Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Oliwa z ziołami

Tekst i foto Ewa Kubicka 19.09.2004

Zioła rosnące w ogródku osiągnęły teraz najlepszy smak i aromat. Na pewno często używacie w kuchni oliwy do różnych celów. Np. do marynowania mięsa przed pieczeniem lub do sosów. Możecie przygotować taką oliwną zaprawę sami. Butelka oliwy ziołowej – przyrządzona teraz, będzie nam służyła przez całą zimę.
Jako marynata do mięs pieczonych, czy smażonych. Jako składnik sosów. Każdy może ją zrobić ze swoich ulubionych kompozycji ziół. Ja przygotowałam czosnkowo – tymiankową.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?12 złprosty? min.?

Składniki:

- 4 ząbki czosnku,
- kilka (4-6) dorodnych gałązek tymianku,
- ½ szalotki,
- ¼ litra oliwy extra virgine.

Jak przyrządzić?

1) Czosnek obieramy z osłonek. Tymianek płuczemy i osuszamy delikatnie. Szalotkę pozbawiamy pierwszej łuski.




2) Do butelki z dość szeroką szyjką wkładamy przygotowane składniki. Zalewamy oliwą i szczelnie zamykamy. Butelkę chowamy w chłodnym i ciemnym miejscu. Po 2 tygodniach nadaje się do użycia.

Jak podawać?

Używać do woli. Do wszystkiego: gotowania, smażenia i pieczenia. Na bazie tej oliwy robić swój ulubiony sos vinaigrette. Czosnek z oliwy jest fantastyczny do schrupania – dla przyjemności na kawałku ciepłej grzanki.

Uwagi:

Jeśli włożycie dużo ziół, będziecie mogli je wyjmować z oliwy i okładać nimi mięso przygotowane do pieczenia i smażenia. Tak przechowywane zioła zachowują aromat znacznie lepiej niż suszone.


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.09.2004 piotr p

Podobnie robię oliwę z oliwek, jednak po kilku dniach pojawiają się pęcherzyki powietrza i nie wiem czy to dobrze?

Zgłoś 26.09.2004 barbara

Zrobilam juz kiedys to samo,lecz w innych proporcjach/wiecej dalam czosnku/ i calosc musialam wyrzucic,bo sfermentowalo juz po krotkim czasie.

Zgłoś 27.09.2004 sdfsd

dokladnie.ja rowniez robilam oliwe z czosnkiem i tez sie wszystko psulo.moze to wkladac w jakiejs siateczce i wyjmowac po przegryzeniu sie?bo faktycznie taka oliwa jest wspaniala do wsyztskiego ... Pokaż więcej

dokladnie.ja rowniez robilam oliwe z czosnkiem i tez sie wszystko psulo.moze to wkladac w jakiejs siateczce i wyjmowac po przegryzeniu sie?bo faktycznie taka oliwa jest wspaniala do wsyztskiego (jesli ktos lubi czosnek) :)

Zgłoś 28.09.2004 ela

a ja taka przywiozlam wlasnie z Grecji!!! Gotowa

Zgłoś 29.09.2004 Zet

Jeśli chodzi o zioła to się nie zepsują, a czosnek powinniście wyciągnąć po ok. 5-7 dniach i powinien być w całych ząbkach (nie siekany). Oliwa przechowywana w ciemnym i chłodnym miejscu nie pow... Pokaż więcej

Jeśli chodzi o zioła to się nie zepsują, a czosnek powinniście wyciągnąć po ok. 5-7 dniach i powinien być w całych ząbkach (nie siekany). Oliwa przechowywana w ciemnym i chłodnym miejscu nie powinna sfermentować. Należy też uważać aby nie dostała się tam woda etc.

Zgłoś 29.09.2004 E.

Taka oliwe przyrzadzila mi mama (z tym ze dodala jeszcze troche ziela angielskiego i duuuzo czosnku jako, ze mamy bzika na jego punkcie:p) Uzywalam jej przez 10 m-cy i absolutnie nic sie nie pop... Pokaż więcej

Taka oliwe przyrzadzila mi mama (z tym ze dodala jeszcze troche ziela angielskiego i duuuzo czosnku jako, ze mamy bzika na jego punkcie:p) Uzywalam jej przez 10 m-cy i absolutnie nic sie nie popsulo. Byla wysmienita. Nadawala fantastyczny aromat salatkom i smazonym potrawom.

