Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Omlet (przepis podstawowy)

Tekst i foto Ewa Kubicka 04.04.2005

Gdy już znudzą nam się z kretesem wszystkie wariacje na temat jajka na twardo, spróbujmy rzeczy niemal równie prostej
w przygotowaniu - omletu. Wiosną smakuje najbardziej. Poza podstawowym przepisem na wykonanie bazy jajecznej,
daje pole do nieskończonych pomysłów na wypełnienie go smakiem.
Delikatny, prosty do zrobienia, gotowy w ciągu 5 min. Tani. Charakteru nabiera, w zależności od tego, czym
wypełnimy jego wnętrze. Może byc potrawą wegetariańską, może w pełni zadowolić mięsożernych.
Omlet podajemy natychmiast po jego przyrządzeniu.
Czym wypełnić omlet? Patrz przepis: omlet ze szpinakiem, omlet z bazylią, pomidorami i szynką.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
12 złprosty5 min.niewiele

Składniki:

- 4 jaja,
- 1 łyżka masła,
- sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

1) Umyte jaja wbijamy do miski. Roztrzepujemy dość lekko widelcem tak, aby żółtka połączyły się z białkami.




2) Na patelni rozpuszczamy masło. Gdy zacznie sie pienić, wlewamy masę jajeczną. Co jakiś czas unosimy zapieczone
brzegi do góry i pozwalamy nieściętej masie spłynąć na dno patelni. Gdy wierzch omletu jest pośrodku jeszcze lekko wilgotny, a jego brzegi są ładnie przyrumienione i zapieczone - omlet jest gotowy. Można przystępować do następnych działań.

Uwagi:

Do masy jajecznej można dodać kilka łyżek mleka lub łyżkę śmietanki.
<br><br>
Składniki farszu do dalszej pracy z omletem należy przygotować sobie wcześniej, aby szybko i sprawnie dokończyć danie.
Zbyt długo smażony staje się suchy, a przez to mniej smaczny.

Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.04.2005 david

idę do sklepu po jajka :]

Zgłoś 16.04.2005 david

wróciłem zrobiłem na parówkach :] z mlekiem i troche mąki dodałem ,trochę przypraw , chili, właśnie jem :] bomba, omlet z czymkolwiek zawsze jest świetny

Zgłoś 17.04.2005 do Ani z Sopotu

moj tata robi zawsze wlasnie taki omlet jak Twoj!!! jest pycha!!! moj ulubiony smak z dziecinstwa. mozna go jesc z cukrem pudrem, konfitura, dzemem. naprawde polecam przepis Ani, to taki delikat... Pokaż więcej

moj tata robi zawsze wlasnie taki omlet jak Twoj!!! jest pycha!!! moj ulubiony smak z dziecinstwa. mozna go jesc z cukrem pudrem, konfitura, dzemem. naprawde polecam przepis Ani, to taki delikatny, biszkoptowy omlet. pozdrawiam.

Marianna

Zgłoś 05.04.2005 ola

dziewczyno przeciez pisze ze to przepis podstawowy, zreszta skoro umiesz go zrobic to sie ciesz i nie zasmiecaj takimi postami stronki! i naucz sie pisac!

Zgłoś 06.04.2005 maly

aga gratuluję!!!! jak długo ćwiczyłaś?

Zgłoś 07.04.2005 aga2

A może na stronę zaglądają także ci , którzy dopiero uczą się gotować i przepis na omlet to dla nich coś czego właśnie szukają?

Zgłoś 14.04.2005 Liam_23

otóz ja jestem jedna z takich osob ktore dopiero ucza sie gotowac i jestem bardzo zadowolony z faktu ze niektore prezentowane na tej stronce przepisy zakladaja istnienie ludzi mniej utalentowany... Pokaż więcej

otóz ja jestem jedna z takich osob ktore dopiero ucza sie gotowac i jestem bardzo zadowolony z faktu ze niektore prezentowane na tej stronce przepisy zakladaja istnienie ludzi mniej utalentowanych i doswiadczonych kulinarnie niz panowie Makłowicz i Kuroń

pozdrawiam

Zgłoś 09.04.2005 lech

Do jaj dodać koniecznie łyżkę wody lub mleka - przed roztrzepaniem.Najlepszy przyrząd do roztrzepywania jaj to "pająk", taki jak sprzedają Górale w Zakopanem.

Zgłoś 10.04.2005 Alicja

Dzięki ci Ewka zapomniałam że istnieje coś takiego jak omlet bardzo dawno nie robiłamno a teraz szybkie śniadanko i to na ciepło!!

Zgłoś 11.04.2005 mąka

Jak ktoś lubi to należy dodać mąke :wg schematu : na jedno jajko jedna duża łyżka mąki, oczywiście trzeba dłużej trzepać :).Smak robi się bardziej "ciastowy" i angielski.

Zgłoś 11.04.2005 anaaaa

... mam pytanie... pisze że kalorii ma mało... czy może mi ktos powiedzieć ile ma kalorii bardziej szczegółowo..??...byłabym wdzięczna... pozdrawiam:)

Zgłoś 11.04.2005 kika

Drogie "osoby", które tak chętnie krytykujecie, jeżeli jesteście geniuszami w kuchni to w jakim celu zaglądacie na tą stronę?

