Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Ostre kotleciki ryżowe

Tekst i foto dumboo 27-12-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-5 porcji8-10 złprosty45 min.?

Składniki:

- ryż - 2, 3 torebki,
- koncentrat pomidorowy 30 %,
- 20 dag sera żółtego,
- 1 cebulka,
- 1 ząb czosneczku,
- 1 jajo,
- przyprawy: papryka czerwona, chilli, oregano, moze byc garam masala, curry, pieprz.

Jak przyrządzić:

Ryż gotujemy na miękko, grunt żeby nie był sypki (nie musi być w torebkach). Potem go dobrze odsączyc trzeba i zostawić do ostygnięcia. Potem wrzucić do misy, dodać koncentrat, jajo, stary żółty ser, przysmażoną cebulkę, wycisnięty czosnek i oczywiście masę przypraw. W zaleznosci od gustu - dużo tych przypraw albo umiarkowanie. Ja jem chilli z kotletami...
Tą mase odstawic na chwilkę, jeśli jest zbyt rzadka, to można dodać ciut tartej bułki. Z tego formować kotlety, obtoczyć w bułce i smażyć.
I zajadać się.
Z ogóreczkiem kiszonym, albo kapustą albo sosem jakimś, ale nie wiem jakim, bo ja je jem na "sucho" i na ostro z piwkiem.

Uwagi:

Czzosnek można dać albo nie.

Czas przygotowania:

Mało pracochłonne to danie, tylko łapy ma się brudne, bo to się lepi.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.04.2003 izolda

Kotlety są rewelacyjne, wreszcie ryż w takiej postaci, że jest jadalny, bo szczerze mówiąc ja za nim nie przepadam, robiłam te kotletki kilka razy i wszyscy tak się zajadali, że aż miło było pop... Pokaż więcej

Kotlety są rewelacyjne, wreszcie ryż w takiej postaci, że jest jadalny, bo szczerze mówiąc ja za nim nie przepadam, robiłam te kotletki kilka razy i wszyscy tak się zajadali, że aż miło było popatrzeć, dla mnie super, pozdrowionka.

Zgłoś 22.01.2003 Hopka

Są fantastyczne:)Dla mojego Naj nareszcie znalazło się coś do pożarcia:)Dzięki serdeczne składam i pokłony biję:)Oby więcej takich:)

Zgłoś 14.01.2003 Julka

polecam spróbować z tego farszu zrobić gołąbki. Pychota - robię je regularnie. Z tym, że ryż zalewam wrzątkiem składającym się z oleju, koncentrartu pomidorowego i wody, przysmażam cebulkę, a j... Pokaż więcej

polecam spróbować z tego farszu zrobić gołąbki. Pychota - robię je regularnie. Z tym, że ryż zalewam wrzątkiem składającym się z oleju, koncentrartu pomidorowego i wody, przysmażam cebulkę, a jajka - 2-3 gotuję na twardo i kroję w kostkę.

Pozostałe czynności , jak w przypadku zwykłych gołąbków wykonuję.

Pychota.

Zgłoś 30.12.2002 dumboo

mozna na zimno z jakims dipem

Zgłoś 28.12.2002 asia

A czy te kotletki mozna tak na zimno jesc?

Zgłoś 10.10.2003 Martyna

Kotleciki sa boskie, wszyscy sie u mnie zajadali, troszke mi sie przy smazeniu rozpadly ale i tak doslownie: niebo w gebie!!!!

Zgłoś 13.04.2005 efcka

takie sobie te kotlety, koncentrat z ryżem nie bardzo mi smakuje, i na patelni sie troche rozlecialy

Zgłoś 19.03.2006 MAKO

Są pyszne! Smakowały moim "wybrednym" córkom , a to nie lada sprawa! Do tego ostra suróweczka np. z papryki lub porowa i obiadek gotowy . Naprawdę warto zrobić , danie tanie , szybkie... Pokaż więcej

Są pyszne! Smakowały moim "wybrednym" córkom , a to nie lada sprawa! Do tego ostra suróweczka np. z papryki lub porowa i obiadek gotowy . Naprawdę warto zrobić , danie tanie , szybkie i bardzo smaczne.

Zgłoś 12.02.2005 agnus

Niestety nie smakowały mi

Zgłoś 14.06.2005 lala

Mimo że nie jestem wegetarianką , te kotleciki bardzo mi smakują i robiłam je juz kilka razy. Nawet moja 1,5 roczna córka je zajada.Na wierzch kotlecika kładę łyżkę szpinaku w sosie śmietanowym... Pokaż więcej

Mimo że nie jestem wegetarianką , te kotleciki bardzo mi smakują i robiłam je juz kilka razy. Nawet moja 1,5 roczna córka je zajada.Na wierzch kotlecika kładę łyżkę szpinaku w sosie śmietanowym- bombowy efekt wizualny.

Zgłoś 01.11.2005 Aga

Właśnie je zjadłam, były przepyszne :) Choć troszke się rozwalały podczas smazenia, to pozatym łatwe w przygotowaniu i bardzo dobre. Mniam... niebo dla wegetarianina takiego jak ja :D

Zgłoś 02.11.2007 dd

Kotleciki rewelacja :-) córeczki zachwycone, teraz tylko czekam co mąż powie , pozdrwaiam

Zgłoś 10.12.2007 marta

pycha cala rodzina zajada polecam i pozdrawiam

Zgłoś 15.01.2008 muh

Wyszło mi za rzadkie i bardzo ciężko się to smażyło

Zgłoś 27.05.2009 tomek

pyszne .ja prubowałem z pieczarkami i mięsem mielonym (kotleciki pierw podsmażone a potem duszone w sosie pomidorowym -jeszcze lepsze ) twoje też bardzo dobre pozdrawiam .

Zgłoś 02.06.2009 Aneczka

A mi wyszły ,nie rozwalały się i wszystkim smakowały :) fajny przepis ;)

Zgłoś 02.06.2009 Aneczka

Ana ,gara masala to taka indyjska przyprawa, dość ostra;) a w ogóle najlepiej zakupić w dobrym sklepie w polsce (rzadko spotykana) ,albo zagranicą w jakimś sklepie indyjskim jest często spotykan... Pokaż więcej

Ana ,gara masala to taka indyjska przyprawa, dość ostra;) a w ogóle najlepiej zakupić w dobrym sklepie w polsce (rzadko spotykana) ,albo zagranicą w jakimś sklepie indyjskim jest często spotykana.

Zgłoś 15.03.2009 ja

lipa