Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Ogórkowe koreczki

Tekst i foto JANIA 05-06-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? zł-? min.?

Składniki:

4 kg małych ogórków, 4 duże papryki, 1/2 kg cebuli, 1 seler. Solanka: 9 szkl. wody i 1 szkl. grubej soli. Zalewa: 3 szkl. wody, 3 szkl. octu, 4-5 szkl. cukru,1 łyżeczka ziela angielskiego, 2 łyżeczki gorczycy.

Jak przyrządzić:

Ogórki pokroić w koreczki, paprykę w paski, cebulę w talarki, a seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ułożyć w wiaderku warstwami i zalać solanką na 3 godziny. Po trzech godzinach odcedzić. Zalewę zagotować, włożyć odciśnięte warzywa, zagotować. Nakładać do słoików i pasteryzować 10 minut.

Jak podawać?

Można zajadać prosto ze słoika, bo są pyszne, a szczególnie do potraw z grilla.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 01.08.2011 Rikosz

Od wielu lat, co roku robię takie ogórki delikatnie modyfikując przepis do własnego smaku. Sa bardzo bardzo dobre - POLECAM !

Zgłoś 28.07.2008 BONA

Naprawde bardzo dobre wychodzą te ogóreczki !!!!

Zgłoś 28.07.2008 bona

Ja zamiast selera dodaje marchew

Zgłoś 31.07.2008 wiol

te koreczczki są nie dobre nikt nie chciał ich jesć

Zgłoś 18.08.2008

Wszyscy z mojej rodziny zajadają się tymi koreczkami. Ja dodaję więcej papryki...pyszności...polecam:)

Zgłoś 18.08.2008 Ola

Czy w tych składnikach nie powinno byc 4-5 ŁYŻEK cukru? Wydaje mi się, że tyle szklanek to trochę za dużo...