Zgłoś 21.04.2005 PSEUDO

by omlet był jeszcze bardziej puszysty można dodoać łyżeczkę proszku do pieczenia. potrafi urosnąć do 4-6 cm. taki freestyle

Zgłoś 23.04.2005 natka

no i właśnie tego szukałam:) dzięks:)

tak się stęskniłam za smakiem omletu. polecam usmażyć z jednej strony, wrzucić na niego starty ser, szynkę, pomidorki w kostkę i co tam kto jeszcze l... Pokaż więcej

no i właśnie tego szukałam:) dzięks:)

tak się stęskniłam za smakiem omletu. polecam usmażyć z jednej strony, wrzucić na niego starty ser, szynkę, pomidorki w kostkę i co tam kto jeszcze lubi, a potem złożyć na pół i dosmażyć. coś pysznego:)

Zgłoś 25.04.2005 Jagusia

Do podstawowej wersji można dodać np. groszek konserwowy, albo kukurydzę. Można dodać szynkę, albo inną wędlinę. Kiedyś zrobiłam z papryką i z pieczarkami, a innym razem z porem. Dobrym sposobem... Pokaż więcej

Do podstawowej wersji można dodać np. groszek konserwowy, albo kukurydzę. Można dodać szynkę, albo inną wędlinę. Kiedyś zrobiłam z papryką i z pieczarkami, a innym razem z porem. Dobrym sposobem na puszystość jest dodanie odrobiny mineralnej wody gazowanej (wszystko jedno jakiej), albo ubić białka na pianę. Jako dodatek świetnie nadaje się też fasolka szparagowa (oczywiście w kawałkach), marchewka tudzież inne np. gotowe warzywa mrożone. W sezonie nowalijkowym można dodać rzodkiewkę, pomidor i ogórek (konserwowego nie próbowałam, zle czemu nie, albo pieczarki marynowane). Generalnie można dodać prawie wszystko. Podobno świetne są też na słodko, ale nie wiem, bo nie jadłam. Jedynym ograniczniem jest chyba fntazja, tudzież dostępność produktów (ale podobno teraz wszystko można już kupić). No i czas, czasem wykonanie może potrwać... Ale za to efekt!! Smacznego. Dziś na kolacje OMLET !!!!!

Zgłoś 25.04.2005 Barbara

Niektóre komentarze są naprawdę ORDYNARNE. a przecież nie musicie tego czytać . Omlety są PYCHA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Zgłoś 25.04.2005 k

ale bez maki i smietany to co to za omlet? po prostu nie rozmieszana jajecznica

Zgłoś 26.04.2005 daw

To co jest w przepisie to nie omlet tylko jajecznica w formie naleśnika. Jeżeli do omletu nie doda się mleka i śmietanki to ciasto nie wyrośnie, czyli nie bedzie omletu tylko jajecznica.

Zgłoś 28.04.2005 evelynka

no wlasnie co to za omlet bez mleka, smietanki?? najlepsze sa z duza iloscia skadnikow >pieczarki duszone podsmazone,pomidory, szczypiorek,czosnek, troche sera zoltego,oregano

Zgłoś 30.04.2005 aneczka p

siema wszystkim kto czyta mój komentarz! zawsze kiedy robie omlet , to mi wychodzi za gruby i za suchy. czy ktos móglby mi odpowiedziec w dlaczego taki mi wychodzi i w czym robie blad ?! o... Pokaż więcej

siema wszystkim kto czyta mój komentarz! zawsze kiedy robie omlet , to mi wychodzi za gruby i za suchy. czy ktos móglby mi odpowiedziec w dlaczego taki mi wychodzi i w czym robie blad ?! odpiszcie

Zgłoś 01.05.2005 Orzeł tomek

Gdy już znudzą nam się z kretesem wszystkie wariacje na temat jajka na twardo, spróbujmy rzeczy niemal równie prostej w przygotowaniu - omletu. Wiosną smakuje najbardziej. Poza podstawowym przep... Pokaż więcej

Gdy już znudzą nam się z kretesem wszystkie wariacje na temat jajka na twardo, spróbujmy rzeczy niemal równie prostej w przygotowaniu - omletu. Wiosną smakuje najbardziej. Poza podstawowym przepisem na wykonanie bazy jajecznej, daje pole do nieskończonych pomysłów na wypełnienie go smakiem. Delikatny, prosty do zrobienia, gotowy w ciągu 5 min. Tani. Charakteru nabiera, w zależności od tego, czym wypełnimy jego wnętrze. Może byc potrawą wegetariańską, może w pełni zadowolić mięsożernych. Omlet podajemy natychmiast po jego przyrządzeniu. Czym wypełnić omlet? Patrz przepis: omlet ze szpinakiem, omlet z bazylią, pomidorami i szynką.

Porcje: 1 Koszt: 2 zł Trudność: prosty Czas: 5 min. Kaloryczność: niewiele

Składniki:

- 4 jaja,

- 1 łyżka masła,

- sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

1) Umyte jaja wbijamy do miski. Roztrzepujemy dość lekko widelcem tak, aby żółtka połączyły się z białkami.

