Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Ogórki po żydowsku II

Tekst i foto aga 25-08-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? zł-? min.?

Składniki:


4 kg ogórków,
1 szklanka octu 10%,
2 szklanki wody,
2 szklanki cukru,
pieprz w ziarkach, gorczyca, czosnek,
2-3 łyżki soli.

Jak przyrządzić:


Ogórki obrać, pokroić wzdłuż na cztery lub więcej części, posolić i zotawić na 1,5 godziny.
Składniki zalewy zagotowac. Ułożyć ogórki w słoikach ciasno, ale nie zgniatać. Włożyć przyprawy do każdego słoika, zalać zalewą i pasteryzować 20 minut (o pojemności 0,9 litra,mniejsze 15 minut).

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:


Świetne do 2. dania z drobiu (kurczak, indyk) i jako przegryzka do domowego wieloowocowego półsłodkiego winka.

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.