Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Omlet Kubusia Puchatka

Tekst i foto Pacho 28-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
25 złprosty5 min.?

Składniki:

4 Jajka,
6 kromek chleba (moze być wczorajszy),
sól i pieprz,
oliwa do smażenia

Jak przyrządzić:

Jajka wbijamy do miski lub głębokiego talerza i roztrzepujemy widelcem, podczas tej czynności dodajemy sól i pieprz do smaku. Następnie maczamy kromki chleba w utrzepanych jajkach, tak aby nasiąknęły. Kładziemy na patelnię i smażymy do osiągnięcia złotego koloru. Jemy od razu po przygotowaniu.;)

Potrzebne przybory:

talerz, patelnia, widelec

Jak podawać?

Potrawa najlepiej smakuje z browarkiem, oczywiście schłodzonym.

Uwagi:


Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 17.06.2006 Dworek

istnie studeckie danie:] polecam:]

Zgłoś 19.06.2006 Pacho

Sie wie.;) Takie danie to jak zbawienie dla biednej kieszeni studenta.:] Malo pracy-a efekt murowany. Czlowiek najedzony i to bardzo. A w polaczeniu z browarkiem to juz poezja.;) Polecam dla len... Pokaż więcej

Sie wie.;) Takie danie to jak zbawienie dla biednej kieszeni studenta.:] Malo pracy-a efekt murowany. Czlowiek najedzony i to bardzo. A w polaczeniu z browarkiem to juz poezja.;) Polecam dla leniuszkow.:]

Zgłoś 19.06.2006 Jan Mars - Futura

Jesli jest goraco, nie chce sie gotowac. Polecam

Zlote Kartofle

Czas przygotowania ca 15 min, najlepiej wychodzi na teflonowej patelni.

dla 2 osob potrzebujesz:

1 k... Pokaż więcej

Jesli jest goraco, nie chce sie gotowac. Polecam

Zlote Kartofle

Czas przygotowania ca 15 min, najlepiej wychodzi na teflonowej patelni.

dla 2 osob potrzebujesz:

1 kg swiezych kartofli

1 cebule

10 dag wedzonego boczku

2 pomidory

1 ogurek

4 jaja

Pod bierzaca woda kartofle oczyscic drapaczka do garnkow, nie obierac.

pokroic w cienkie plasterki. Podczas krojenia kartofli rozgrzewac patelnie z odrobina tluszczu np margaryna. Nie brac oleju, by uniknac ociekajacych goracym olejem kartofli;) to danie ma byc swierze i zdrowe nie gorace i tluste:D

Pokrojone kartofle wrzucac na patelnie, starajac sie by nie padaly posklejane. Co kilka minut odwracac , by sie z obu stron przyrumienily.

Tak po 10 min dodac pokrojony drobno boczek, 5 min pozniej cebule.

Chwile pozostawic na patelni.

Kartofle wyjac z patelni, dodac odrobine tluszczu i ostroznie wylac jaja by sie z jednej strony usmazyly.

Pomidory i ogurka pokroic w plasterki polozyc na talerze.

Jajka na patelni odwrocic i bardzo krotko przysmazyc.

Zadbac by sol i piepsz staly na stole!

Kartofle wylozyc na talerze, jajka na kartofle do tego maslanka zimny browar i jesli to juz wieczor; kieliszeczek dobrej zimnej wodki.

Po skosztowaniu dowiesz sie dla czego dla dwojga 1 kg kartofli :D

Zgłoś 19.06.2006 Jan Mars - Futura

SORRY ZA BLEDY!

niestety od kilkunastu lat jestem poddany germanizacji, prace maturalna pisalem przed 25 laty. Prosze o wyrozumialosc.

Zgłoś 30.12.2007 karlakolumna

danie z ziemniakami to już chyba dla bogatszego studenta!ZONK