2) Na patelni rozpuszczamy masło. Gdy zacznie sie pienić, wlewamy masę jajeczną. Co jakiś czas unosimy zapieczone brzegi do góry i pozwalamy nieściętej masie spłynąć na dno patelni. Gdy wierzch omletu jest pośrodku jeszcze lekko wilgotny, a jego brzegi są ładnie przyrumienione i zapieczone - omlet jest gotowy. Można przystępować do następnych działań.

Zgłoś 02.05.2005 anka

ja myślałam że omlet robi się z monką

Zgłoś 02.05.2005 estermundu

pope ty jetes ale grubianski!...zpewnoscia taki juzprobowales, dlatego jestes jaki jestes!..:)

Zgłoś 04.05.2005 tadek

fajne musze sprobowac ale powiedzcie czy np. szyneczke trzeba dodac do tego co wyjdzie z mieszania i razem na patelnie czy wczesniej podsmarzyc i na wierzch czy po prostu tak jak jajka do podsm... Pokaż więcej

fajne musze sprobowac ale powiedzcie czy np. szyneczke trzeba dodac do tego co wyjdzie z mieszania i razem na patelnie czy wczesniej podsmarzyc i na wierzch czy po prostu tak jak jajka do podsmazonej wedlinki z np. cebulka wlac wymieszane jajka

Zgłoś 09.05.2005 Mateo

Tadek, wcale to nie fajnie. Nie dodawaj "szyneczki i wędlinki" bo to części trupków zwierzątek symparycznych i mógłyś dostać niestrawności.

Zgłoś 09.05.2005 Mateo

Tadek, oczywiście chodzi o zwierzątka " sympatyczne ", a nie "symparyczne". Szybko sprostowałem, żebyś od główkowania co to "symparyczne" nie dostał rozwolnienia. A... Pokaż więcej

Tadek, oczywiście chodzi o zwierzątka " sympatyczne ", a nie "symparyczne". Szybko sprostowałem, żebyś od główkowania co to "symparyczne" nie dostał rozwolnienia. A wędlinki, proszę Cię , nie jedz.

Zgłoś 10.05.2005 Gosia

dwa razy w moim życiu robiłam omlet i skurczybyk sie tak przykleił do patelni że nie robie tego nigdy ...pa!!!!!!

Zgłoś 14.05.2005 nusia

dzius bende przyrzadzla omleta.mama nadzieje ze ten przepis jest dobry.

Zgłoś 18.05.2005 BUA

to moj przepis na omleta:

na 1 jajko 1 lyzeczka cukru( moze byc waniloiwy jak kto lubi) i 1 duza lyzka mąki.

jajka (ja zawsze robie z 2) roztrzepac z cukrem na piane, dodac mąki i ... Pokaż więcej

to moj przepis na omleta:

na 1 jajko 1 lyzeczka cukru( moze byc waniloiwy jak kto lubi) i 1 duza lyzka mąki.

jajka (ja zawsze robie z 2) roztrzepac z cukrem na piane, dodac mąki i troszke proszku do pieczenia (tak na koniec lyzeczki) ewentualnie odrobinke soli, wymieszac dokladnie i na goracy olej lub rozpuszczone maslo. wszamac po usmazeniu. mozna z jakas konfiturka ale to dla tych, co lubia BARDZO slodkie potrawy!!!

mowie Wam, pycha!!!! smacznego i dzieki jesli ktos sprobuje wg mojego przepisu (a dokladniej mojej babci ;))

pozdrowka wszystkim!!!

Zgłoś 02.06.2005 Rokita :)

Uważam, że ten przepis to jakaś pomyłka... To nie jest prawdziwy omlet, tylko jakiś placek jajkowy... OMLET jest wtedy, gdy oddzielnie ubije sie jajka i oddzielnie żółtko - dodając łyżkę mąki!!... Pokaż więcej

Uważam, że ten przepis to jakaś pomyłka... To nie jest prawdziwy omlet, tylko jakiś placek jajkowy... OMLET jest wtedy, gdy oddzielnie ubije sie jajka i oddzielnie żółtko - dodając łyżkę mąki!!! Jeśli dodamy mleka to już nie będzie omlet - tylko naleśnik!!!

Moje OMLETY WYCHODZĄ MI JAK PUSZYSTE CIASTO BISZKOPTOWE :) polecam na słodko:

-od 3 do 8 jajek (zależne od ilości omletów)

-żółtko ubić oddzielnie z odrobiną cukru

-białko ubić oddzielnie z szczyptą soli (ubić na sztywno)

-wlać do ubitego bia.łka żółtko i 1 łyżkę mąki (lub 2)

-delikatnie wymieszać by nie załamać puszystości ciasta

-no i... smażyć na rozgrzanym oleju (lub maśle)

:)

Zgłoś 02.06.2005 Offelia

Rokitko!!! Spadłaś mi z nieba!!! Zrobiłam właśnie Twojego omleta. Z 3 jajek i 1 łyżki mąki... Wyszedł wspaniale z dżemikiem MNIAM naprawde smakuje jak puszyste ciasto biszkoptowe... Pycha DZIEKI... Pokaż więcej

Rokitko!!! Spadłaś mi z nieba!!! Zrobiłam właśnie Twojego omleta. Z 3 jajek i 1 łyżki mąki... Wyszedł wspaniale z dżemikiem MNIAM naprawde smakuje jak puszyste ciasto biszkoptowe... Pycha DZIEKI!!!

