Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Omlet z kozim serem i miętą

08.06.2011

Kozi ser i mięta świetnie do siebie pasują. Oprawione omletem ze smacznych jajek smakują wybornie. Do mięty nie trzeba nikogo przekonywać, uspokaja, odświeża i od tysięcy lat stosowana jest właśnie jako przyprawa. Do omletu można i warto dodać sporo świeżych liści, by omlet był aromatyczny.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
215 złprosty15 min.wysoka

Składniki:

4 jajka,
1 szklanka posiekanych liści mięty,
10 dag twarożku koziego,
2 łyżki oliwy,
1 łyżka suszonego tymianku,
sól i pieprz.

Jak przyrządzić?

Jaja lekko ubijamy widelcem.

Na patelni teflonowej rozgrzewamy oliwę i wlewamy jajka.

Nie dotykając ich czekamy, aż się zetną.

Kiedy się to uda, poruszamy omletem, by oderwał się od dna patelni.

Gdy omlet będzie ścięty z zewnątrz, a jeszcze lekko płynny w środku, doprawiamy solą i pieprzem, rozsypujemy kawałki sera, tymianek i posiekaną miętę.

Po minucie odstawiamy patelnię, składamy omlet na pół i czekamy 2 minuty, by ser się rozpuścił.

Jak podawać?


Omlet podajemy gorący, ozdobiony gałązką mięty.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.06.2011 Kasia

Brzmi bardzo smakowicie :)

idealny na niedzielne śniadanie !