Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Omlet tysiąca smaków

Tekst i foto Julia S. 26-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
215 złprosty15 min.niska

Składniki:

4 jajka, żółty ser, mleko, oliwki, pomidorki koktajlowe, brokuły, kalafior, marchewka, sól, pieprz, oregano, natka pietruszki.

Jak przyrządzić:

Ubijamy jajka z mlekiem i żółtym serem, dodajemy przyprawy. Przygotowujemy na parze kalafior, brokuły i młodą marchewkę (korzystamy wyłącznie z młodych, wiosennych warzyw). Smażymy omlet na patelni (najlepiej teflonowej, ponieważ omlet nie będzie do niej przywierał). Lekko wysmażony z obu stron omlet wykładamy na duży talerz, nakładamy na niego warzywa przygotowane na parze. Zwijamy omlet. Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi, posypujemy natką pietruszki.

Potrzebne przybory:

ubijaczka do jaj, patelnia, urządzenie do gotowania na parze

Jak podawać?

Na dużym talerzu, powinna być wiosenna, więc kolorowa. Dlatego radzę potrawę dekorować pomidorkami koktajlowymi i natką pietruszki.

Uwagi:

Jest to lekkie, wiosenne, sycące danie, które będzie smakować każdemu. Trzeba jednak korzystać z odpowiedniej patelni, ponieważ omlet przywierający do patelni lub przypalony jest niezjadliwy.

Czas przygotowania:

Omlet 5 minut, warzywa ok. 10 minut.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.