Wale czółkiem o beton przed Twym obliczem :)))

A ten placek jajkowy? O jaja słonia potłuc!!! :P

Zgłoś 09.06.2005 omletka :D

Omlet Rokitki naprawde jest świetny!!! Bardzo puszysty!!! Dzięki! Ten przepis z samych jajców to jest dopiero porarzka!!! Normalnie jajecznica plackowata (na dodatek niezwykle nie smaczna) blee ... Pokaż więcej

Omlet Rokitki naprawde jest świetny!!! Bardzo puszysty!!! Dzięki! Ten przepis z samych jajców to jest dopiero porarzka!!! Normalnie jajecznica plackowata (na dodatek niezwykle nie smaczna) blee Jak można tak truć ludzi???? kto to wymyslił??? Przyznac sie! Pozdrowienia dla Wołomińskich omletomanniaków!!!

Buziunia

Zgłoś 18.06.2005 łajza

Rokity przepis na omlet jest the best- Jak zjadłam o 10 rano to dopiero koło 14 zaczęłam być głodna...Tylko zamiast użyć łyżeczki sypałam cukier pprosto z paczki i wpadła mi wielka gruda........... Pokaż więcej

Rokity przepis na omlet jest the best- Jak zjadłam o 10 rano to dopiero koło 14 zaczęłam być głodna...Tylko zamiast użyć łyżeczki sypałam cukier pprosto z paczki i wpadła mi wielka gruda.........Dobrze, że miałam pod ręką niezbyt słodkie truskawki, to jakoś przeżyłam.........

Zgłoś 21.06.2005 radek101

Co kłamiecie!!!!

Omlet był pyszny,tak się nim napchałem że mnie teraz brzuch boli.

Ale robiłem go z cukrem,a nie z warzywami,i zamiast dać dżdżemu to dałem jogurtu truskawowego.
Pokaż więcej

Co kłamiecie!!!!

Omlet był pyszny,tak się nim napchałem że mnie teraz brzuch boli.

Ale robiłem go z cukrem,a nie z warzywami,i zamiast dać dżdżemu to dałem jogurtu truskawowego.

Radek.

Zgłoś 21.06.2005 zakochane serduszko

Hej!!! :) Ja robie omleta tak jak Rokita :))

2-3 jajka, 1 łyżka mąki, 1-3 łyżeczki cukru, szczypta soli.

Najważniejsze, by ubić oddzielnie białko+szczypta soli

i oddzielnie... Pokaż więcej

Hej!!! :) Ja robie omleta tak jak Rokita :))

2-3 jajka, 1 łyżka mąki, 1-3 łyżeczki cukru, szczypta soli.

Najważniejsze, by ubić oddzielnie białko+szczypta soli

i oddzielnie żółtko+cukier,

na końcu razem wszystko wymieszać...

Oczywiście smażyć na rozgrzanym oleju i na bardzo wolnym ogniu... (bo tu jeden pan napisał, ze mu się omlet do patelni przykleił - to dlatego, że nie miałeś rozgrzanego oleju) hi hi hi

Zgłoś 23.06.2005 łajza

nie jeden, tylko jedna. i przykleił mi się, bo wsypałam tam ze szklankę cukru i zrobił się karmel. Do widelca też mi się przykleił;)

Zgłoś 23.06.2005 łajza

nie jeden, tylko jedna. i przykleił mi się, bo wsypałam tam ze szklankę cukru i zrobił się karmel. Do widelca też mi się przykleił;)

Zgłoś 26.06.2005 zakochane serduszko

łajza mój komentaz o przyklejeniu się omleta do patelni skierowany był do => Gosia 2005-05-10 10:11:39

Nooo widzisz :)) stworzyłes karmelowego omleta :)))) pozdrawiam

Zgłoś 27.06.2005 arka

oj dzieci dzieci

Zgłoś 04.07.2005 casper

Omlety są fajowskie, choć nie za wiele przepisów na necie znalazłem....

A tak wogóle ciekawe że Rokita i Offelia mają identyczny adres e-mail ;-P

Pozdrawiam!

Zgłoś 22.07.2005 Mim

Nie no przepis Rebeki jest THE BEST!!! Wczoraj zrobiłam na kolację, a rodzinka tylko zerkała zazdrosnym okiem... Tylko 1 minus: za szybko znika z talerza... Ale trzeba przyznać ze warto się pomę... Pokaż więcej

Nie no przepis Rebeki jest THE BEST!!! Wczoraj zrobiłam na kolację, a rodzinka tylko zerkała zazdrosnym okiem... Tylko 1 minus: za szybko znika z talerza... Ale trzeba przyznać ze warto się pomęczyć żeby (najlepiej ręcznie) ubić pianę z białek bo efekt jest powalający!!! Ciasto normalnie jak pianka... Pychota... Osobiście polecam!!!!

