Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Ogórki po żydowsku

Tekst i foto MONIKIULKA 24-08-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:


2 kg ogórków,
2 cebule,
2 płaskie łyzeczki soli,
przyprawa kurkuma (na czubek łyżeczki),

ZALEWA: 3 szklanki wody,
1 szklanka octu 10%,
1 szklanka cukru.


Jak przyrządzić:


Ogórki obrac i pokroic w ćwiartki, dodać skrojoną cebulę i 2 płaskie łyżeczki soli, odstawić na 2 godziny. Po 2 godzinach odcedzić na durszlaku.
Nastepnie ugotować zalewę. Do słoika dać koper, czosnek, chrzan, ziele angielskie, gorczycę, ogórki i zalać gorącę zalewą, na czubek łyżeczki dajemy kurkumę i wsypujemy do słoika. Pasteryzujemy 5 min.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:


Ogórki mają delikatny smak, nie są bardzo słone.

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.07.2006 justhi

Bobek, jaki nieprzyjemny komentarz!!!!!!!!!!!! Darowałbyś sobie takie uwagi!!!!!!!!!!