Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ogórki po chińsku

Tekst i foto nelka 12-08-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

- 2 kg ogórków gruntowych,
- 2 garście soli,
- 3 główki czosnku,
- 3 łyżeczki chili,
- 12 łyżek oleju,
- 2/3 butelki octu 1/2 l,
- 2 szklanki cukru /można mniej/.

Jak przyrządzić:

ogórki pokroić na grube plastry i włożyć do dużego słoika zasypać solą po 12 godzinach odlać wodę, pokroić czosnek jeżeli jest duży i dodać do ogórków dać chili i wymieszać , zagotować olej i gorącym zalać ogórki, zagotować ocet z cukrem i też zalać. Ogórki są dobre jak opadną na dno słoika.

Uwagi:

Mówiąc szczerze są wyśmienite, choć ostre.

Czas przygotowania:

Mało pracochłonne. 12 i pół godziny.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.08.2003 felga

zagotowac olej?! chyba podgrzac, ale do jakiej temperatury? iczy zamiast sproszkowanego chilli mozna dodac ususzona cala papryczke?

Zgłoś 14.08.2003 helka

właśnie że ma wrzeć i najlepiej żeby była sproszkowana chili ale można spróbować z papryczką

Zgłoś 14.08.2003 monia

mozna je włozyc do słoiczków na zime??// 3 ząbki czy głowki czosnku????

Zgłoś 14.08.2003 monia

a poza tym są oki:))))

Zgłoś 26.08.2003 Andy

Według Moni "oki" Według mnie mistrzostwo świata. Zrobiłem wczoraj na próbę z kilograma i dzisiaj już prawie nie ma.

Dzisiaj robie z pełnej ilości i zobaczymy czy do zimy wytrz... Pokaż więcej

Według Moni "oki" Według mnie mistrzostwo świata. Zrobiłem wczoraj na próbę z kilograma i dzisiaj już prawie nie ma.

Dzisiaj robie z pełnej ilości i zobaczymy czy do zimy wytrzymają. Mam poważne wątpliwości.

Pozdrawiam.

Zgłoś 04.01.2004 adami

znakomite

Zgłoś 05.06.2004 kkratka

Chcę zrobic, tylko mi ktoś ,a najlepiej Nelka - wytłumaczy...

Przeceiż biorąc pod uwagę składniki płynne to raczej nie jest ich tyle, żeby ogórki mogly opaść na dno słoika. Przecież nie d... Pokaż więcej

Chcę zrobic, tylko mi ktoś ,a najlepiej Nelka - wytłumaczy...

Przeceiż biorąc pod uwagę składniki płynne to raczej nie jest ich tyle, żeby ogórki mogly opaść na dno słoika. Przecież nie da sie zalac 2 kg ogórków niecałą szklanka octu i 12 łyżkami oleju. prosze poradźcie - w przepisie nie ma slowa na temat uzupełnienia np. wrząca wodą - wtedy jakieś szanse na opadnięcie by miały...

Nie wiem, poradźcie ,bo takie są zachwalane, mam w domu 1kg gruntowych i chciałabym zrobić.

pozdrawiam

Zgłoś 25.06.2004 Blue7

Jaki ocet nalezy dodac do tych ogorkow?

Zgłoś 04.08.2004 Magda

Absolutna rewelacja!!!!!!!!! Ogóreczki są pyszne... POLECAM

Zgłoś 27.08.2004 Krystyna

Ogorki sa rewelacyjne, zrobilam i wszystkim smakowaly. Mam pytanie? czy ktos ma przepis na paste lub przecier z papryki. Pozdrawiam .

Zgłoś 07.11.2004 prababcia Ania

Skuszona dobrymi opiniami o w/w ogórkach postanowiłam je również zrobić.

Pierwsze robiłam dokładnie wg przepisu, były dobre lecz wg rodziny za ostre.

Robiąc je drugim razem zmienił... Pokaż więcej

Skuszona dobrymi opiniami o w/w ogórkach postanowiłam je również zrobić.

Pierwsze robiłam dokładnie wg przepisu, były dobre lecz wg rodziny za ostre.

Robiąc je drugim razem zmieniłam nieco proporcje. Zamiast 2 szkl. cukru, dałam tylko 1 szkl., ilość octu zmniejszyłam też do 1 szklanki a zamiast tego dodałam pół szklanki wody z ogórków, ktorą zagotowałam razem z octem i cukrem. Pozostałe ilości składników pozostawiłam bez zmian.

[kwiat][kwiat][kwiat]

Zgłoś 21.03.2005 pingo

dla mnie sa pyszne i wcale nie takie ostre !!!!!!!

Zgłoś 10.07.2005 alik

Robiłam w ub. roku - pychota !!! Polecam.

Zgłoś 10.08.2005 lulu

a ogórki obrać ? czy maja być ze skórką?

Zgłoś 11.08.2005 ala

To jest rewelacja. po imprezie zakładowej mialam zamówienie na przepis, który po prostu skserowałam i rozdałam. Mało pracy a efekt jaki!!!!!

Zgłoś 11.08.2005 roman

no po prooostu sa rewelacyjne...wysmienite do grilla..POLECAM

Zgłoś 14.07.2006 makaveli

Potwierdzam :) Co jak co ale są bardzo dobre . Polecam szczegulnie jeśli chodzi o zakąske do wódzi . pozdrawiam

Zgłoś 26.07.2006 szarlotka

robię własnie, dalam troche papryki w proszku i czuszkę skruszoną.