Zgłoś 22.07.2005 Mim

Sorki sprostowanie: Przepis nie podała Rebeka tylko Rokita... Wilekie SORRY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 05.08.2005 Majka

hmm... ja tam jednak wolę omlety na słono :)

tak na marginesie: OMLET (taki klasyczny, orginalny) robi sie faktycznie tylko z jajek i dodaje się do niego śmietankę "cream fresh"... Pokaż więcej

hmm... ja tam jednak wolę omlety na słono :)

tak na marginesie: OMLET (taki klasyczny, orginalny) robi sie faktycznie tylko z jajek i dodaje się do niego śmietankę "cream fresh" i sól oczywiście. A smaży się go tylko z jednej strony. Faktycznie przypomina "plackową jajecznicę", ale taki już jest i koniec. Ja osobiście polecam przepis: na każde jajko przypada łyżka mleka (na dwa jajka można dodać pół łyżki mąki, wtedy będzie bardziej zwięzły i mniej "jajecznicowy"), solimy ile lubimy, podobnie z pieprzem, rozbijamy mikserem. Gdy się wymiesza dodaję... drobno pokrojony żółty ser (w ilości wedle uznania) i wylewam na patelnię z rozgrzanym olejem. Podważając brzegi, wlewam nieściętą masę pod tą ściętą, aż cała prawie się zetnie. Zsuwam z paltelni i mam cudowny serowy omlet! :) Polecam jeszcze z nadzieniem ze smażonej cebuli, szynki i kukurydzy konserwowej (może być z dodatkiem przecieru pomidorowego). O szczegóły można pytać pod adresem e-mail :) pozdrawiam

Zgłoś 05.08.2005 Majka

ojj zapomniałam podać adres ;) teraz powinien być

Zgłoś 16.08.2005 jajuszko

bądzcie pozdrowieni kochani i wasze omlety- tak bardzo mi przykro że muszę czytać te niektóre bardzo brzydkie słowa żeby dowiedzieć się jak sobie zrobić smacznego omlecika, staram się zamykać oc... Pokaż więcej

bądzcie pozdrowieni kochani i wasze omlety- tak bardzo mi przykro że muszę czytać te niektóre bardzo brzydkie słowa żeby dowiedzieć się jak sobie zrobić smacznego omlecika, staram się zamykać oczy żeby tego niewidzieć ale niestety kilka przeszło przez moją świadomość- czuję się paskudnie- jak wielka grzesznica- nierządnica- zamiast omleta muszę teraz przez was pościć i prosić o odpuszczenie grzechu

Zgłoś 17.08.2005 Krystian

jestem kucharzem i wiem że Ania z sopotu podała najbardziej właściwy przepis na omlet na słodko.

tez taki robie i jest zawsz puszysty i delikatny.pozdrawiam Krystian z Rybnika

Zgłoś 02.09.2005 Martana

Do Kur(w)y Domowej (ciesz sie, ze pisze twoj nick z wielkiej litery) - nie wiem co z ciebie za stwor ale wiem jedno - to jest forum kulinarne a nie perwer chat wiec racz sie nie odzywac. Co do p... Pokaż więcej

Do Kur(w)y Domowej (ciesz sie, ze pisze twoj nick z wielkiej litery) - nie wiem co z ciebie za stwor ale wiem jedno - to jest forum kulinarne a nie perwer chat wiec racz sie nie odzywac. Co do przepisu to jest zwyczajny i bardzo uniwersalny. Wystarczy nie dodawac cukru tylko sol i np ziola prowansalskie i bedzie mozna zatopic w masie jajeczniej pomidory, szynke, oliwki i kto co lubi:) Pozdrawiam Autorke.

Zgłoś 03.09.2005 niunia

Ja tam nie lubie omletu bo jest za bardzo słodki

Zgłoś 24.09.2005 martyna

ktos napisal ze mozna dodac tez wode mineralna dla wiekszej puszystosci,ale ile tej wody...sorki ale jestem poczatkujaca w gotowaniu,zaczynam sie uczyc...pozdrawiam i dzieki za odpowiedz :)

Zgłoś 29.10.2005 Piotrek

Teraz już wiemco zjem na śniadanie.

Dzięki :)

Zgłoś 08.11.2005 Muszelka

zawsze kiedy robiłam omlet wychodził mi bardzo płaski znajomy podpowiedział mi ze mozna do jajka dodac bułkę tartą (tak żeby powstała gęsta papka) sól albo kucharek czy vegetę do smaku i na pate... Pokaż więcej

zawsze kiedy robiłam omlet wychodził mi bardzo płaski znajomy podpowiedział mi ze mozna do jajka dodac bułkę tartą (tak żeby powstała gęsta papka) sól albo kucharek czy vegetę do smaku i na patelke z tym. jadłam dobre ale czy to omlet? pozdrawiam

Zgłoś 03.12.2005 szymon66113

Jeśli ktos mi może przesłać na e -meil jakieś zajefajne przepisy na jajecznice lub omlet

Zgłoś 03.12.2005 szymon66113

ZGURY DZIĘKUJE

Zgłoś 04.12.2005 Sylwia

Pyszne sniadanko!Mniam mniam i zycze wszystkim smacznego!!!

Zgłoś 05.01.2006 ada

ten przepis jest nie zbyt dobry

Zgłoś 21.02.2006 jusia

Do Ani z Sopotu!!!