Byc moze efekt zalezy od jakosci oliwy...? Tego nie jestem pewna, ale wiem na pewno, ze trzeba trzymac w ja w chlodnym miejscu, ale nie w lodowce!!!

W tym roku akademickim mama mi jej nie zrobila, bo po lecie nie zostalo nam ani troche ziol... nie wiem jak ja bede bez niej zyc:(

Zgłoś 29.09.2004 onW-wa

Robie taką oliwe od paru lat i wiem że czosnek fermentuje wtedy gdy jest wrzucony jako posiekany ząbek , a nie w całości. Pamiętać też należy o tym żeby butelka przez jakiś czas znajdowala sie w... Pokaż więcej

Robie taką oliwe od paru lat i wiem że czosnek fermentuje wtedy gdy jest wrzucony jako posiekany ząbek , a nie w całości. Pamiętać też należy o tym żeby butelka przez jakiś czas znajdowala sie w zaciemnionym pomieszczeniu( np. w szafce kuchennej). A po paru tygodniach stanie sie wspaniałą ozdobą naszej kuchni ! ! !

Zgłoś 30.09.2004 AN

Koszt 12 zł???????? Gdzie można kupić litr oliwy z oliwek extra virgin za 12 zł?? juz tam lece!

Zgłoś 01.10.2004 Roo

szalotka to taka mała fantastyczna cebulka:)))

Zgłoś 09.10.2004 Ania

Litra oliwy za 12 złotych raczej nigdzie nie kupisz. Ale w przepisie jest 1/4 litra...

Szlotka to rodzaj malutkiej cebulki.

Zgłoś 01.04.2005 klara

zrobiłam cudowną oliwę po powrocie z cypru - wspomnienie... wszystkie składniki zerwałam własnoręcznie, a tłoczoną domowym sposobem oliwę dostałam od gospodyni domu, w którym mieszkałam. do spor... Pokaż więcej

zrobiłam cudowną oliwę po powrocie z cypru - wspomnienie... wszystkie składniki zerwałam własnoręcznie, a tłoczoną domowym sposobem oliwę dostałam od gospodyni domu, w którym mieszkałam. do sporego słoika wrzuciłam 3 cytryny z ogrodu, garść oliwek prosto z drzewa i oliwną gałązkę, liść laurowy i bukiet rozmarynu (które to zerwałam w świątyni apolla). całość zalałam oliwą i teraz każda sałatka pachnie cyprem. polecam takie suweniry ;)

Zgłoś 04.04.2005 Martana

Autorce glownej i Klarze bardzo dziekuje. Zawsze chcialam zrobic cos, co z przyjemnoscia jadlam po kupieniu w Grecji, w Czechach (oni wrzucaja do oliwy rozne pieprze, kapary i Bog wie co jeszcze... Pokaż więcej

Autorce glownej i Klarze bardzo dziekuje. Zawsze chcialam zrobic cos, co z przyjemnoscia jadlam po kupieniu w Grecji, w Czechach (oni wrzucaja do oliwy rozne pieprze, kapary i Bog wie co jeszcze) ale te dwa Wasze przepisy sa 2 razy lepsze. Pozdrawiam.

Zgłoś 05.04.2005 Mudra

Ja dodaje do oliwy bardzo grubo zmielone ziarno kolendry (kupuje je w sklepie zielarskim). Ziarno kolendry jest bardzo aromatyczne. Im wiecej sie go wrzuci, tym lepiej. Sprobujcie !!! Pyszne !!!... Pokaż więcej

Ja dodaje do oliwy bardzo grubo zmielone ziarno kolendry (kupuje je w sklepie zielarskim). Ziarno kolendry jest bardzo aromatyczne. Im wiecej sie go wrzuci, tym lepiej. Sprobujcie !!! Pyszne !!! Do salatek a nawet do polewania kanapek.

Zgłoś 27.04.2005 Jola

Gdzie mozna kupić szalotkę? Albo czym ją zastąpić?

Zgłoś 28.04.2005 niwiedząca

mam pytanko czy ten czosnek ma być w skórce, i czy można połączyć papryczkę chili z czosnkiem????

