresja rodzi agresję-przeczytaj sobie swój drugi komentarz-zbyt uprzejmy to on nie był. Nie każdy ma kupę czasu, żeby siedzieć non-stop przy komputerze i sprawdzać czy aby czasem ktoś nie skomentował przepisu...

Zgłoś 10.08.2009 Ania

hmmm ciekawy przepis tylko czy wyjdzie spróbuje a potem dam znać :)

a wy nie macie o cosobie dogadywać zachowujcie się !!!!!!

Zgłoś 30.07.2011 Nina

Ja tarłam ogórki, oczywiście posolic, dodac 2 zabki czosnku, koper, zalac gorącą wodą (przegotowaną) ,zamknac słoik i pasteryzowac ok 15 minut.

Zgłoś 14.07.2010 lola

Również trafiłam tu w poszukiwaniu informacji o temperaturze kiszenia ogórków. No to się dowiedziałam, i o ogórkach, i o sobie. Gratuluję kultury. A pani Agnieszce proponuję nauczenia się rozróż... Pokaż więcej

Również trafiłam tu w poszukiwaniu informacji o temperaturze kiszenia ogórków. No to się dowiedziałam, i o ogórkach, i o sobie. Gratuluję kultury. A pani Agnieszce proponuję nauczenia się rozróżniania niecierpliwości od agresji, chociaż może po 3 latach już sama do tego doszła.