Mialam dzis ochote na omleta, a ze nie pamietalam jak sie robi, to stwierdzialmze przeciez od czego jest internet:) Znalazlam i na dodatek natchnelam sie na Twoj Aniu p... Pokaż więcej

Do Ani z Sopotu!!!

Mialam dzis ochote na omleta, a ze nie pamietalam jak sie robi, to stwierdzialmze przeciez od czego jest internet:) Znalazlam i na dodatek natchnelam sie na Twoj Aniu przepis na omleta ma slodko- zrobilam go i wlasnie sie zajadam:) PYCHA gratuluje przepisu!!!

Justyna

Zgłoś 21.02.2006 jajko

własnie zaczynam robić omlet wg pomysłu Ani z Sopotu, mam nadzieję że wyjdzie dobry :) choć z moim talentem to nie wiem czy to wyjdzie.... ;(

Zgłoś 21.02.2006 jajko

wyszło! był pycha :D

Zgłoś 28.02.2006 nina

Piszecie, ze na omleta biszkoptowego trzeba osobno zoltka i osobno bialka ubijac - ja tego nie robie, mieszam mikserem najpierw cale jaja, pozniej dodaje cukier, make i ew. odrobine proszku do p... Pokaż więcej

Piszecie, ze na omleta biszkoptowego trzeba osobno zoltka i osobno bialka ubijac - ja tego nie robie, mieszam mikserem najpierw cale jaja, pozniej dodaje cukier, make i ew. odrobine proszku do pieczenia - wychodzi znakomity i wydaje mi sie, ze szkoda czasu na oddzielne ubijanie, sprobujcie... Ja sprobuje wg waszego przepisu, bo jestem ciekawa czy czyms sie roznia... Pozdrowionka :P

Zgłoś 28.03.2006 Kasia

Polecam omlet Ani z Sopotu,też taki robię i tylko taki !

Zgłoś 31.03.2006 bialazzz

Właśnie mi sie smarzy ROKITKOWY omlet...hehe,mam nadzieje że pękne z najedzenia:) i 10 orgazmów dzięki przepysznemu smakowi..mniam

Zgłoś 19.04.2006 tiesto

wielkie dzieki aniu z sopotu!! bylem sam na chachie i sobie chcialem zrobic wlasnie omlecik jakis prosty i dzieki tobie nie umarlem z glodu hehe buziaki

Zgłoś 19.04.2006 Misiadela

Kuurde...oczywiscie poszlam na łatwizne i zrobiłam tego "omleta" z samych jajek. Troche dziwny wyszedł i jak czytam komentarze to żałuje ze nie zabrałam się za omlecika przepisu Rokity... Pokaż więcej

Kuurde...oczywiscie poszlam na łatwizne i zrobiłam tego "omleta" z samych jajek. Troche dziwny wyszedł i jak czytam komentarze to żałuje ze nie zabrałam się za omlecika przepisu Rokity. heh następnym razem...:)

Zgłoś 20.04.2006 Julie

Jak to sa omlety to juz nie wiem, to wszystko smakuje jak jajecznica :-( a poza tym jest tluste............

Zgłoś 02.05.2006 Slaw(L)

Musze zejść do piwnicy po rower...omlet poczeka

Zgłoś 17.05.2006 ruda

dobry niby ten omlet, tylko trochę za tłusty

Zgłoś 26.05.2006 Adam

omlet jest niezły, ale lepsze są z mąką

Zgłoś 04.06.2006 georgio

właśnie probowałem zrobić ten przysmak i chyba wole pozostać przy tradycyjnej jajecznicy;) no coż nie każdy ma zdolności kulinarne

Zgłoś 17.08.2006 czytanka

Skoro mi wyszło to znaczy, że naprawdę jest łatwe. Dodałam Bazylii i szynki...jami:)

Zgłoś 25.08.2006 marta

to nie jest przepis na omlet tylko na zbita jejeczice heheheheh!! po pierwsze onmlet sie robi oddzielajac bialka od zoltek .. polga to na ubiciu piany z bialek potem wrzuceniu do tego zoltek i w... Pokaż więcej

to nie jest przepis na omlet tylko na zbita jejeczice heheheheh!! po pierwsze onmlet sie robi oddzielajac bialka od zoltek .. polga to na ubiciu piany z bialek potem wrzuceniu do tego zoltek i wymieszania z maka... zeby powstala efektowna leista masa... wiec nie wiem kto dal taki przepis ktory nie jest omletem ...

Zgłoś 18.09.2006 DEX

No wszystko ładnie, pięknie ale ja słyszałem że omlet robi się troche inaczej z mąką i wogóle, osobno białka i żółtka ubic to i takie tam więc co jest??????????

