Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Omlet Kwiatkowskiego

Tekst i foto Bartek, Kwiatek 23-02-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
1? złprosty20 min.?

Składniki:

1 pełna szklana mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru kryształu, 250 ml mleka (szklanka), 2 żółtka, 2 białka, sól, pieprz, olej lub oliwa.

Jak przyrządzić:

Przygotować dwie miski. Oddzielić żółtko i białko. W jednej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Do drugiego naczynia dajemy żółtka, szklankę mąki, cukier, szklankę mleka, solimy i pieprzymy. Wszystko miksujemy mikserem, aż masa będzie jednolita. Do masy z żółtek dodajemy stopniowo po łyżce ubitą pianę z białek i mieszamy powoli łyżką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Gdy się rozgrzeje, wlewamy masę na patelnię i pieczemy pod przykryciem. W momencie gdy widzimy, że górna część omleta nie jest już płynna, przewracamy omlet na drugą stronę i czekamy, aż się zrumieni. Ma być złoty z obu stron. Smacznego!

Potrzebne przybory:

dwie miski, łyżka, patelnia, szklanka, mikser

Uwagi:

Ja używam oliwy z oliwek do smażenia. Można posmarować omlet dżemem, konfiturami lub zjeść same. Jest to bardzo sycące danie.

Czas przygotowania:

Najwięcej czasu zajmuje smażenie i ubicie piany.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 05.03.2007 Autor

nie trzeba pieprzyć!!! ja tam zawsze daje szczypte to takie sprostowanie