Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Ogórki konserwowe

Tekst i foto lenel 04-08-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty15 min min.?

Składniki:



Najważniejszym elementem jest marynata:
woda - 5 szklanek,
ocet 10% - 1 szklanka,
cukier - 3 łyżki czubate stołowe,
ziele angielskie - 10 ziarenek,
gorczyca biała - 1 łyżka,
liść laurowy - 1 duży,
sól - 1 łyżka stołowa płaska,
wszystkie składniki zagotować i gotować około 10 min na wolnym ogniu.
Ponadto oprócz marynaty:
marchew ugotowana w łupinie i pokrojona w plastry, plastry cebulki.

Jak przyrządzić:



Stosujemy słoiki około 0,5 litra (np. po groszku z marchewką). Ogórki małe i smukłe umyć, wkroić na dno słoika cienki plasterek cebulki i ułożyć ogórki do słoików jasnym końcem do góry dodać 5-6 plasterków marchwi, na wierzch cieniutki plasterek cebulki. Zalać to zalewą tak aby ogórki były zakryte. Należy pamiętać, aby z zalewy nie wkładać do słoika ziela angielskiego ani liścia laurowego bo będzie zbyt intensywny zapach, jedynie wrzucić kilka ziarenek gorczycy może być z zalewy albo z paczki.
Aby bardziej zaostrzyć smak można dodać małą papryczkę chili.
Słoiki zakręcić i gotować od momentu wrzenia wody - DO 15 MINUT (TO WAŻNE), po dłuższym gotowaniu ogórki stają się miękkie i nieapetyczne.
Smacznego

Potrzebne przybory:



Jak podawać?



Uwagi:



Czas przygotowania:



Gotować jak najkrócej, aby tylko zamknął się słoik. Dłuższe gotowanie powoduje, że ogórki robią się miękkie i nieapetyczne.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 05.08.2005 lenel

Proszę administratora strony o zmianę nazwy przepisu.

Przepis "Ogórki konserwowe"

Lenel to mój nick

Zgłoś 15.08.2005 asika

Dobry przepis. Moge tylko dodac mala modyfikacje, ja ukladam ogoreczki do sloikow i zalewam wrzaca zalewa a potem nie gotuje tylko stawiam na zakretce do calkowitego ostygniecia. Smacznego.

Zgłoś 27.08.2005 margaryna

lenel Zakonserwuj sobie mozg!!!!!!

Zgłoś 29.08.2005 lenel

do margaryna

czy ty aby napewno masz na czym nosić beret?

Nie musisz odpowiadać. to pytanie retoryczne o ile wiesz co to znaczy.

Zgłoś 14.09.2005 Ewa

Gotowanie słoików z ogórkami konserwowymi to bardzo ważna sprawa! Ja mam bardzo dobry sposób (nomen omen od teściowej): w trakcie gotowania zaglądam czy zmieniły kolor na lekko żółtawy i wtedy o... Pokaż więcej

Gotowanie słoików z ogórkami konserwowymi to bardzo ważna sprawa! Ja mam bardzo dobry sposób (nomen omen od teściowej): w trakcie gotowania zaglądam czy zmieniły kolor na lekko żółtawy i wtedy od razu wyjmuję . Są takie jak powinny być - twardziutkie.

Zgłoś 23.09.2005 gorol2

gdy się nie przegotuje ogórków czesto następuje naturalna fermentacja i zamiast korniszonów mamy kwaszone w zalewie octowej

Zgłoś 12.09.2006 dorota

Hejo,

przychylam sie do wersji bez gotowania - wystarczy zalać wrzącą zalewą - mnie nic nie fermentuje - a i niebezpieczeństwo przegotowania zażegnane :)

Zgłoś 06.07.2008 LIMKA

Kiedyś chciałam sobie także ułatwić i skrócić czas przygotowania korniszonów, więc za rada koleżanki zalałam wrzątkiem i zostawiłam. Wystrzeliły wszystkie słoiki. Także na wszelki wypadek radzę ... Pokaż więcej

Kiedyś chciałam sobie także ułatwić i skrócić czas przygotowania korniszonów, więc za rada koleżanki zalałam wrzątkiem i zostawiłam. Wystrzeliły wszystkie słoiki. Także na wszelki wypadek radzę zapasteryzować, trwa to dłużej ale jest pewniejsze.

Zgłoś 07.08.2011 lusjola

przepis wspanialy korzystam z niego juz trzeci rok !!! Jedno mnie tylko zastanawia internet maja ludzie w domach juz od tylu lat a chamstwo typu margaryna dalej istnieje.Pozdrawiam autora przepi... Pokaż więcej

przepis wspanialy korzystam z niego juz trzeci rok !!! Jedno mnie tylko zastanawia internet maja ludzie w domach juz od tylu lat a chamstwo typu margaryna dalej istnieje.Pozdrawiam autora przepisu i dziekuje

Zgłoś 11.08.2009 luck

Pasteryzowanie polega na podgrzaniu potraw do ok.80 st.C , utrzymaniu w tej temp ok.10min i szybkim schłodzeniu do temp. otoczenia.

W praktyce: kup elektroniczny termometr z kapilarą do za... Pokaż więcej

Pasteryzowanie polega na podgrzaniu potraw do ok.80 st.C , utrzymaniu w tej temp ok.10min i szybkim schłodzeniu do temp. otoczenia.

W praktyce: kup elektroniczny termometr z kapilarą do zanurzania (ok 5o zł),podgrzewaj słoje do temp 85 st.C,utrzymaj tą temp. przez 10 min i schładzaj ustawiając kocioł w zlewozmywaku i do gorącej wody śmiało lej z kranu wodę zimną(na przelew}. Proces intensywnego mieszania gorącej i zimnej wody nie spowoduje pękania słoi.

Po 10 min.przetwory uzyskają temp.otoczenia. Sprawdź wklęsłość wieczek i do spiżarni.

Tak pasteryzowane przetwory posiadają jędrną konsystencję i tracą mniej witamin.

Zgłoś 14.07.2011 xeneczka

No w końcu ktoś nie używa jakiś dziwnych określeń typu pasteryzacja na gotowanie i wiem o co chodzi! PS. Tutaj chociaż nie karzą gotować ogórków w piekarniku!