Zgłoś 10.10.2008 Pewna wariatka

Noo...Lubie omlety ale to jest boskie

Zgłoś 22.10.2006 Dagunia:P

Hej:P Ja właśnie zrobiłam omlet z przepisu Ani z Sopotu. Wyszedł boski! Zapisałam go domoich przepisów! Jeszcze muszę spróbować przepisu Rokity... Tylko ciekawe jest to, że dziewczyna, która nap... Pokaż więcej

Hej:P Ja właśnie zrobiłam omlet z przepisu Ani z Sopotu. Wyszedł boski! Zapisałam go domoich przepisów! Jeszcze muszę spróbować przepisu Rokity... Tylko ciekawe jest to, że dziewczyna, która napisała komentarz zaraz pod nią, wychwalała jej przepis, mówiła, że jest świetny i w ogóle.. a mają taki sam e-mail, jak ktoś już wcześniej zauważył;/ Ale nieważne... Zaniedługo spróbuję sama wymyśleć jakiś oryginalny przepis na... OMLET:P Buziaczki:*:*:*

Zgłoś 25.11.2006 agataiwonafankimąki

co przepraszam bardzo wy te omlety wcinacie bez maki??!?!?!?!? dzicy jestescie.... maka rulez!

Zgłoś 19.12.2006 Kisia

A wie bardzo zainteresował mnie przepis numer 1. Niestety nie wyszedł mi;/;/ Co jest z tym masłem??? mi zamiat omletu wyszła jakaś paćka?? O czym to świadczy?? NIch ktosik mi napisze help:(

... Pokaż więcej

A wie bardzo zainteresował mnie przepis numer 1. Niestety nie wyszedł mi;/;/ Co jest z tym masłem??? mi zamiat omletu wyszła jakaś paćka?? O czym to świadczy?? NIch ktosik mi napisze help:(

Zgłoś 01.01.2007 balducci

Nie wiem, ale omlet Rokity wyszedł mi tak puszysty, z zanim się góra upiekła to dół już sie spalił. Wydaje mi się, że lepiej nie ubijać tej piany na sztywno tylko zrobić bardziej leistą konsytęc... Pokaż więcej

Nie wiem, ale omlet Rokity wyszedł mi tak puszysty, z zanim się góra upiekła to dół już sie spalił. Wydaje mi się, że lepiej nie ubijać tej piany na sztywno tylko zrobić bardziej leistą konsytęcję. Dopiero jak dolalem oleju do ciasta udało mi sie go upiec jak należy.

Ogólnie nie polecam początkującym.

Zgłoś 06.01.2007 Pulcheria

Ja zrobiłam wg przepisu Rokity :D No i siedzę sobie w pokoju a w kuchni za ścianą na patelni grzeje się moje cudo :D

Zgłoś 12.01.2007

moj nie urosl, i siedze zly mam to gleboko gdzies

Zgłoś 08.06.2007 Maniu$

Ma ktoś przepis na omlet z mąką ??

Zgłoś 06.04.2007 ................

Oja..... jak patrze jak niektórzy , ppiszą takie głupoty to nie wiem , czy mam się śmiać czy płakać ... ten wasz żenujący dowcip :/

Zgłoś 25.04.2007 matrixx

będę przyrządzał ale będzie uczta !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 03.06.2007 katya

jeszcze nie kosztowałam ale ten przepis narobił mi smaka na tego omleta i za chwile idę do kuchni coś upichcić :-)

Zgłoś 01.06.2007 kali

rewelacyjny przepis na omlet, kocham go

produkty:

3 jajka

5 lyżeczek mąki

troche mleka bądź łyżeczka śmietany

masełko

4 pieczarki

1 kiełbasa (ocz... Pokaż więcej

rewelacyjny przepis na omlet, kocham go

produkty:

3 jajka

5 lyżeczek mąki

troche mleka bądź łyżeczka śmietany

masełko

4 pieczarki

1 kiełbasa (oczywiście jak najchudsza)

sól, piepsz, zioła prowansalskie oraz majeranek

parmezan

ser żółty w kostce

1 cebula

kilka oliwek

Sposób przyrządzenia.

skrajamy na kostke keiłbase pieczarki, ser, oliwki i cebula. kiełbase na rozgrzane masło wrzucamy na początku, kilka chwil później pieczarki. w czasie gdy to się smarzy rozbijamy jajka do talerza, dodajemy mleka bądź śmietany i 5 łyżeczek mąki. przyprawiamy solą, piepszem, ziołami prowansalskimi i majerankiem. ilości przypraw oczywiście w zależności kto ile lubi.dosypujemy duża ilość parmezanu. mase ubić widelcem. gdy kiełbasa i pieczarki będa usmażone dodajemy jedna skrojona cebule i kilka oliwek przekrojonych na pół. czekamy chwile aż się zeszkli, nie może być brązowa bo będzie gorzko. wsypujemy skrojony ser w kostke. czekamy dosłownie 20 sec. tylko po to by ser sie rozpuścił i wlewamy mase jajeczną. przykrywamy to i co jakiś czas podnosimy by nie ścięty omlet wlał się pod spód. gdy nabierze rumieńców nakładamy na talerz i smacznego. zjeść od razu po przygotowaniu.

PS : rewelacyjny.

Zgłoś 01.06.2007

bo to trzeba na bardzo małym ogniu smarzyć. a co do tego gościaco o szczeniakach psize. i co z tego ze mam 15 lat?? omlet mi wychodzi świetny więc dałem swój przepis. to chyba forum dla wszystki... Pokaż więcej

bo to trzeba na bardzo małym ogniu smarzyć. a co do tego gościaco o szczeniakach psize. i co z tego ze mam 15 lat?? omlet mi wychodzi świetny więc dałem swój przepis. to chyba forum dla wszystkich.

