Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Orzechowa sałatka szpinakowa

04.05.2010

Młody, świeżutki szpinak to znakomita baza dla wiosennych sałatek. Ten przepis to propozycja dla łasuchów. Taka sałatka jest przepyszna i błyskawicznie znika z talerzy, także tych osób, które za sałatkami czy szpinakiem nie przepadają. Jeśli nie liczymy kalorii, ale chcemy dostarczyć organizmowi ładunek witamin, minerałów i zdrowych składników odżywczych taka sałatka to idealne rozwiązanie. Jej przygotowanie trwa zaledwie 10 minut i gwarantuję, że zachwyci wszystkich.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
315 złprosty10 min.średnia

Składniki:

20 dag świeżego szpinaku,
½ szklanki orzechów (brazylijskich, nerkowców i pini w dowolnych proporcjach).

Sos:

1 łyżka octu balsamicznego,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżeczka miodu,
sól i pieprz.

Jak przyrządzić?

Szpinak myjemy i siekamy na paski.

Do słoiczka wlewamy składniki na sos, zakręcamy go i przez chwilę wstrząsamy, by dobrze się zmieszały.

Orzechy szatkujemy ostrym nożem i wsypujemy na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu.

Przez ok. 1-2 minuty prażymy orzechy, często je mieszając.

Na talerzu rozkładamy pocięte liście szpinaku, posypujemy orzechami i polewamy sosem.

Jak podawać?

Podajemy od razu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 10.05.2010 Kasia

hehe, nie no na zdjęciach ładnie wygląda, tyle, że ja szpinak preferuję raczej przyrządzony np z makaronem i fetą, ale nie na surowo na pewno (uraz z dzieciństwa chyba:P) jeśli chodzi o orzechy ... Pokaż więcej

hehe, nie no na zdjęciach ładnie wygląda, tyle, że ja szpinak preferuję raczej przyrządzony np z makaronem i fetą, ale nie na surowo na pewno (uraz z dzieciństwa chyba:P) jeśli chodzi o orzechy uwielbiam i mam kilka sprawdzonych sałatek z nimi, jedną z moich ulubionych jest taka z orzechami, camambertem i kurczakiem:) coś lekkiego na wiosnę, dokładny przepis znalazłam niedawno na http://www.klubdobrejenergii.pl/przepisy/salatki.html/40/Salata_z_orzechami/ polecam, już kilka razy ją robiłam:)

Zgłoś 05.05.2010 mlodyy

mojego wzroku to nie przyciaga za bardzo...

Zgłoś 05.05.2010 Raz Putin

Aggie, kompletnie mi się nie chce pisać, ale po tym powalającym i złożonym, wykwintnym daniu, Twoje szanse na herbe z cytrą rosną szybko, trzeba tylko nie przegapić momentu kiedy za trudne będzi... Pokaż więcej

Aggie, kompletnie mi się nie chce pisać, ale po tym powalającym i złożonym, wykwintnym daniu, Twoje szanse na herbe z cytrą rosną szybko, trzeba tylko nie przegapić momentu kiedy za trudne będzie dodanie cytryny, bo na cukier bym nie liczył. Zatrudne.

Oliwko, kocham Cię jak własną matkę !

Zgłoś 05.05.2010 Raz Putin

Oj sorry za "Zatrudne".

Ale wpadł mi do głowy genialny pomysł.

Sałata z cytryną.

Nie wiem czy dacie sobie radę,

trzeba porwać sałatę i polać cytryną.

Pokaż więcej

Oj sorry za "Zatrudne".

Ale wpadł mi do głowy genialny pomysł.

Sałata z cytryną.

Nie wiem czy dacie sobie radę,

trzeba porwać sałatę i polać cytryną.

Można też dosłodzić dla smaku.

Zgłoś 05.05.2010 Obserwator

Winszuję - szacun i respekt za ten przepis.

