Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Ogórki po żydowsku

Tekst i foto ulik 07-06-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty2-3 min.?

Składniki:

- ogórki gruntowe,
- czosnek,
- cebula,
- pieprz kolorowy,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- gorczyca,
- marchew surowa.

ZALEWA:
- 2,5 szklanki wody,
- 1/2 szklanki octu,
- 1 łyżka soli,
- 1 szklanka cukru /można mniej/.

Jak przyrządzić:

Ogórki niezbyt duże obrać, pokroić na połówki lub ćwiartki. Do słoików /ja używam małych/ wrzucić pokrojony w plasterki czosnek, 1-2 plasterki cebuli, parę ziaren kolorowego pieprzu, liść laurowy, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, trochę wsypac gorczycy i wrzucić troche marchwi pokrojonej w kostkę. Ogorki ułożyć w słoikach i zalać ugotowaną wystudzoną zalewą. Pasteryzować 2-3 minuty. Nie dłużej!!!

Uwagi:

Nie podaję w kg ilości ogórków, ponieważ najważniejsza jest proporcja zalewy. Zbyt długie pasteryzowanie nie jest wskazane ponieważ wtedy ogórki będą miękkie a powinny być chrupiące. Czas gotowania mierzę od chwili zagotowania.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.02.2005 Sztunia Foszek

Ja dorzucam do sloika jeszcze kopru i natke selera .-)

Zgłoś 28.07.2005 jerzy

ja cebulkę podsmarzam na oleju do zeszklenia i dodaję 1 łyżkę na słoik 1/2l so pyszne.

Zgłoś 05.08.2005 Adam!!

a gdzie sie podziewa przepis na "zalewe "??? Hmm.... dziwne !!!

Zgłoś 14.08.2005 kasia

przeciez jest

Zgłoś 01.10.2006 AGA

Ja dokladam do każdego słoika liść selera i pora,kawalek korzenia selera i pietruszki oraz wsypuję 1łyżeczkę estragonu.Ogórki nabierają całkiem nowego i niepowtażalnego smaku.POLECAM.

... Pokaż więcej

Ja dokladam do każdego słoika liść selera i pora,kawalek korzenia selera i pietruszki oraz wsypuję 1łyżeczkę estragonu.Ogórki nabierają całkiem nowego i niepowtażalnego smaku.POLECAM.