Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Oryginalna zapiekanka ziemniaczana

Tekst i foto daro 06-03-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty60 min.-

Składniki:

8-10 średnich ziemniaków, 6 jajek, 0,5 kg kiełbasy (według gustu), ser żółty, śmietana, oliwa, sól, pieprz, zioła

Jak przyrządzić:

Ziemniaki i jajka ugotować - ziemniaki w mundurkach, jajka na twardo. Ser zetrzeć.
Po ugotowaniu ziemniaki obrać i pokroić w plasterki ok. 0,5 cm, jajka i kiełbasę również pokroić w plasterki.
Następnie posmarować naczynie żaroodporne lub brytfannę oliwą i zacząć układać warstwy. Najpierw warstwę ziemniaków, posolić, następnie warstwę jajek, posolić, na koniec warstwę kiełbasy. Wszystko posypać małą ilością sera, polać śmietaną i posypać ziołami.
Następnie czynność z układaniem warstw i soleniem powtórzyć jeszcze raz, posypać znowu serem, polać śmietaną i posypać ziołami.
I na koniec ułożyć ostatnią warstwę ziemniaków, posolić, posypać resztą sera (dość obficie), posypać ziołami. Przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika na 40-50 min, piec w temp. 200 st. C.
Po upływie tego czasu zdjąć pokrywkę i jeszcze zostawić na 15 min w tej temperaturze, aby zrumienić ser.

Jak podawać?

Podawać na gorąco.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.03.2006 boa

ile tej śmietany?

Zgłoś 24.07.2008 ala

mniam pyszne ale nie sprubowałam.

Zgłoś 24.07.2008 Malwina

a jak to smakuje?