Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Omlet z frytkami

Tekst i foto ann 21-08-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
1-prosty30 min.-

Składniki:

2 jajka, mąka, woda, sól, pieprz, ziemniak surowy, cebula, kiełbasa podwędzana, ser, olej

Jak przyrządzić:

Najpierw kroimy kiełbasę w kostkę, wraz z cebulą smażymy na oleju i przekładamy na talerz. W międzyczasie rozbijamy dwa jajka i ubijamy je z niewielką ilością wody (ok. 2 łyżek) oraz odrobiną mąki (2-3 łyżki). Następnie kroimy ziemniaka w plastry i smażymy z obu stron, trzeba uważać, by nie spiec ich za bardzo, ponieważ gdy będą już prawie usmażone, wylewamy na nie przygotowaną masę jajeczną, na to wszystko kładziemy usmażoną cebulkę i kiełbasę oraz ser potarty lub w plastrach. Omlet skladamy na pół, trzymamy jeszcze chwilę na ogniu, aby rozpuścił się ser, ściągamy z ognia i na talerz. Smacznego:)

Potrzebne przybory:

miska, patelnia, nóż, deska do krojenia, widelec do rozbicia jajek

Jak podawać?

Najlepiej smakuje z keczupem, ale oczywiście wg gustu można podawać z sosem majonezowym, tatarskim - jak kto lubi.

Czas przygotowania:

Tak mi się zdaje, że 30 min, może troche krócej, a może trochę dłużej, w zależności, jak kto jest wprawiony w kuchni:)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 05.02.2007 Madziotto

Uwielbiam to danie ;) Naprawdę rewelacja ;) Tylko troszkę przyciężkawe....Ale co tam! PYCHA!

Zgłoś 27.06.2008 andziaa

Czytajac zrobilam sie glodna.brzmi bardzo zachecajaco.napewno zrobie :)

Zgłoś 24.02.2011 Kasiusia

w końcu jakiś normalny, prosty i w dodatku smacznie wyglądający przepis... pozdrawiam