Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Omlet cesarski

Tekst i foto Aksel 13-06-2010

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
25 złwymagający20 min.średnia

Składniki:

4 jaja, mała łyżka kwaśnej śmietany, sól.

Jak przyrządzić:

Odzielamy białka, ucieramy żółtka z odrobiną kwaśnej śmietany na puszystą masę (jak kogel-mogel), białka ubijamy na super sztywno, łączymy białka z żółtkami, wylewamy na gorącą patelnię, w czasie smażenia wlewamy nie ścięte jeszcze jajka, smażymy na małym "ogniu" tak długo aż spód lekko zbrązowieje, układamy na omlecie, co nam się podoba: podsmażoną szynkę pokrojoną w paseczki, boczek, kiełbasę, dżem, szpinak (usmażony), wszystko co nam inwencja podpowie:) i teraz zamykamy omlet, czyli składamy na pół, zamknięty podajemy na patelni na stół i tam nakładamy na talerze.

Potrzebne przybory:

patelnia teflonowa, łopatka drewniana i koniecznie mikser do ubijania i ucierania jajek!

Jak podawać?

Gorącą z patelni na stole.

Uwagi:

4,5 dużych jajek to na patelnię 28 cm z większa ilością są problemy, omlet rośnie jak suflet i jest go dużo. Opcja z łyżeczką mąki do ucieranych żółtek to omlet "dziadowski".

Czas przygotowania:

Czas zależy od wprawy w kuchni.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.09.2010 milla

polecam jako nadzienie do tego omleta dodać połączenie szpinaku, czosnku i sera pleśniowego (może być President naturalny) - smakuje świetnie :)