Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Ogórki parzone

Tekst i foto tes 06-07-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty5 min.?

Składniki:

- 1 kg ogórków,
- koper,
- liście laurowe,
- ziele zngielskie,
- 1 łyżka soli (czubata),
- 1 litr wody,
- ok. 1/5 szkl. octu.

Jak przyrządzić:

Ogórki umyć, odciąć końcówki, pokroić na pół lub jeśli są większe na ćwiartki (wzdłuż). Do miski lub garnka włożyć koper i pokrojone ogórki. Wodę zagotować z solą, octem i przyprawami i od razu zalać tą zalewą ogórki. Obciążyć talerzykiem i pozostawić do ostygnięcia.

Potrzebne przybory:

Garnek, miska nóż, łyżka.

Uwagi:

Te ogórki są gotowe do spożycia zaraz po ostygnięciu (ja czasami podjadam jeszcze ciepłe).Są bardzo smaczne ale nie mogą stać długo najwyżej 2-3 dni, dlatego nie należy robić ich więcej jak 1-2 porcje.

Czas przygotowania:

Całkowity czas wykonania to ok. 15 minut.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.07.2004 Kicia

Jaki ma być koper? Świeży czy suszony, bo to bardzo ważne!

Zgłoś 21.07.2004 ola

a co za różnica

Zgłoś 21.07.2004 tes

koper ma być świeży z nasionami

Zgłoś 23.07.2010 nieobcykana kucharka

A ile tych kropeczek angielskich sie daje i ile +_ listeczkow?

z gory dzieki