Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Oryginalna tortilla z Walencji

Tekst i foto FILOMENA 12-08-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-6ok. 6 złwymagający30 min.?

Składniki:

8 średnich ziemniaków,
4 średnie cebule,
jajka (średnio przyjmuje się 2 szt. na osobę),
sól,
pieprz,
oliwa z oliwek.

Jak przyrządzić:

Ziemniaki pokroić w bardzo cienkie plasterki, odłożyć do miski i przykryć lnianą ściereczką. Cebulę pokroić w cieniutkie talarki i odłożyć na ok. 5 min. do drugiej miski. W dużej misce rozbić i "rozkłócić" jajka, do jajek dodać pokrojone ziemniaki i cebulę, wymieszać i posolić do smaku. Na średniej patelni rozgrzać oliwę, wlać część masy i smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu jednej strony tortilii następuje trudny moment odwrócenia masy na drugą stronę. Hiszpanie używają do tego celu dużego talerza, lecz to jest sztuka. Polecam pokrywkę dopasowaną do średnicy patelni. Należy zsunąć tortillę częścią usmażoną na pokrywkę i zwinnym ruchem włożyć nieusmażoną stronę tortilli na patelnię.

Potrzebne przybory:

3 miski, ostry nóż, patelnia, pokrywka.

Jak podawać?

Podawać na ciepło lub na zimno.
Zawsze jest pyszna.

Uwagi:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.08.2005 koala

Hehe, zaraz się zacznie "a co to jest rozkłucone jajko?" ;]

Jakiej grubosci mniej wiecej powinna byc tortilla?

Zgłoś 17.08.2005 filomena

Przepraszam, ale zapomniałam napisać że przed połączeniem ziemniaków i cebuli z jajkiem należy te składniki usmażyć oddzielnie i dopiero dodać do masy jajecznej.

Zgłoś 17.08.2005 filomena

Grubość tortilii taka jak zwykły omlet. SMACZNEGO !!!

Zgłoś 20.08.2005 aaagaaa

Też znam ten oryginalny przepis i bardzo polecam (choć ja wzbogacam całość pieczarkami, których jestem fanką). A co do przewrotu potrawy (najtrudniejsza część przygotowania), to ja z tym miałam... Pokaż więcej

Też znam ten oryginalny przepis i bardzo polecam (choć ja wzbogacam całość pieczarkami, których jestem fanką). A co do przewrotu potrawy (najtrudniejsza część przygotowania), to ja z tym miałam do niedawna zawsze niezły problem (nawet specjalnie dla tej potrawy szukałam dwustronnej patelni - nigdzie nie dostałam) do czasu, gdy gdzieś wyczytałam, że jak z dołu całość się podsmaży, to patelnię (wraz z zawartością he, he) wsadzamy do rozgrzanego piekarnika na 2-4 minutki (najlepiej ustawić na 180 st. na funkcję grill, jak ktoś ma). Z góry się świetnie wówczas spiecze i już nie ma problemu z kiepskim odwracaniem :) Polecam, wypróbowałam, u mnie działa na 100 procent :)

Aha, całość polecam z kieliszkiem czerwonego, wytrawnego wina - pychota :)

Zgłoś 22.08.2005 filomena

Bardzo dobry pomysł z zapiekaniem tortilii, dzięki za radę.

Pozdrawiam.

Zgłoś 10.10.2005 monika

Wydaje mi się ze potrawa to rodzaj tarty, a nie tortilli. Nie jestem znawca kuchni, ale tortilla to rodzaj chrupkiego nalesnika z nadzieniem miesnym i jest to potrawa meksykanska. Sam przepis br... Pokaż więcej

Wydaje mi się ze potrawa to rodzaj tarty, a nie tortilli. Nie jestem znawca kuchni, ale tortilla to rodzaj chrupkiego nalesnika z nadzieniem miesnym i jest to potrawa meksykanska. Sam przepis brzmi jednak ciekawie i mysle ze wart jest wyprobowania

Zgłoś 07.11.2005 roberto

Kochani, zapiekanie tortilli pozbawia ją jednego z głównych atutów - tortillę obsmaża się tak, aby w środku jajka były leciutko płynne... ja używam teflonowej patelni z zaokrąglonym dnem - jak w... Pokaż więcej

Kochani, zapiekanie tortilli pozbawia ją jednego z głównych atutów - tortillę obsmaża się tak, aby w środku jajka były leciutko płynne... ja używam teflonowej patelni z zaokrąglonym dnem - jak większość patelni teflonowych - i podsmażoną na patelni na rumiano bez problemu daje się zsunąć na talerz, nakryć patelnią i całość odwrócić! Aha! czosnek dla mnie konieczny! Na wierzch, już na talerzu, daję plastry świeżego pomidora z solą i pieprzem.

Pozdrawiam

Zgłoś 07.11.2005 roberto

Moniko, tortilla hiszpańska niewiele ma wspólnego z meksykańską. To, o czym piszesz, ma tę samą nazwę, ale tak na prawdę to mówisz o tacos - placuszkach z kukurydzianej mąki specjalnie preparowa... Pokaż więcej

Moniko, tortilla hiszpańska niewiele ma wspólnego z meksykańską. To, o czym piszesz, ma tę samą nazwę, ale tak na prawdę to mówisz o tacos - placuszkach z kukurydzianej mąki specjalnie preparowanej (masa harina, niedostępna u nas), smażonych na chrupko w głębokim tłuszczu, składanych i wypełnianych mięsem, jarzynami a nawet żywymi mrówkami...(widziałem!!!)

Pozdrawiam.

Zgłoś 07.04.2006 Paola

Ale co, te ziemniaki mają być ugotowane najpierw??????????

Zgłoś 21.05.2011 RYiYkJbY

The forum is a brighter place thanks to your posts. Tankhs!

Zgłoś 27.05.2010 Natalia

co najpierw trzeba wlorzyc do tortilli