Zgłoś 09.05.2005 mistrzkuchni

czosnku nie obieramy tylko dajemy w lupinkach, niepopsuje sie wtedy i niesfermentyzuje... dodajemy wwszystko ale z ziolami jest tak ze po kilku dniach oliwa stanie sie malo klarowna i oczywisci... Pokaż więcej

czosnku nie obieramy tylko dajemy w lupinkach, niepopsuje sie wtedy i niesfermentyzuje... dodajemy wwszystko ale z ziolami jest tak ze po kilku dniach oliwa stanie sie malo klarowna i oczywiscie straci wzgledny estetyczne , ale co tam najwazniejsze ze bedzie miala CUDOWNY AROMAT POLECAM!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 15.09.2005 kareibdo

no witam!!jakto ze dodaje sie czosnek w lupinach a nie obrany?????czyli w tych takich zewnetrznych,bialorozowych...a nie popsuje to smaku??

Zgłoś 21.07.2006 Monika

Oj! Muszę to zrobić. Przepis prosty i łatwy, "brzmi" zachęcająco. A zdjęcia wyglądają smakowicie. Prawie czuję aromat ziół...

Zgłoś 21.07.2006 ania

Witam

pomysł jest świetny, zwłaszcza, że za za taką samą oliwę w sklepie musimy zapłacić o wiele drożej. Ja chciałabym zrobić oliwę z imbirem , ale ... Nie wiem ile go dodać i czy w ogóle... Pokaż więcej

Witam

pomysł jest świetny, zwłaszcza, że za za taką samą oliwę w sklepie musimy zapłacić o wiele drożej. Ja chciałabym zrobić oliwę z imbirem , ale ... Nie wiem ile go dodać i czy w ogóle można go dodać do oliwy - czy nie zepsuje się wszystko - jak z czosnkiem, który pokrojony fermentuje???

Zgłoś 23.07.2006 malgorzata

Oliwa jest swietna, ale rownie dobry tylko o innym charakterze jest olej rzepakowy. W polaczeniu z polskimi tradycyjnymi zapachami (majeranek, korzen pietruszki, korzen chrzanu pociety w paseczk... Pokaż więcej

Oliwa jest swietna, ale rownie dobry tylko o innym charakterze jest olej rzepakowy. W polaczeniu z polskimi tradycyjnymi zapachami (majeranek, korzen pietruszki, korzen chrzanu pociety w paseczki)

Do mies, do lekkich salatek i do surowek (niezastapiony do surowki z kiszonej kapusty no, ale to na jesien i zime)

Malgorzata

Zgłoś 23.07.2006 doda2

złe złe to ochydne

Zgłoś 16.08.2006 MM

Tez mam taka oliwę, jest wspaniała. Tylko w mojej na gałązkach rozmarynu pojawiło sie cos przypominającego pleśń. Nie wiem czemu tak się zrobiło, oliwa była kupiona i od czasu otwrcia aż do tej ... Pokaż więcej

Tez mam taka oliwę, jest wspaniała. Tylko w mojej na gałązkach rozmarynu pojawiło sie cos przypominającego pleśń. Nie wiem czemu tak się zrobiło, oliwa była kupiona i od czasu otwrcia aż do tej pory było wszytko w porządku. Może była w zbyt ciepłym miejscu. Czy ktoś wie czy to normalne, czy powinnam ta oliwe przelac do innej butelki czy zostawić tak jak jest?

Zgłoś 04.10.2006 kucharz?

przede wszystkim wszyskie skladniki powinny byc bardzo suche! zaczynajac od butelki nie powinno byc sladu H2O bo wszystko sie popsuje pozdrawiam!! i zycze smacznego:-)

Zgłoś 05.02.2008 Iwona

tak, tak oliwa z ziołami jest wspaniała........ten aromat i smak ale co z tego u mnie też pojawiła sie pleśń na gałaązkach ziół .bardzo proszę o odpowiedź czy taka oliwa nadaje się jeszcze do uż... Pokaż więcej

tak, tak oliwa z ziołami jest wspaniała........ten aromat i smak ale co z tego u mnie też pojawiła sie pleśń na gałaązkach ziół .bardzo proszę o odpowiedź czy taka oliwa nadaje się jeszcze do użytku????????????

Zgłoś 24.08.2008 Asia

Proponuję nie używać oliwy, w której pojawiła się pleśń. Nie zaszkodzi zrobić ją od nowa, a możemy uniknąć niepotrzebnych problemów. Proszę też nie używać produktów, na których pojawia się pleśń... Pokaż więcej

Proponuję nie używać oliwy, w której pojawiła się pleśń. Nie zaszkodzi zrobić ją od nowa, a możemy uniknąć niepotrzebnych problemów. Proszę też nie używać produktów, na których pojawia się pleśń w przygotowywaniu posiłków dla dzieci.

