Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Ogórki z chili i czosnkiem

Tekst i foto Kamilil 07-08-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
ok. 9 słoików po 300ml? złśredni120 min.?

Składniki:

2,5kg ogórków (małe, średnie),
1,5 główki czosnku,
4 łyżki soli kamiennej,
2 łyżeczki chili,
0,5kg cukru,
8 łyżek oleju,
1,5 szklanki octu 10%.

Jak przyrządzić:

Ogórki umyć i pokroić w połówki lub ćwiartki. Zasypać solą, wymieszać, zostawić na noc (min. 8h). Wylać sok. Posypać chili. Dodać rozgnieciony lub posiekany czosnek, wymieszać. Zagotować olej i zalać gorącym olejem ogórki. Zagotować ocet z cukrem i także zalać gorącym. Wymieszać i odstawić na 6h. Nałożyć do słoików, zakręcić. Nie trzeba ich gotować, ale jeśli chcecie, to wystarczy około 1 lub 2 minut.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 01.08.2011 Rikosz

"Nie trzeba ich gotowac" - BZDURA ! No chyba ze ktos robi słoiki aby wytrzymały tydzien w lodówce. Konieczna krótka pasteryzacja tzn. "tak żeby słoik złapał" - ok 5 -... Pokaż więcej

"Nie trzeba ich gotowac" - BZDURA ! No chyba ze ktos robi słoiki aby wytrzymały tydzien w lodówce. Konieczna krótka pasteryzacja tzn. "tak żeby słoik złapał" - ok 5 - 10 minut.

Pozdrawiam

Zgłoś 08.08.2005 celia

są wspaniałe robię już dwa lata.

Zgłoś 10.08.2005 Ewip

Czy, te ogórki zalewa się sokiem, który powstanie po tym jak będą się one moczyć w oleju i occie, czy się je odcedza - pilnie oczekuję odpowiedzi ponieważ sama chcę je zrobić.

Zgłoś 10.08.2005 Kamilil

Olej i ocet i sok który puszczą ogórki wlewasz razem z nimi do słoików;)

Zgłoś 11.08.2005 Kasia

A co robimy z pierwszym sokiem?Wylewamy?

Zgłoś 11.08.2005 alik

Pierwszy "sok" wylewamy, bo jest to solanka nie sok.

Zgłoś 17.08.2005 Aneczka

zrobilam,zawekowalam,czekaja na konsumcje az nabiora ze tak powiem mocy urzedowej;)Ale tak mi sie wydaje ze to bedzie potrawa dla odwaznych-czysty ocet i chili.Ja w kazdym razie zaryzykuje;)

Zgłoś 19.08.2005 edo

Te ogóreczki robiłem juz wcześniej i musze powiedzieć ze prima bella:)ogóreczki do wódeczki:):):) i nie tylko, sam dodawalem wiecej chili żeby byly bardziej żrące:)Pozdrawiam wszystkich konsumen... Pokaż więcej

Te ogóreczki robiłem juz wcześniej i musze powiedzieć ze prima bella:)ogóreczki do wódeczki:):):) i nie tylko, sam dodawalem wiecej chili żeby byly bardziej żrące:)Pozdrawiam wszystkich konsumentów i życze udanego smakowania specjału :))

Zgłoś 20.08.2005 Arleta

mam podobny przepis, ale sałatka sama w sobie bardzo dobra

Zgłoś 25.08.2005 MaryNata

Te ogórki chodzą na Oliwce jako OGÓRKI PO CHIŃSKU od jakichś d 2 lat. Sa rewelacyjne, ale tam w oryginale jest na 2 kg ogórków 3 główki czosnku i 3 łyżeczki chilli oraz 12 łyżek oleju i po 1,5 s... Pokaż więcej

Te ogórki chodzą na Oliwce jako OGÓRKI PO CHIŃSKU od jakichś d 2 lat. Sa rewelacyjne, ale tam w oryginale jest na 2 kg ogórków 3 główki czosnku i 3 łyżeczki chilli oraz 12 łyżek oleju i po 1,5 szklanki cukru i octu. Wszyscy znajomi je już robią, bo to WYJĄTKOWA REWELACJA.

