Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ogórki po szwedzku

Tekst i foto Zuza Gałuszka 09.09.2013

Specyficzna kuchnia szwedzka nie każdemu smakuje, choć wskażcie mi jednego człowieka, który podczas pobytu w Szwecji nie zakochałby się w przynajmniej kilku typowych dla tego kraju potrawach. Po takim doświadczeniu, jak pobyt w Szwecji, wzrasta tolerancja na słodkie dodatki do ryb czy mięs. Cukier czy miód używa się w wielu szwedzkich przepisach. Ogórki marynowane w zalewie ze słodkiego octu są tego najlepszym przykładem. Słodkie, ale wytrawne, naprawdę pyszne.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2010 złśredni30 min.średnia

Składniki:

1 kg ogórków, ½ kg cebuli, 1 czerwona papryka, 3 łyżki soli, ½ litra octu, 2 łyżeczki kurkumy, 2 łyżeczki suszonego koperku, 1 łyżka ziaren gorczycy, 2 litrowe słoje.

Jak przyrządzić?

Ogórki porządnie szorujemy, najlepiej twardą szczotką. Kroimy na plasterki grubości do 1 cm. Cebulę obieramy i kroimy na grube talarki, paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na paski. Wszystkie warzywa wrzucamy do dużej miski, solimy i wstawiamy do lodówki co najmniej na noc. Szykujemy zalewę, mieszamy ocet z cukrem, kurkumą, gorczycą, koperkiem i wstawiamy na ogień Gdy zawrze, gotujemy jeszcze przez 5 minut. Słoiki wyparzamy, napełniamy ogórkami wraz z resztą warzyw i powstałym przez noc sosem. Zalewamy wrzącym octem. Dobrze zakręcamy i stawiamy do góry dnem na kilka minut. Ogórki będą gotowe po ok. miesiącu.

Jak podawać?

Podajemy jako dodatek do dań.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 10.09.2013 gość2

ILE CUKRU??

Zgłoś 10.09.2013 gość

a co z cukrem?

Zgłoś 10.09.2013 adam

przepis do ... śmietnika - nie podano ile dodać cukru, nigdy też nie używa się samego octu, ocet musi być zmieszany z wodą.

Zgłoś 10.09.2013 Ermin

ILE CUKRU?! I w ogóle tak bez... wody ??? To musi wyjść siekiera.

Zgłoś 10.09.2013 gość

ile soli,ile cukru?to ważne!

Zgłoś 16.09.2013 gość

Chyba się nie dowiemy ile tego cukru

Zgłoś 25.09.2013 dzc

dodałam 0,6 kg cukru i ogórki wyszły bardzo dobre

Zgłoś 17.10.2013 gość

Czepiacie się moi zajadalscy .Jak chcecie naprawdę coś uszykować to to co wam nie pasuje należy zmodyfikować po swojemu.Nie bądźcie tacy niechętni do myślenia.