Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Omlet z serem

Tekst i foto herooo17 12-10-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2? zł-15-20 min.?

Składniki:

2 średniej wielkości cebule, duży pomidor, tarty żółty ser, 3 jajka, ok. 0,5 szklanki mleka, olej, duża łyżka mąki, zioła prowansalskie - dużo, pieprz, sól, chili, można dodać jeszcze szczypiorek, jeśli ktoś lubi.

Jak przyrządzić:

Na patelni rozgrzać olej i wrzucić drobno posiekaną cebulę (można smażyć również na maśle, wtedy cebula ma delikatniejszy smak). Kiedy się już mocniej zeszkli i zrumieni, dodać pokrojony drobno pomidor, dodać przyprawy i zioła. W misce rozbełtać jajka, mleko i mąkę trzepaczką rózgową, żeby nie było grudek. Dodać ewentualnie szczypiorek i przygotowaną wcześniej smażoną cebulę z pomidorem i trochę tartego sera. Wymieszać i wlać na patelnię na rozgrzany olej. Posypać resztą sera. Prawie zawsze sie udaje.

Potrzebne przybory:

patelnia, trzepaczka rózgowa, miska, drewniana łopatka do do mieszania na patelni, ostry nóz

Jak podawać?

Można polać odrobiną keczupu, ale smakuje doskonale i bez tego :)

Uwagi:

Jeżeli oleju jest za dużo i zebrał się naokoło omleta, brzegi można posypać bułką tartą, która doskonale wchłania tłuszcz i nadaje chrupkości. Można posypać delikatnie całą powierzchnię omleta, wtedy po przewróceniu na drugą stronę ładnie się zrumieni :)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.10.2007 raven

Wyprobowalam ten przpis i wyszedl mi z tego naprawde fantastyczny obiad :) polecam

Zgłoś 18.04.2008 siersciuch89

przypalil mi sie troche...

ale i tak go zjem :P