Zgłoś 28.08.2005 Aneczka

Sprobowalam-pycha poprostu.Nawet sie nie spodziewalam ze moga byc takie dobre:>

Zgłoś 01.09.2005 pliszka

Ogórasy są suuuuuper! Zrobiłam je dzisiaj i jeszcz dzisiaj spróbowałam. Moje kubki smakowe doznały orgazmu. Mąż jadł i też się zachwycał, tyle że dla niego trochę za słodkie. Powinny się nazywać... Pokaż więcej

Ogórasy są suuuuuper! Zrobiłam je dzisiaj i jeszcz dzisiaj spróbowałam. Moje kubki smakowe doznały orgazmu. Mąż jadł i też się zachwycał, tyle że dla niego trochę za słodkie. Powinny się nazywać ogórkami diabelskimi. Ja zamiast chili w proszku, dałam węgierską suszoną czuszkę. Naprawdę warto zrobić.

Zgłoś 07.09.2005 angela

Zajadam się tymi ogóreczkami już 2 rok i są naprawdę rewelacyjne. Cała rodzinka jest zachwycona, a każdy ze znajomych jak raz spróbuje od razu chce przepis. Ja daję na 2 kg ogórków, 6 główek czo... Pokaż więcej

Zajadam się tymi ogóreczkami już 2 rok i są naprawdę rewelacyjne. Cała rodzinka jest zachwycona, a każdy ze znajomych jak raz spróbuje od razu chce przepis. Ja daję na 2 kg ogórków, 6 główek czosnku, kilka łyżeczek chili, litr octu gotuje z 1/2 kg cukru i ten roztwór dodaje do całości, a potem już tylko w słoiczki. Pozdrawiam...

Zgłoś 26.07.2006 foraway

ogoreczki zrobiła sa pyszne oczywiscie pikanteria:) polecam najmocniej

Zgłoś 02.08.2006 Milena

Moja mamcia pokusila sie o zrobienie tych ogórków w zeszlym roku.

Ja lubie pikantne dania, przekąski itp, ale to co ona zrobila, to byla zbrodnia... Tego nie dało sie jesc.

Na sz... Pokaż więcej

Moja mamcia pokusila sie o zrobienie tych ogórków w zeszlym roku.

Ja lubie pikantne dania, przekąski itp, ale to co ona zrobila, to byla zbrodnia... Tego nie dało sie jesc.

Na szczescie zrobial drugi raz i te są pikantne, pyszne i bez zbednego przesadyzmu :D

POLECAM

Zgłoś 19.08.2006 dżasta

Myślę, że będą ciekawym doświadczeniem kulinarnym. zięki za przepis.

Zgłoś 06.01.2007 komandos

Te ogóreczki są wypasione!!! Co rok robie sporą ilość i zawsze mają wzięcie. SERIO!!!

Zgłoś 06.01.2007 Mici

Ogór wypasiony!!!

Zgłoś 29.09.2008

Zgłoś 28.07.2011 cytrynka

Elu pytasz o zbyt dużą ilość zalewy.

a czy twoje ogórki solisz,odstawiasz na noc i wylewasz to co znich po tej nocy wyjdzie?

Ja osobiście po odlaniu solanki i zalaniu olejem i octem ... Pokaż więcej

Elu pytasz o zbyt dużą ilość zalewy.

a czy twoje ogórki solisz,odstawiasz na noc i wylewasz to co znich po tej nocy wyjdzie?

Ja osobiście po odlaniu solanki i zalaniu olejem i octem mam zalewy tyle ile trzeba - nie wylewam ani grama. pierwszy raz jak robiłam miałam wrażenie, że jest jej wręcz za mało....

jeśli wylewasz sok po zasoleniu, to może zbyt krótko stoja w tej soli???

Zgłoś 03.08.2008 anna

MAM PYTANIE DOTYCZąCE TEGO PRZEPISU !!!\

JAK WY TO ROBICIE żE STARCZA WAM SOSU DO ZALANIA SłOIKóW MNIE WYSTARCZA DO POłOWY MARYNATY !!!!