Zgłoś 05.05.2010 k-kow

Lubię ten sosik dokładnie w takich proporcjach. Szpinak, zwłaszcza młody też kocham. Nie przepadam za orzechami w sałatkach a już na pewno nie w takiej ilości - choć uprażone może jakoś przejdą.... Pokaż więcej

Lubię ten sosik dokładnie w takich proporcjach. Szpinak, zwłaszcza młody też kocham. Nie przepadam za orzechami w sałatkach a już na pewno nie w takiej ilości - choć uprażone może jakoś przejdą.

Zgłoś 05.05.2010 Grazyna

moj maz wcina taka salatke na potege.

Zgłoś 05.05.2010 bluemay

fioletowe kwiatki w doniczce tez do zjedzenia dla gosci, tez sie wszyscy rzucaja?? Pytam...bo ja ze wsi jestem i jak byc moze na salony trafie to chce wiedziec Raz sie zdarzylo, wsunelam kilka t... Pokaż więcej

fioletowe kwiatki w doniczce tez do zjedzenia dla gosci, tez sie wszyscy rzucaja?? Pytam...bo ja ze wsi jestem i jak byc moze na salony trafie to chce wiedziec Raz sie zdarzylo, wsunelam kilka tuzinow wykalaczek, wszyscy byli zachwyceni...wiec z kwiatkiem chce sie upewnic

Zgłoś 05.05.2010 Aggie

Blue

Po mojemu, wszystko co na stole, się zjada. No może poza miską i lyżką. Jakby nie bylo do zjedzenia, toby na stol nie dali.

Zgłoś 06.05.2010 tomek

fuj. Je sie rowniez oczami. To co widze nie jest zachecajace dla oka.

Krotko - To dziwactwo a nie salatka

Zgłoś 06.05.2010 a mnie nie stac

na taka mieszanke orzechow

z wyzszej polki

Zgłoś 09.05.2010 tom

Stara i znana potrawa wegetariańska.

Zamiast orzechów mogą być utłuczone i przyprażone migdały.

Zamiast szpinaku można dać młodego mleczu lub nawet (bardzo) młodej pokrzywy (zgnieść ... Pokaż więcej

Stara i znana potrawa wegetariańska.

Zamiast orzechów mogą być utłuczone i przyprażone migdały.

Zamiast szpinaku można dać młodego mleczu lub nawet (bardzo) młodej pokrzywy (zgnieść przed jedzeniem!).

Jak ktoś nie przepada za wegetariańską "paszą" to będzie tym pluł :)

No, i trzeba to podeprzeć jakimś chlebem czy plackami, bo samo w sobie mało treściwe.

Pozdrawiam mięsożernych,

tom

Zgłoś 11.05.2010 a/p

Mój przepis to szpinak, orzechy włoskie, rodzynki, uprażone płatki migdałowe i na wierzch drobne kiełki (np.brokuł, lucerna) i wszystko polać sosikiem. Sos musi być wyraźny w smaku, tzn. musimy ... Pokaż więcej

Mój przepis to szpinak, orzechy włoskie, rodzynki, uprażone płatki migdałowe i na wierzch drobne kiełki (np.brokuł, lucerna) i wszystko polać sosikiem. Sos musi być wyraźny w smaku, tzn. musimy wyczuwać słodycz miodu i dużo, dużo cytrynki. Polecam na próbę nawet osobom, którym wydaje się, że to zielsko.

Zgłoś 08.05.2010 dżizas

Jest co raz lepiej !!! Sałatkę ową spożywamy z pomocą odkurzacza. Więcej w dziale know-how.

Zgłoś 13.05.2010 Fiona

Grażyno - gdzieś ty tego męża znalazła - współczuję albo jemu albo Tobie!

Zgłoś 10.09.2010 mary

fajny pomysł na sałatkę, jeszcze takiej nie widziałam. ale ja bym tam wplotła jeszcze jakiś ser, np. camembert president, bo jakoś tak mi się dobrze komponuje ze szpinakiem :)