Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Ogórki-pikle w zalewie musztardowej

Tekst i foto Ludwik 29-07-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty7-10 min.-

Składniki:

ogórki, zalewa: 1/2 szklanki octu, 4 szklanki wody, 1 szklanka cukru, 3 łyżki soli, 5 łyżek musztardy sarepskiej.

Jak przyrządzić:

Ogórki obrać ze skórki, pokroić na 4 wzdłuż, włożyć do słoiczków. Dorzucić 3 ziarnka ziela angielskiego i 1 liścia laurowego do każdego słoiczka. Zalewa: składniki wlać do garnka, podgrzać trochę do dobrego rozpuszczenia cukru i musztardy. Zalać przygotowaną zalewą. Słoiczki gotować w dużym garnku około 7-10 minut w zależności od wielkości słoika.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.09.2009 Dori,

Znam podobny przepis- ta ilość zalewy starczy na ok 2kg ogórków.

Zgłoś 06.08.2009 ciekawa,

a na jaka ilosc ogorkow czy tez sloiczkow jest ten przepis?

Zgłoś 10.08.2012 Ala

jakie ogorki najlepsze sa na takie pikle......

Zgłoś 10.08.2012 Ala.

...dodam, ze nie mieszkam w Polsce