Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Ogórki (wyrośnięte) w śmietanie na ciepło

Tekst i foto Bodzio 29-09-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty10 min.średnio dużo

Składniki:

- wyrośnięte, jesienne ogórki,
- masło,
- śmietana,
- koperek zielony,
- sól.

Jak przyrządzić:

Wyrośnięte, jesienne ogórki (z którymi nie wiadomo co zrobić), obrać, pokroić wzdłuż na 4 części ewentualnie jeszcze w poprzek i wyczyść z nasion oraz galaretowatej miazgi. Posolić i poczekać aż puszczą sok i staną się miękkie a właściwie to wiotkie. Odlać sok z ogórków. W rondelku roztopić masło i delikatnie mieszając dusić w nim ogórki, do stanu aż będą szkliste. Należy uważać aby ich nie rozgotować. Dodać śmietanę, doprowadzić do wrzenia i odstawić z „ognia”. Dodać posiekany zielony koperek.

Potrzebne przybory:

Standardowe wyposażenie kuchni. Do wybierania nasion i "galaretki" z ogórków używam łyżki stołowej.

Jak podawać?

Na ciepło. Ja jadam ją jako osobne danie.

Uwagi:

Nie jest to wyszukana potrawa, czytając przepis myślałem, że wyjdzie z tego istna breja ale zostałem mile zaskoczony.

Czas przygotowania:

Jeśli ogórki przygotujemy wcześniej, to czas gotowania jest nie dłuższy jak kilka minut.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.12.2004 Iwona

Dzięki Ci za ten sos ogórkowy. Ryba panierowana w tym sosie śnila się mojej rodzince przez dwa lata, a zgubilam przepis. Ogórki z koperkiem i śmietanka świetnie robia rybkom.