Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Owcza wełna (Lambswool)

Tekst i foto Zuza Gałuszka 06.12.2011

Napój i rytuały z nim związane sięgają korzeniami czasów pogańskich w Anglii. Dawniej dodawał ludziom mocy na nadchodzącą zimę i chronił w magiczny sposób całe gospodarstwo przed złem. Zebrane jesienią jabłka pieczone do tego napoju swoim zapachem zapowiadały kolejną porę roku. Sama nazwa napoju daje wyobrażenie o jego zaletach. Doceńmy zatem i my dobroczynność „owczej wełny” zwłaszcza, że do jej przygotowania wystarczy tak niewiele.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
615 złprosty25 min.wysoka

Składniki:

1 litr jasnego piwa,
4 jabłka,
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
1 łyżeczka mielonego imbiru,
20 dag brązowego cukru.

Jak przyrządzić?

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Jabłka kroimy na ćwiartki, a następnie na ósemki i pieczemy je przez 20 minut na metalowej blasze.

Piwo wlewamy delikatnie do garnka, dodajemy przyprawy i cukier i podgrzewamy nie dopuszczając do wrzenia.

Gdy cukier się rozpuści, napój jest gotowy.

Jak podawać?

Podajemy go z cząstkami jabłek w środku.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 29.12.2011 Wiesia

Po świętach już,a ja dopiero dzisiaj napiłam się takiego piwa.Za oknem ciemność ,wódy nie piję,a napój zrobił swoje.Miło ,ciepło a i za oknem zrobiło się jaśniej.Polecam.

Zgłoś 26.01.2012 Waldi

Nie chce mi się kombinować,ale piwo jest OK.

Zgłoś 18.02.2012 SxzaJuakE

No ale zsawze to 3, a nie 1 jak sobie caly czas wyobrazalem. Ponadto podejrzewam, ze nie robi sie z nich 20 roznych piw (rozniacych sie np. ekstraktem), a robi sie kilka, tylko etykiety sie rozm... Pokaż więcej

No ale zsawze to 3, a nie 1 jak sobie caly czas wyobrazalem. Ponadto podejrzewam, ze nie robi sie z nich 20 roznych piw (rozniacych sie np. ekstraktem), a robi sie kilka, tylko etykiety sie rozmnozyly.