Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Ogórki po meksykańsku

Tekst i foto aga 01-10-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni10 min.?

Składniki:

4 kg małych ogórków,
1,5 szkl. octu,
3/4 kg cukru,
6 łyżek oleju,
0,5 paczki przyprawy chili,
1 paczka papryki słodkiej,
2 całe główki czosnku, 4 łyżki soli.

Jak przyrządzić:

Nieobrane małe ogórki pokroić na kawałeczki ok. 2 cm. Zasypać 4 łyżkami soli. Odstawić na 3 godziny. Potem zlać z nich wodę. Następnie wszystkie składniki oprócz czosnku rozpuścić na gazie. Czasami przemieszać. Powstały sos wystudzić. Dodać do niego wyciśnięty w wyciskarce czosnek. Wszystko razem wymieszać i wlać do ogórków. Ogórki z sosem odstawić na 12 godzin. Po upływie tego czasu ogórki włożyć do słoiczków i zalać pozostałym sosem. Zakręcić i pasteryzować ok. 10 min.

Uwagi:

Uwaga! Tak przyrządzone ogórki są bardzo pikantne
Polecam osobom, które lubią "szatańskie" potrawy. Smacznego!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 03.10.2006 timna

znam te ogórki!!! są przepyszne ;) tylko że bardzo ostre ;), ja jeszcze curry dodaję, najlepsze do wódeczki ;)

Zgłoś 09.08.2008 EWA

Wczoraj jadłam je u przyjaciółki. Wyśmienite!!! Dzisiaj. sama już je robie do słoiczków. Polecam.

Zgłoś 18.10.2012 jolanda

bardzo dobre -pozdrawiam

Zgłoś 18.07.2009 ya-ho

muszą być pyszne.jak zrobimy to idziemy na "BOROWĄ" na wódeczkę...!!!

Zgłoś 10.09.2009 krystyna

dobrze jest obrac ze skorki...i przekroic na 4 czesci wzdluz.Pychota!!!

Zgłoś 09.08.2010 graga

czy składniki do sosu maja byc zmieszane z odlana wodą ?