Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Omlet wiejski ze smażoną polędwicą i sosem pomidorowym

Tekst i foto Ania 17-04-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-średni20 min.-

Składniki:

Polędwica wołowa - 480 g, olej sojowy - 3 łyżki, mrożonka zupa pieczarkowa Hortex - 1 opakowanie, mleko 3,2% - 1 szklanka, jajka - 8 szt., masło - 60 g, pomidory pelati - 2 szklanki, bulion drobiowy - ½ szklanki, listki świeżej bazylii, sól, pieprz czarny świeżo mielony.

Jak przyrządzić:

Sos: Pomidory pelati łączymy z bulionem i zagotowujemy. Po zagotowaniu miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem dodajemy miękki kawałek masła i pokrojoną bazylię. Warzywa: Mrożonkę zupa pieczarkowa Hortex (bez rozmrażania) przesmażamy na maśle, następnie obficie kropimy wodą. Przykrywamy pokrywą i dusimy około 8 minut. Pod koniec duszenia solimy i posypujemy pieprzem. Gdy woda nie odparuje, odkrywamy pokrywę i gotujemy, tak aby jak najwięcej wody odparowało. Przygotowanie omletu warzywnego: Mleko mieszamy z jakami trzepaczką rózgową. Przestudzone warzywa mieszamy z rozmąconymi jajkami i mlekiem. Tak przygotowane warzywa dzielimy na cztery części i smażymy na maśle na małym ogniu grube warzywne omlety z obu stron.

Jak podawać?

Na płaski duży talerz wylewamy sos pomidorowy, na który kładziemy omlet. Na omlet kładziemy usmażony na oleju befsztyk z polędwicy. Dekorujemy listkiem świeżej bazylii.

Uwagi:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.