Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Omlet (przepis podstawowy)

Tekst i foto pieprz_cayenne 31-10-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
1-prosty5 min.-

Składniki:

1 białko, 1 żółtko, szczypta soli, 1 płaska łyżka cukru, 1 łyka mleka, 0,5 łyżki mąki, masło do smażenia.

Jak przyrządzić:

Żółtko utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, mleko. Mieszać do jednolitej masy. Białko ubić na sztywno z odrobiną soli. Żółtka delikatnie zmieszać z pianą.
Rozpuścić masło na patelni, rozgrzać, smażyć do zbrązowienia po obu stronach.

Jak podawać?

Podawać z dodatkami według własnego uznania - cukier puder, dżem i inne.

Uwagi:

Przekładając omlet na drugą stronę należy złożyć go na pół, obrócić, a następnie rozłożyć.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.