Zalewą zalałam wszystko w garnku. Przekladam do sloikow i zalewę która zostanie w garnku podgrzeję i dopiero wleję do sł... Pokaż więcej

robię własnie, dalam troche papryki w proszku i czuszkę skruszoną.

Zalewą zalałam wszystko w garnku. Przekladam do sloikow i zalewę która zostanie w garnku podgrzeję i dopiero wleję do słoików. Skoro mam nie pasteryzować to chociaż na gorąco zamknę.

Zgłoś 26.07.2006 PUNIA

Włśnie przeczytałam przepis i wydaje mi się niezły -będę próbować robić bo lubię nowości.

Zgłoś 27.07.2006 eeee tam

EEEEEEE tam to prosciutki przepisek:))

Zgłoś 31.07.2006 Aneta

Ten przepis jest super robie takie ogóri już od dwóch lat :):):):)

Zgłoś 24.08.2006 Sylwia

Ogory sa swietne...ja robie wg takie oto przepisu: 3 kg ogorkow, 3 lyzeczki chilli(plaskie i ostroznie !!! jak damy mniej beda nieco lagodniejsze),3 lyzki soli kopiaste,2 duze glowki czosnku,1.5... Pokaż więcej

Ogory sa swietne...ja robie wg takie oto przepisu: 3 kg ogorkow, 3 lyzeczki chilli(plaskie i ostroznie !!! jak damy mniej beda nieco lagodniejsze),3 lyzki soli kopiaste,2 duze glowki czosnku,1.5 szklanki octu 10%,1 kg cukru,8 lyzek oleju..pokroic ogorki w plastry 3 cm. zasypac sola,wymieszac,odstawic na 6 godzin,nastepnie zlac wode,wsypac chilli i zgnieciony czosnek-wymieszac.Zagotowac ocet z cukrem i olejem,ogorki zalaz goracym wywarem i wymieszac.Odstawic na 12 godzin.napelnic sloiki razem z zalewa,pozostala zalewe mozna do malych sloiczkow(po koncentracie pomidorwym)i uzywac do surowek obiadowych np:z kapusty pekinskiej ale to juz wg naszych smakow i gustu:))..na koniec zagotowac 5 minut..polecam..super...smacznego..pozdrawiam

Zgłoś 03.09.2006 kasienka

Robilam te ogorki w tamtym roku ,moze troszke inaczej,ale smakuja znakomicie i zime przetrwaja nie potrzeba pasteryzowac!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 02.12.2006 daro1

A ja robie w ten sposób już od trzech lat (przepois od kolezanki z pracy ) 3kg umytych ale nie obieranych ogorkow kroje na 4 nawet do 6 mm plasterki do miski i zasypuje 3 łyżkami soli na siedem ... Pokaż więcej

A ja robie w ten sposób już od trzech lat (przepois od kolezanki z pracy ) 3kg umytych ale nie obieranych ogorkow kroje na 4 nawet do 6 mm plasterki do miski i zasypuje 3 łyżkami soli na siedem godzin, odsączam dodaje 2 lub 3 główki posiekanego czosnku i dwie a nawet trzy łyżki chili ( chili, nie papryki ostrej ) mieszam zalewam wrzącymi 8 łyżkami oliwy odstawiam na 24 godziny do przegryzienia i w wyparzone sloiki, ew dolewam sokiem, którego nie brakuje w misce. Nie trzeba pasteryzowac. Rewelacja w smaku. Oczywiscie niewiele odbiega od innych tu proporcji ale chili zdecydowanie podnosi walory zakąski i proste w "obsłudze"

Zgłoś 02.12.2006 daro1

Acha, zapomnialem o zalewie!!! Oczywiscie!! 1,5 szklanki octu 10% zagotować z 3/4 kg cukru! Zalewe dodaję po wlaniu i wymieszaniu ogóreczków z gorącym octem. teraz juz wszystko.

Zgłoś 16.07.2008 Magda

te ogórki są świetne.Dostałam przepis od sąsiada i już innych nie robie tylko te od kilku lat.Pozdrowienia dla sąsiada Adama!

Zgłoś 21.08.2008 asia

Ja na 3 kg ogórków robię zalewę tak jak w przepisie głównym tylko dodaję 70 dag cukru. Wtedy nie trzeba się martwić czy zalewy wystarczy bo cukier w gotowaniu się rozpuszcza i jest jej więcej. A... Pokaż więcej

Ja na 3 kg ogórków robię zalewę tak jak w przepisie głównym tylko dodaję 70 dag cukru. Wtedy nie trzeba się martwić czy zalewy wystarczy bo cukier w gotowaniu się rozpuszcza i jest jej więcej. A na pewno się nie zepsują chociaż nie są pasteryzowane. W moim przepisie jest nawet pasteryzacja zakazana.

Zgłoś 14.09.2010 Szikagier

Nie da sie nie skomentowac tego... to poprostu REWELKA!!! Ogorki z tego przepisu powinny nosic miano "Champios". Zostaly mi jeszczce dwa sloiki, ale dzis udalo mi sie jeszcze zebrac tr... Pokaż więcej

Nie da sie nie skomentowac tego... to poprostu REWELKA!!! Ogorki z tego przepisu powinny nosic miano "Champios". Zostaly mi jeszczce dwa sloiki, ale dzis udalo mi sie jeszcze zebrac troche ogorkow z ogrodka, wiec ... do roboty!