Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Ogórkowe łódki

Tekst i foto Iwona 01-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty35 min.niska

Składniki:

2 ogórki wężowe średniej wielkości, 50 dag brukselek, 2 kwaśne jabłka, 10 dag żółtego sera, 3/4 szklanki jogurtu, sól, pieprz, sok z cytryny, natka pietruszki

Jak przyrządzić:

Jabłka obierz, zetrzyj na tarce i skrop sokiem z cytryny, następnie zetrzyj ser.
Umyj brukselki, natnij głąbki na krzyż, gotuj około 12 min w słonej wodzie. Odcedź, przelej zimną wodą, a główki przekrój na pół.
Przygotuj sos: jogurt wymieszaj z posiekaną natką, przypraw solą i pieprzem. Połowę sosu wymieszaj z jabłkiem, serem i brukselką.
Ogórki rozetnij wzdłuż, a łyżeczką wydłub gniazda nasienne. Powstałe łódeczki wypełnij przygotowaną sałatką. Ułóż na półmisku, polej resztą sosu jogurtowego i gotowe!

Uwagi:

Jako dodatek możesz zaserwować do dania pieczywo.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.