Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Owocowa sałatka z jabłkiem i granatem

Tekst i foto Basia Nowak 17.09.2013

Smaczna i orzeźwiająca! Sałatka owocowa to doskonały pomysł na lekką przekąskę między posiłkami. Nadaje się również na deser dla osób, które nie przepadają za słodyczami.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
210 złprosty30 min.średnia

Składniki:

Sałatka: dwa duże jabłka, dojrzały owoc granatu, 3 plastry selera, garść opiekanych orzechów pecan lub włoskich. Sos: 2 mandarynki, szczypta mielonej kolendry, szczypta pieprzu, 3 łyżeczki oliwy z oliwek.

Jak przyrządzić?

Jabłka i seler kroimy w cienkie paski. Granat przekrawamy na pół i wydobywamy z niego soczyste ziarenka. Dodajemy opieczone pecany lub orzechy włoskie i wstawiamy na chwilę do lodówki. Wyciskamy sok z mandarynek do małej miseczki, a następnie wstawiamy ją na 3 minuty do mikrofalówki. Po wyjęciu dodajemy pozostałe składniki i mieszamy aż do uzyskania gładkiej, lejącej masy. Polewamy sałakę i gotowe.

Jak podawać?

Najlepiej smakuje podana od razu po przyrządzeniu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 17.09.2013 gość

ze strony głownej wygladalo jak jakies robaki xD

Zgłoś 18.09.2013 gość

To towar eksportowy Al-Kaidy ?

Zgłoś 22.01.2014 Marta

Myślę że sałatka jes dobra,uwielbiam granata,własnie kupiłam go w promocji w Lidlu woże wymyślę coś równie prostego i ysznego.

Zgłoś 12.03.2014 gość

koszt salatki z orzechami pekan 10 zl?chyba jek babcia z niemiec je w paczce do polski posle

Zgłoś 12.03.2014 Gniewny

Składniki:

Sałatka: dwa duże cycki, dojrzały owoc napleta, 3 plastry pośladka, garść opiekanych żołędzi polskich lub włoskich. Sos: 2 mandarynki, szczypta mielonej kolendry, szczypta piepr... Pokaż więcej

Składniki:

Sałatka: dwa duże cycki, dojrzały owoc napleta, 3 plastry pośladka, garść opiekanych żołędzi polskich lub włoskich. Sos: 2 mandarynki, szczypta mielonej kolendry, szczypta pieprzu, 3 łyżeczki oliwy z oliwek.

Jak przyrządzić?

cycki i napleta kroimy w cienkie paski. Napleta przekrawamy na pół i wydobywamy z niego soczyste ziarenka. Dodajemy opieczone żołędzie lub włoskie i wstawiamy na chwilę do lodówki. Wyciskamy sok z mandarynek do małej miseczki, a następnie wstawiamy ją na 3 minuty do mikrofalówki. Po wyjęciu dodajemy pozostałe składniki i mieszamy aż do uzyskania gładkiej, lejącej masy. Polewamy sałakę i gotowe.

Jak podawać?

Najlepiej smakuje podana od razu po przyrządzeniu.

Zgłoś 12.03.2014 Gniewny

Składniki:

Sałatka: dwa duże cycki, dojrzały owoc napleta, 3 plastry pośladka, garść opiekanych żołędzi polskich lub włoskich. Sos: 2 mandarynki, szczypta mielonej kolendry, szczypta piepr... Pokaż więcej

Składniki:

Sałatka: dwa duże cycki, dojrzały owoc napleta, 3 plastry pośladka, garść opiekanych żołędzi polskich lub włoskich. Sos: 2 mandarynki, szczypta mielonej kolendry, szczypta pieprzu, 3 łyżeczki oliwy z oliwek.

Jak przyrządzić?

cycki i napleta kroimy w cienkie paski. Napleta przekrawamy na pół i wydobywamy z niego soczyste ziarenka. Dodajemy opieczone żołędzie lub włoskie i wstawiamy na chwilę do lodówki. Wyciskamy sok z mandarynek do małej miseczki, a następnie wstawiamy ją na 3 minuty do mikrofalówki. Po wyjęciu dodajemy pozostałe składniki i mieszamy aż do uzyskania gładkiej, lejącej masy. Polewamy sałakę i gotowe.

Jak podawać?

Najlepiej smakuje podana od razu po przyrządzeniu.

Zgłoś 13.03.2014 gość

Te orzechy na zdjęciu wyglądają jak smażone robaki.