Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Ogórki Staszka

Tekst i foto markul66 14-08-2011

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--średni10 min.-

Składniki:

3-4 kg ogórków /nie przerośniętych/, 3-4 łyżki soli, 2 główki czosnku, 1 łyżeczka chili, 6 łyżek oleju, 3 szklanki cukru, 2 szklanki octu 10%.

Jak przyrządzić:

ogórki umyć, kroić ze skórką ok. 1 cm., plastry wzdłuż /jak ktoś woli to można skórkę obrać/, posolić i odstawić na 6 godz., kilkakrotnie przemieszać i po tym czasie zlać sok. Obrać czosnek i pokroić /nie za drobno/ dodać chili i wymieszać; dodać do ogórków.
Przygotować zalewę: olej+ocet+cukier zagotować i przestudzić wszystko, wlać do ogórków, wymieszać i odstawić na 10-12 godz. Wkładać do słoików i pasteryzować ok. 10 min.

Jak podawać?

ogórki te są wspaniałym dodatkiem do mięs, ale ja kładę również na kanapki.

Uwagi:

w rękawiczkach zawsze obrabiam czosnek, każdą główkę oddzielam i ząbki miażdżę nożem i kroję;
w rękawiczkach zawsze mieszam ogórki zasolone;
ogórki w słoikach układam "na ściankę" ładnie wyglądają i łatwo wyjmować ze słoików.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.08.2011 basilicum

Po wymieszaniu nie ma sensu odstawiać ogórków aż na tyle godzin! Jedna - dwie w zupełności wystarczą - ogórki będą jędrniejsze. Wypróbowałam!

Aha - i zamiast soli zwykłej daję sól czosnkow... Pokaż więcej

Po wymieszaniu nie ma sensu odstawiać ogórków aż na tyle godzin! Jedna - dwie w zupełności wystarczą - ogórki będą jędrniejsze. Wypróbowałam!

Aha - i zamiast soli zwykłej daję sól czosnkową.