Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Omlet z groszkiem

Tekst i foto Sara 21-02-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--średni--

Składniki:

4 jaja,
1/6 szklanki mleka,
łyżka stołowa mąki,
duża szczypta soli,
oregano,
oliwa z oliwek
groszek zielony z puszki

Jak przyrządzić:

4 jaja wrzucasz do miski, dodajesz dużą szczyptę soli, trzepiesz do jednolitej masy.
1 łyżkę stołową mąki zalewasz mlekiem tak do 1/6-1/4 szklanki, mieszasz aż do połączenia mąki z mlekiem bez grudek, dodajesz do jajek.
Do miski wsyp oregano i wszystko należy wytrzepać razem trzepaczką.
Ja dodaję 1 czubatą łyżkę oregano.
Rozgrzej oliwę na patelni.
Kiedy będzie już gorąca, wlej zawartość miski.
Kiedy już krawędzie będą tak podsmażone, że z ciekłej masy zmienią się w stałą,
łopatką podważaj z każdej strony krawędź, wpuszczając ciekłą masę pływającą na powierzchni, dopóki powierzchnia nie będzie pozbawiona ciekłych jajek.

Przekrój na pół łopatką i zajrzyj, czy spód ma złocistobrązowy (nie za ciemny) odcień. Jeśli tak, to przerzuć na drugą stronę, którą wystarczy smażyć z 2 minutki, cały czas pilnując.
Wyłóż omlecik na talerzyk i posyp go odcedzonym dokładnie groszkiem.

Uwagi:

Bardzo ważne, by po połączeniu składników masę jajeczną trzepać trzepaczką (nie mieszać!), aby omlet był pulchny.

Najlepsze na śniadanko!

Możecie podawać z czymś innym, ale ja nie umiem sobie już
wyobrazić mojego omlecika bez groszku.
Spróbujcie, a zobaczycie, że to połączenie idealne.

Smacznego!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 28.09.2014 moncler jakne

Hello, we incredibly like your sto [url=http://www.casino-bled.si/wp-content/languages/si.php]moncler jakne[/url]ry very much, getting excited about your.