PS : omleta można polac ketchupem jeśli ktoś lubi

Zgłoś 01.05.2007 olka

Dobrze przykryć go smarząc na patelni, by w środku się zrobił ;)

Zgłoś 07.05.2007 Ada

z dołu się spalił a z gory jeszcze był nie zrobiony...

Zgłoś 13.05.2007 buber23

ale tu chamstwo pisze . pewnie jakies szczeniaki udajace doroslych , bo oni tacy fajni sa , ale jak zalosni to juz nie pomysla

Zgłoś 22.11.2008 obama

Wysmienity przepis.

Zamiast swierzej bazyli dodalem suszona, sporo ostrej papryki suszonej, sporo pieprzu.

Wyszedl super !!!

Polecam

Zgłoś 22.05.2007 Spojlerek

No ja zrobiłem dziś i było bardzo smaczne , polecam dodać trochę cynamonu do jajek a później konfitura i można jeść.POzdrawiam

Zgłoś 12.06.2007 Bóbr

Ja zrobiłem tak...:

rozdzieliłem 3 jajka na białka i żółtka,

żółtka zostawiłem w spokoju i zająłem się białkami.

Zacząłem je ubijac i jak tylko zaczęły się, pienic dosypałem... Pokaż więcej

Ja zrobiłem tak...:

rozdzieliłem 3 jajka na białka i żółtka,

żółtka zostawiłem w spokoju i zająłem się białkami.

Zacząłem je ubijac i jak tylko zaczęły się, pienic dosypałem aż 3 płaskie łyżki cukru i ubiłem to wszystko na sztywną pianę.

Ubijając dalej posypywałem pianę mąką przenną delikatnie prusząc żeby nie zrobiły się "kluski" z mąki.

Dosypywałem tak aż wsypałem 3 płaskie łyżki mąki (tyle ile cukru)

Jak wszystko się ładnie wymieszało to dodałem żółtka i doprowadziłem do jednolitej puszystej masy (ubijając)

Potem wszystko na patelnie z rozgrzanym olejem (na bardzo wolnym ogniu)

Jak się już zarumienił od spodu to wysunąłem na talerz, rozłożyłem świeże, pokrojone truskawki i złożyłem na pół.

Wyglądało i smakowało jakby było nadziane kremem z truskawkami.

Mojej dziewczynie bardzo smakowało (tak jak i mi z resztą) a poza tym zadziałało jak niezły afrodyzjak...

Niestety trzeba dużo cierpliwości (i siły) żeby to wszystko tak ubijac i ubijac, ale moim zdaniem NAPRAWDĘ WARTO!

Gorrrąco polecam!!!

Zgłoś 09.07.2007 monika

polecam przepis ani z sopotu, to jest omlet, podany tu przepis to prkatycznie jajecznica z dodatkami

Zgłoś 28.10.2007 Misiek

nooo ja sobie zrobilem omlet z tego przepisu tylko dodałem jeszcze ser pokrojony w kostki i szynkę do rozklepanej masy i wylalem wszystko na rozgrzana patelnie było swietne :)

Zgłoś 29.10.2007 Daria

Ten omlet jest bardzo dobry tylko ze ja dodalam jeszcze pomidorka ser i szynke...:) Spróbujcie:) Pozdrawiam:)

Zgłoś 03.11.2007 mateusz

bardzo dobre le czemu skladniki wypadajom

Zgłoś 03.11.2007 matesz

ci co piszom zle komentaze sie nie znajom,ale z jednym mam klopot bo skladniki wypadajom inieda sie go obrucic by sie wlalo to cos pozdro:)

Zgłoś 18.11.2007 KuchRA

mam 13 lat i pierwszy raz spróbowalem omletu jest bardzo dobry :-)

Zgłoś 23.11.2007 Oskar

ja dodaje jeszcze mąki do ciasta, jest wtedy bardziej puszysty =]

a najlepszy jest z żółtym serem i kielbaska.

Zgłoś 23.11.2007 czarek

super

Zgłoś 23.11.2007 czarek

super!!1!!

Zgłoś 17.10.2008 shes

Ja omlet robie zupełnie 'na leniwca', wrzucam dwa jajka do garnuszka, dorzucam do tego dwie łyżki mąki, dolewam odrobine mleka i miksuje. koniec podstawy (; dla smaku dodaje różności, ... Pokaż więcej

Ja omlet robie zupełnie 'na leniwca', wrzucam dwa jajka do garnuszka, dorzucam do tego dwie łyżki mąki, dolewam odrobine mleka i miksuje. koniec podstawy (; dla smaku dodaje różności, własnie jem taki, w którym do podstawowej, płynnej masy dosypałam posiekanych oliwek, bazylie, oregano i troche startego sera, po wylaniu masy na patelnie ułozyłam kilka plasterków pomidora i gotowe. jedynym problemem jest odwracanie omleta, bo jest on z dosyc rzadkiego ciasta iu troche sie leje, ale nie ma sie czym przejmować :) polecam taki omlet 'po włosku', prawie jak pizza (; na zdjety z patelni omlet juz nic wiecej nie daje, chyba, że jakiś dobry sosik pomidorowy albo czosnkowy :)