Pozdrawiam serdecznie

Zgłoś 26.01.2010 Marcin Szuścik

Litr oliwy za 12zł to raczej nie oliwa z oliwek, tylko olej rafinowany z małym dodatkiem oliwy z oliwek. Prawdziwa oliwa z oliwek extravergine "od chłopa" we Włoszech kosztuje 6-8 euro... Pokaż więcej

Litr oliwy za 12zł to raczej nie oliwa z oliwek, tylko olej rafinowany z małym dodatkiem oliwy z oliwek. Prawdziwa oliwa z oliwek extravergine "od chłopa" we Włoszech kosztuje 6-8 euro za litr.

Zgłoś 25.02.2010 Marcin Szuścik

“Per avere un buon olio bisogna spendere almeno 10 euro oppure andare di persona dall’agricoltore che lo produce.”

“Jeżeli masz chęć na oliwę z oliwek dobrej jakości musisz wydać minimum 1... Pokaż więcej

“Per avere un buon olio bisogna spendere almeno 10 euro oppure andare di persona dall’agricoltore che lo produce.”

“Jeżeli masz chęć na oliwę z oliwek dobrej jakości musisz wydać minimum 10 euro, albo przejść się do rolnika, który ją produkuje.”

Dlaczego? Przecież można kupić oliwę z oliwek w supermarkecie za 20-30 zł za litr. W Polsce! A reportaż na którym się opieram pisząc tego posta pochodzi z włoskiej telewizji RAI TRE! Z 10 marca 2002! Czyli według włoskich reporterów oliwa z oliwek najwyższej jakości powinna kosztować we Włoszech min. 10 euro. W Polsce doliczając koszty improtu, pracy itd cena powinna wynosić ok. 69 zł/litr.

Jak to jest możliwe, że można kupić oliwę z oliwek extravergine za ok. 30zł/litr? A nawet, o zgrozo za 10zł.

Według dziennikarzy RAI TRE jest to możliwe z kilku powodów. Pierwszy to taki, że prawo krajowe i europejskie nie wymaga zamieszczania na etykiecie informacji na temat jakości i pochodzenia produktu. Możliwe więc, że większość oliwy z oliwek “marki” supermarketowej, to po prostu mieszanina różnych olejów, oliwy z oliwek wytłoczonej z owoców niskiej jakości, opadłych już z drzewa. Aby ukryć zły smak, “oliwa” poddawana jest działaniu wysokiej temperatury. Podczas tego procesu oliwa uzyskuje neutralny smak, traci właściwości odżywcze i zmienia się jej skład chemiczny.

Wreszcie istnieją duże wątpliwości co do autentyczności niektórych “oliw z oliwek” sprzedawanych po niskich cenach. Istnieje duże ryzyko, że tania supermarketowa oliwa swój początek bierze w Turcji, na drzewie orzecha laskowego. Reporterzy RAI ujawniają proceder dostaw tureckiego oleju z orzechów laskowych do Południowych Włoch (Region Puglia), gdzie podczas sporządzania dokumentów “cudownie” zmienia się w oliwę z oliwek.

To jest trochę tak jak z produkcją wina. Najlepsze pochodzą od konkretnego producenta, z jednej winiarni. Proces produkcji jest bardziej kosztowny, mniejsza jest produkcja, cena w sklepie wyższa. Ale dostajemy produkt najwyższej jakości.

Im dalej od gaju oliwnego, tym gorsza oliwa. Taki wniosek

Zgłoś 16.11.2014 peuterey

After dinner at a restaurant, the couple went home with their friend Shen to Beijing's Daxing District, where Zhang and Shen started to quarrel, the report said.

[url=http://www.mgimm... Pokaż więcej

After dinner at a restaurant, the couple went home with their friend Shen to Beijing's Daxing District, where Zhang and Shen started to quarrel, the report said.

[url=http://www.mgimmobiliaresnc.it/gold.asp?peuterey/]peuterey[/url]

Zgłoś 10.12.2016 magda_lenka

To ważne, by wybrać oliwę extra virgin najlepszej jakości. Taką ma w swojej ofercie Primo Gusto. Polecam.