Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Omlet ziemniaczany

Tekst i foto grażyna 21-02-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty20 min.?

Składniki:

400 g ziemniaków,
duża cebula,
200 g pieczarek,
8 łyżek oleju,
pęczek szczypiorku,
sól, pieprz,
starta gałka muszkatołowa,
5 jajek

Jak przyrządzić:

Ziemniaki obrać, umyć, poszatkować na cieniutkie plasterki.
Cebulę obrać, posiekać. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić na cienkie plasterki. Szczypior umyć, osuszyć, posiekać.
Połowę oleju rozgrzać na patelni. Wrzucić plasterki ziemniaków i cebulę, smażyć 1 min.
Dołożyć pokrojone pieczarki, wymieszać, podsmażyć. Przełożyć do miski, dodać szczypior (trochę zostawić), przyprawić pieprzem i solą oraz gałką muszkatołową. Przestudzić.
Jaja roztrzepać, dodać do masy pieczarkowo-ziemniaczanej.
Resztę oleju rozgrzewamy na patelni, przełożyć masę. Smażymy 10 min. Odwrócić za pomocą łopatki, smażyć dalsze 10 min. Posypać szczypiorkiem.
Omlet pokroić na porcje, wyłożyć na ogrzane talerze.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 17.06.2007 tomer

bardzo dobre :) polecam !!

Zgłoś 01.02.2010 jakiś

zadziwiająco proste i smaczne :)