JEśLI ODLEJE PIERWSZą SOLANKę BęDZIE TEGO... Pokaż więcej

MAM PYTANIE DOTYCZąCE TEGO PRZEPISU !!!\

JAK WY TO ROBICIE żE STARCZA WAM SOSU DO ZALANIA SłOIKóW MNIE WYSTARCZA DO POłOWY MARYNATY !!!!

JEśLI ODLEJE PIERWSZą SOLANKę BęDZIE TEGO JESZCZE MNIEJ ????

PROSZę O POMOC !!!! ANNA

Zgłoś 26.08.2008 renia

ogóreczki są wyśmienite-polecam-w moich stronach znane są jako KROKODYLE-smacznlutko prawda????? :)))

Zgłoś 18.07.2012 ana

ja również robię je już od klilu lat, są super ! NIE PASTERYZUJE ! i są dobre przez cały rok :) pozdrawiam.

Zgłoś 30.08.2011 AbiKg

Ogóreczki super jednak dodałam więcej czosnku i chili...

No i oczywiście pasteryzacja...

Zgłoś 28.07.2011 cytrynka

ja też robię takie ogórki tyle, że daję1 łyżkę chili i 1 łyżkę curry - rewelacja - niebo wgębie

Zgłoś 05.08.2011 MMMM

Od lat robię tą sałatkę i nigdy jej nie pasteryzowałam.

Spokojnie może stać nawet 2 lata i nic jej nie będzie.

Smak sałatki nie zmienia się, miesięczna czy 2 letnia smakuje tak samo.... Pokaż więcej

Od lat robię tą sałatkę i nigdy jej nie pasteryzowałam.

Spokojnie może stać nawet 2 lata i nic jej nie będzie.

Smak sałatki nie zmienia się, miesięczna czy 2 letnia smakuje tak samo.

Zgłoś 01.04.2011 Ela

Witam, od roku robie te ogorki i mam jedno pytanie. Sa pyszne, wspaniale, ale robi sie tak duzo zalewy po uplywie tego czasu, ze zalewam ogorki zalewa i ponad polowe wylewam. To troche marnotraw... Pokaż więcej

Witam, od roku robie te ogorki i mam jedno pytanie. Sa pyszne, wspaniale, ale robi sie tak duzo zalewy po uplywie tego czasu, ze zalewam ogorki zalewa i ponad polowe wylewam. To troche marnotrawstwo, tyle zalewy wyrzucac...czy ja cos robie nie tak...gdzie jest problem...Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz. Ela

Zgłoś 17.08.2010 Ewelka

Te ogórki sa wspaniałe.Robie je już od trzech lat.Ogórki daje do słoików po musztardzie i przecierach pomidorowych.Pasteryzuje 3 minuty.Są rewelacyjne.Polecam.Mniam,mniam

Zgłoś 04.09.2010 Ela

Robie i zastanawiam sie dlaczego mi zostaje cala prawie miska zalewy do wyrzucenia bo nalewam do pelna i jeszcze jest,,,troche to marnotractwo, a moze cos robie nie tak...oczywiscie pierwsza zal... Pokaż więcej

Robie i zastanawiam sie dlaczego mi zostaje cala prawie miska zalewy do wyrzucenia bo nalewam do pelna i jeszcze jest,,,troche to marnotractwo, a moze cos robie nie tak...oczywiscie pierwsza zalew zlewam...

Zgłoś 18.09.2010

prawo i bis!!! oto krotki i rzeczowy przepis i wszystko.MAX

Zgłoś 07.08.2012 Angulina

ŻADNA BZDURA!!! NIE TRZEBA ICH PASTERYZOWAĆ! JA JUŻ ROBIŁAM TE OGÓRKI W ZESZŁYM ROKU I JADŁAM JE PRZEZ ZIMĘ TYLE TYLKO ZE TRZYMAŁAM JE W CHŁODNEJ PIWNICY.

POZDRAWIAM NIEDOWIARKÓW:)

... Pokaż więcej

ŻADNA BZDURA!!! NIE TRZEBA ICH PASTERYZOWAĆ! JA JUŻ ROBIŁAM TE OGÓRKI W ZESZŁYM ROKU I JADŁAM JE PRZEZ ZIMĘ TYLE TYLKO ZE TRZYMAŁAM JE W CHŁODNEJ PIWNICY.

POZDRAWIAM NIEDOWIARKÓW:)